Hof Van Ittersum in Zwolle gerestaureerd

Zwolle – Historische muurschilderingen, gewelfkelders, oude balklagen en een uitzonderlijke gevel uit de vroege renaissance: het Hof Van Ittersum met daarin het Karel V-huis behoort tot de belangrijkste middeleeuwse woonhuizen van ons land. De oudste delen dateren uit de 14de en 15de eeuw. In 1571 kwam de prachtige renaissancegevel van het Karel V-huis tot stand. Het afgelopen jaar is een spectaculaire restauratie uitgevoerd die nu is voltooid.

vondst_historisch_behang_uit_de_19de_eeuw_foto_judith_bohan.jpg

Uitgangspunt bij de restauratie door Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende organisatie tot behoud van historische huizen, was het behouden en inzichtelijk maken van de historische gelaagdheid van het hof. De splitsing in twee panden is ongedaan gemaakt door het heropenen van oude doorgangen en ramen. Metalstutwanden uit de 20ste eeuw zijn verwijderd waardoor de open structuur met de oude balklagen van het 15de-eeuwse zaalgebouw is teruggekeerd. De restauratie stond in het teken van bijzondere vondsten. Achter een betengeling kwamen 400 jaar oude muurschilderingen tevoorschijn. De schilderingen, die uit omstreeks 1571 dateren en de familiewapens van de bewoners van het huis voorstellen, zijn voorzichtig geconserveerd. Een tweede spectaculaire vondst werd gedaan in de 15de-eeuwse zaal. Daar werden de contouren van een enorme schouw gevonden. De schouw die hier ooit stond was groter dan die in de Schepenzaal in het Zwolse stadhuis!

de_gevel_van_het_karel_v-huis__onderdeel_van_het_hof_van_ittersum_2.jpg

de_teruggevonden_enorme_middeleeuwse_schouw.jpg

Via Lees verder meer nieuws…

Nieuwe bestemming binnen oude indeling

De kantoorfunctie van het Hof Van Ittersum is gewijzigd in een combinatie van werken en wonen, in lijn met de historie. Het kantoor op de begane grond beslaat de middeleeuwse zaal en enkele fraaie 19de-eeuwse vertrekken. De ‘Ridderschapszaal’ met de muurschilderingen is te huur voor bijzondere gelegenheden en vergaderingen. De drie sfeervolle appartementen op de verdiepingen hebben hun authentieke karakter terug, met oude balken, schouwen en plafonds. Vereniging Hendrick de Keyser is op zoek naar huurders met gevoel voor de historie van het complex.

Geopend voor publiek

Op zaterdag 8 december staan de deuren van het Hof Van Ittersum en het Karel V-huis open voor het publiek tijdens het openingsfeest van de Hanzelijn. Iedereen kan het bijzondere pand komen bekijken van 10.00 tot 16.30 uur. Ook is er een doorlopende theater en muziekprogrammering. Het adres is Sassenstraat 33 in Zwolle.

de_grote_middeleeuwse_zaal_met_enorme_schouw.jpg

gevonden_muurschilderingen_uit_omstreeks_1571_1.jpg

uitzicht_uit_een_van_de_appartementen_op_de_sassenstraat.jpg

historische_balklagen_in_het_hof_van_ittersum_-_foto_buro_arcx_1.jpg

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer