Zwolse scholen maken kennis met aangepast sporten

Zwolle – De afdeling Aangepast Sporten van SportService Zwolle brengt een bezoek aan vier basisscholen in Zwolle-Zuid om de leerlingen van het reguliere onderwijs meer te vertellen over aangepast sporten. Uit een inventarisatie van SportService Zwolle, eerder dit jaar, is gebleken dat scholen interesse hebben om hun leerlingen kennis te laten maken met aangepast sporten.

Rob Fransen en Loes Boetes van de afdeling Aangepast Sporten van SportService Zwolle bezoeken de komende periode samen met Marga Zwanenburg vier scholen in Zwolle-Zuid. Marga is woonachtig in Zwolle en heeft een visuele beperking. Vaak worden mensen met een beperking als eng of zielig gezien. Dit komt vaak door de onbekendheid. Middels deze lessen krijgen de leerlingen inzicht in het feit dat er heel veel verschillende beperkingen zijn en dat deze niet met elkaar te vergelijken zijn. Ook krijgen de leerlingen de gelegenheid om vragen te stellen aan Marga. Hoe gaat zij om met haar visuele beperking en doet zij nog aan sport?

In de gymzaal gaan de leerlingen vervolgens, onder leiding van een combinatiefunctionaris van SportService Zwolle, ervaren hoe het is om met een beperking te sporten. De leerlingen gaan goalball spelen, dit is een sport voor mensen met een visuele beperking. Daarnaast gaan ze aan de slag met rolstoelhockey en een aangepaste variant van zitvolleybal. Met de lessen wil SportService Zwolle de leerlingen laten zien dat mensen met een beperking, of het nou iemand is met een verstandelijke beperking of iemand met een lichamelijke beperking, zo optimaal mogelijk willen deelnemen aan de maatschappij. Ook zij willen naar school gaan of werken, lekker met vriendjes en vriendinnetjes buitenspelen en natuurlijk sporten. Na een inventarisatie van SportService Zwolle is gebleken dat er onder de Zwolse scholen grote belangstelling is voor dit onderwerp. Er loopt een aanvraag om het voorlichtingsproject (S)Cool on Wheels naar Zwolle te halen. Bij (S)Cool on Wheels komen sporters met een beperking op school en die vertellen hoe het komt dat zij gehandicapt zijn geraakt en wat dat met ze doet in het dagelijks leven. Daarna gaan de leerlingen in de praktijk ervaren hoe het is om met een beperking te sporten.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer