Kunst gaat looproute station – binnenstad versterken

Zwolle – Een gastvrij gevoel, begint al bij binnenkomst. Voor voetgangers die begin december het NS-station verlaten, is het helder welke route ze naar het Zwolse stadshart brengt. De afgelopen twee maanden is de wandelroute tussen het station en de binnenstad onder handen genomen. Nieuw trottoirplaveisel, andere verlichting en de verplaatsing van het zebrapad geeft de route niet alleen een herkenbaar uiterlijk. Het maakt de route eveneens comfortabeler, veiliger en daarmee gastvrijer.

Zaterdag 1 december opent wethouder Filip van As de nieuwe looproute. Dit doet hij samen met de leden van de klankbordgroep die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het ontwerp. Het verbeteren van de route van het station naar de Zwolse binnenstad is een van de acties uit het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2020. Gastvrijheid vormt daarin de rode draad. De komst van de Hanzelijn en de uitbreiding van museum De Fundatie onderstrepen het belang van de verbeteringsoperatie. Kunst gaat de komende jaren de route versterken.

Het ontwerp in hoofdlijnen

· Op het Stationsplein is het straatwerk in de richting van de binnenstad aangepast en worden een groenstrookje en bankjes geplaatst.

· De Stationsweg krijgt een chique uitstraling dankzij nieuw trottoirplaveisel en betere en aantrekkelijke en verlichting.

· Dankzij de aanleg van een zebrapad met middengeleider, kunnen voetgangers vanaf het rechter trottoir van de Stationsweg (zijde hotel Wientjes en Pillows) comfortabel de Van Roijensingel oversteken.

· Het huidige zebrapad aan de linkerzijde van de Stationsweg is daarmee komen te vervallen. Dit heeft een gunstig effect op de doorstroming van het busverkeer tussen het station en de binnenstad.

· Tot slot is het wandelpad langs de stadsgracht tot aan de Luttekestraat en de Sassenstraat verbreed en voorzien van hetzelfde plaveisel en betere verlichting.

· De looproute wordt in de komende jaren uitgebreid tot kunstroute.

Samen

Het ontwerp is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met een breed samengestelde klankbordgroep bestaande uit onder andere mensen die aan de route wonen en belangenverenigingen zoals de Zwolse Gehandicaptenraad, Vrienden van de Stadskern en ook vertegenwoordigers van De Fundatie en de Commissie Beeldende Kunst. De herinrichting is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel en de Europese Unie.

Kunstroute

De Commissie Beeldende Kunst gaat uitwerking geven aan de wijze waarop kunst een plek krijgt op de looproute. De definitieve kunstroute is nog niet klaar op het moment waarop De Fundatie opnieuw haar deuren opent. De kunstroute krijgt daarom in eerste instantie een tijdelijke invulling. In overleg met De Fundatie wordt gewerkt aan een project dat inhoudelijk aansluit op de openingexpositie in het museum genaamd ‘Big eye is watching you’ door Pieter Henket.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Jammer dat de gemeente niet vermeld dat de herinrichting en het visueel verkleinen van de aanlooproute een aangedragen visie van een burger was ter vervanging van een door velen voorgestelde extra brug (Samen maken we de stad)


    Maak melding

  2. @steffan Berg; heb ik me ook over verdaasd. Maar uitgaande van de voetgangers die van het station naar de stad gaan (en ik denk dat de meesten aan de kant van Wientjes lopen), vind ik het ook wel weer logisch dat de zebra verplaatst is tegenover het oude bankgebouw. Hoef je maar 1 keer over te steken om aan de grachtkant te komen.;)


    Maak melding

Reageer