Laat je Testendag op 3 december in Zwolle

Zwolle – Iedereen die onbeschermd seksueel actief is (geweest) heeft risico gelopen op een soa of hiv. Daarom houdt GGD IJsselland samen met het HIV-behandelcentrum van de Isala klinieken maandag 3 december de ‘Laat je testendag’. Volgens beide organisaties is het goed om in het kader van Wereld Aids Dag op 1 december aandacht te vragen voor veilig vrijen.

Het is mogelijk om je die dag gratis en anoniem te laten testen op een soa of hiv. Dat kan vanaf 9.00 uur tot 17.00 uur bij de GGD aan De Zeven Alleetjes 1. Deze gezamenlijke actie wordt voor het eerst georganiseerd bij de GGD. Bezoekers kunnen zich daar zonder afspraak melden voor de ‘Laat je testendag’. Voor wie ooit onveilige seks gehad heeft is het niet alleen belangrijk om je te laten testen om zo je eigen gezondheid te laten testen om ook om die van anderen te waarborgen. Na de test krijgen de bezoekers direct uitslag en informatie over het vervolg.

Relatief hoog

Volgens het HIV-behandelcentrum van de Isala klinieken en GGD IJsselland is het belangrijk dat mensen weten of ze een soa of hiv hebben. Er zijn momenteel naar schatting 25.000 mensen met hiv in Nederland. Ongeveer een derde is niet in zorg en veel van hen weten niet dat ze hiv bij zich dragen. In 2011 waren er naar schatting 1067 nieuw geregistreerde hiv diagnoses. Het aantal gevonden SOA’s is in deze regio relatief hoog. Zo werd in 2011 in totaal 387 keer een soa gevonden, waarvan in 299 gevallen het ging om chlamydia. In 2012 bedragen de cijfers tot en met oktober 388 en in meer dan 300 gevallen was de gevonden soa chlamydia.

Laat je testen

“We willen de testdag aangrijpen om iedereen echt bewust te maken van de risico’s die je loopt als je onveilige seks hebt. We richten ons met name op de jeugd tot ongeveer 25 jaar, homojongeren, maar ook mannen die seks hebben met mannen, maar eigenlijk vinden we het veel belangrijker dàt je je laat testen. Nu kan het. Het is laagdrempelig, gratis en anoniem”, aldus Harriëtte van Buel, sociaal verpleegkundige van GGD IJsselland.

Op maandag 3 december kun je tussen 9.00 en 17.00 uur langskomen voor de ‘Laat je testendag’. Je hoeft geen afspraak te maken. Voor meer informatie of vragen over ‘Laat je testendag’ kan gebeld worden met 038-4281600 of kijk op de website van GGD IJsselland bij alle spreekuren en bij SoaSense-spreekuur. Ook kan er contact opgenomen worden met het HIV-behandelcentrum van de Isala klinieken op 038-424479 of www.isala.nl/hiv.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Prima plan. Wel knullig dat de GGD nog steeds geen online-afsprakenkalender heeft en dat je moet bellen (Hallo, drempel!) voor een afspraak…


    ⚠️ Meld

Reageer