Buurt betreurt boomkap Kraanbolwerk

Zwolle – Op de hoek van het Schaepman eiland (Kraanbolwerk) is maandagmorgen een karakteristieke boom omgezaagd. Bewoners van het appartementen gebouw de Zwanenburcht, en leden van de Klankbordgroep Kraanbolwerk, reageren verbaasd en geschokt. Deze boom, die vooral in het najaar prachtige kleuren liet zien, zou zonodig verplaatst worden. Maar afzagen, nee, dat was volgens de betrokkenen niet de afspraak!

boom_kraanbolwerk_2.jpg
De situatie toen de boom er nog was…

De boom is volgens getuigen met een motorzaag bij de wortels afgezaagd en verwijderd. Ook is er een tweede boom verwijderd. De verbaasde buurtbewoners vinden het een erg slecht en weinig vertrouwen wekkend begin van het nieuwbouw proces van het Kraanbolwerk. Ze willen transparantie en duidelijkheid. De gemeente Zwolle weet waar het over gaat: "Het gaat om een Moeraseik. We hebben veel moeite te gedaan om te bekijken of/hoe de boom te verplaatsen was. Maar omdat de wortels vergroeid waren met de oeverwanden is verplaatsing geen optie gebleken. Vergunning e.d is allemaal conform de procedure gegaan, maar – vandaar ook de moeite die we hebben gedaan om de verplaatsing te onderzoeken – het blijft jammer dat de boom weggehaald moest worden. Op deze plek komt de eerste fase van de nieuwbouw, na de sanering en aanleg van de parkeergarage."

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Een boom die mooie kleuren had? Mensen zeik eens niet zo! Wanneer die nieuwbouw er komt zal die boom ook weg moeten. Ojojoj wat een zeikerds hier in Zwolle. Sorry dat ik het zeg ;D


  ⚠️ Meld

 2. Rick het is niet alleen gezeur van deze mensen denk ik .maar een beetje groen en natuur in je buurt siert toch wel op zich .En het groen voorziet ons ook nog voor de nodige zuurstof in de lucht .Dan wil ik er nog even op benadrukken dat als men een volgroeide boom bij zichzelf in de tuin gaat kappen zonder toestemming van de gemeente.dan kantje dat wel eens eenbbeetje boete opleveren .Dus mogen de betreffende mensen zich hier ook wel over beklagen .En ga mij nu niet vertellen dat jij nooit ergens wat over te zeuren hebt want dan lieg je het zit deels in de aard van elk mens


  ⚠️ Meld

 3. De gemeente heeft sowieso een slecht beleid als het om bomen gaat vind ik. kap-vergunningen staan tussen de aanvragen voor verbouwingen aan huis in de gemeente-berichten. En vallen daardoor haast niet op. Heb zelf ook nog nooit gezien dat een vergunning geweigerd is om te kappen. de gemeente plaatst dan wel ergens anders wat terug, maar die boompjes zijn zo klein dat het jaren duurt voor je weer een mooie forse boom hebt.


  ⚠️ Meld

 4. De eens zo groene westelijke entree van de binnenstad wordt totaal kaalgeslagen. Nietzmaneiland, Kraenbolwerk, locatie Roelenweg, Katwolderplein, reconstructie Pannekoekendijk/Katerdijk en ga zo maar door. Er komt groen voor terug, dat wel, maar dan of op een andere locatie in de stad en/of in de vorm van kleine boompjes, die vervolgens dertig jaar nodig hebben om te groeien. De eens zo geroemde groene entree, waarvan in alle bestemmingplannen ronkende volzinnen zijn volgeschreven, wordt uiteindelijke getransformeerd in een kale, lawaawige en naar uitlaatgas stinkende betonwoestenij, in bestemmingplannen aangeduid als “prettige verblijfskwaliteit dan welruimtelijke kwaliteit.


  ⚠️ Meld

 5. Bericht door Kees, het is een …ing boom. Dat jij geen natuurliefhebber bent wil niet zeggen dat een ander zich daar niet druk over mag maken. Ben blij dat niet iedereen zo denkt als jou. Het is maar een …ing mens.


  ⚠️ Meld

 6. Bericht door Ewold b, op 27 november 2012 om 11:04
  De gemeente heeft sowieso een slecht beleid als het om bomen gaat vind ik. kap-vergunningen staan tussen de aanvragen voor verbouwingen aan huis in de gemeente-berichten. En vallen daardoor haast niet op. Heb zelf ook nog nooit gezien dat een vergunning geweigerd is om te kappen. de gemeente plaatst dan wel ergens anders wat terug, maar die boompjes zijn zo klein dat het jaren duurt voor je weer een mooie forse boom hebt.

  Grotendeels mee eens maar nu is wel bomenkap bij Deventerstraatweg geweigerd bij NS-complex ! Dus ze kijken toch wel naar de aanvragen kennelijk.


  ⚠️ Meld

 7. Gaat het gerucht dat een afvaardiging uit Zwolle naar Utrecht is geweest om te onderzoeken hoe Zwolle nog belangrijker kan worden als studentenstad.

  Hebben ze daar te horen gekregen dat voor het realiseren van die ambitie ‘ontgroening’ van het grootste belang is.


  ⚠️ Meld

Reageer