Investeringskrediet van € 5.650.000 voor Hedon

Zwolle – De verbouw/uitbreiding van poptempel Hedon op de huidige locatie aan de Burgemeester Drijbersingel is weer een stap dichterbij. Nu er een Definitief Ontwerp gereed is, vraagt het college van B. en W. aan de gemeenteraad een investeringskrediet van in totaal € 5.650.000 beschikbaar te stellen.  Verwacht wordt te kunnen starten met de werkzaamheden in mei 2013, beoogde oplevering is in januari 2014.

De raad heeft in juli 2011 ingestemd met de uitbreiding van Hedon op de huidige plek. Het afgelopen jaar is door de architect en gebruikers gewerkt aan het ontwerp en zijn de kosten vervolgens doorgerekend. Door de uitbreiding beschikt Hedon in de toekomst over een grote zaal voor circa 850 bezoekers en een kleine zaal voor circa 200 bezoekers. Daarbij is hetzelfde kwaliteitsniveau nagestreefd als bij nieuwbouw. Daarmee ligt er voor Hedon een prima toekomstperspectief voor de toekomst waarbij Hedon haar sterke concurrentiepositie zal kunnen uitbouwen.

Inrichting

Voor de inrichting van het gebouw is een budget gereserveerd van in totaal € 1,5 miljoen. Hiervan komt € 750.000 voor rekening van de gemeente Zwolle, € 500.000 uit een subsidie van de provincie Overijssel en de resterende € 250.000 van Hedon zelf

Stemt de gemeenteraad in met het voorstel dan wordt de planuitwerking en aanbesteding verder in gang gezet.

Artikel delen:
Reacties 37
 1. Past mooi in het rijtje Rodetorenbrug, OOG, Spiegelbrug. Van die zinloze subsidieverslindende projecten. Hedon is lang niet altijd uitverkocht. Heel vaak NIET juist!


  ⚠️ Meld

 2. Ik wil heel graag weten welke politieke partijen hier hun goedkeuring aan gaan geven… …!!?? Willen zij zich ‘bekendmaken’ met naam en toenaam!!??


  ⚠️ Meld

 3. Dit is goed voor Zwolle, en de jeugd, Zwolle is een echte hiphop stad met sticks, etc etc, daar past ook een groter stedelijk muziek-podium bij


  ⚠️ Meld

 4. @Hanekamp: bijna alle partijen. Zelf vind ik de investering voor zo’n toonaangevend poppodium niet hoog. Het blijft natuurlijk een hoop geld.
  Daar tegen overgezet is het een lachtertje in vergelijk wat de spiegel ons (inwoners Zwolle) gekost heeft: 42 miljoen euro.


  ⚠️ Meld

 5. Heel goed dat de uitbreidingsplannen na 10 jaar van onderzoek en uitstel eindelijk worden uitgevoerd! 🙂 Hedon is vrijwel elk weekend uitverkocht, dus het is ook hard nodig.


  ⚠️ Meld

 6. Goede investering. Hoe meer je Zwolle op de kaart zet, hoe beter voor de lokale economie. Voor de mensen hierboven die dit veel geld vinden; bedenk hoeveel bezoekers dit naar de stad trekt die hier hun geld uit gaan geven. En die later nog eens terug komen omdat het hier zo leuk is en ook dan weer geld uitgeven. Of eigenaren van bedrijven die naar Hedon gaan voor een concert en daardoor op het idee komen om hun jaarlijkse congres eens in Zwolle te organiseren omdat het zo lekker centraal ligt. 5,5 mln is in dat licht een koopje.


  ⚠️ Meld

 7. Dat wordt de Zwolse ziggodome! Is een hoop krediet ruimte. Dat wil dus niet zeggen dat het volledig benut moet worden. Dit is juist de tijd om met aannemers mooie prijzen af te spreken.


  ⚠️ Meld

 8. Zwollenaarisback en wat levert het op dan er is veelal een exploitatie tekort. Wat er komt levert na de optredens en onkosten nog maar weinig op dus er moet jaarlijks geld bij.Ik meende dat Hedon al vaker in de financieele problemen heeft gezeten .Zwolle moest toch bezuinigen omdat het ook miljoenen minder van het rijk krijgt.Dus waar moet het geld dan straks wegkomen met al die miljoenen projecten in deze stad


  ⚠️ Meld

 9. Maar alle gekheid op een stokje: is deze uitbreiding voor de komende 30 jaar voldoende? Of komen we er over 10 jaar achter dat het eigenlijk nog iets te klein is?


  ⚠️ Meld

 10. Zou de gemeente nog niet helemaal door hebben dat we midden in een tijd van serieuze en zeer noodzakelijke bezuinigingen terecht zijn gekomen?
  De ervaring leert toch dat instellingen en ondernemingen die zichzelf niet kunnen bedruipen ook met subsidies zeker nooit self-supporting worden? En dat de Hedonbezoekers na afloop van een concert nog geld uitgeven in de stad en zo onze economie te versterken is helemaal een sprookje.


  ⚠️ Meld

 11. Pieters, Hedon is vanaf de nieuwbouw eigenlijk al te klein. Niek vd Sprong, ooit directeur van Hedon had de bouwtekeningen al klaar voor de uitbreiding, dat is ondertussen iets van 15 jaar geleden. Bedoeling was een grotere zaal aan de huidige Hedon op het terrein van de gebruikersruimte. Een grotere zaal betekend meer ruimte voor grotere productie cq grotere artiesten namen en daardoor logischerwijs meer publiek. Dat publiek komt niet alleen uit de eigen stad maar ook uit de regio. Het economisch gewin wordt hier vaak aan voorbij gegaan maar goede voorzieningen als oa Hedon trekt mensen naar de stad die ergens iets gaan eten, een hotel boeken, winkels bezoeken etc etc. Dat is economisch gewin, niet echt goed te meten in absolute cijfers maar wel een feit!
  Mensen die in een stad een leuk concert/uitvoering of ander evenement bezoeken komen daar vaak ook weer terug voor een bezoek aan de binnenstad en ontdekken zo meer wat onze stad te bieden heeft.

  Jammer dat men hier steeds weer kort door de bocht naar de kosten kijkt maar niet in staat is het grotere plaatje te zien. Dit geldt niet alleen voor Hedon maar ook andere investeringen cq activiteiten in de stad die de stad aantrekkelijker maakt voor bezoekers van buitenaf en de economische radartjes in beweging houden. (Fundatie, watertrap Rodetorenplein, festivals, etc etc)  ⚠️ Meld

 12. Wat Monique zegt, alleen ik zie het van de andere kant.

  Grotere zaal, grotere (lees commerciëlere) artiesten, hogere prijzen en hoppa weer is er een zoveelste eenheidsworst geboren.

  Waarom niet deze grootte houden, nu is het tenminste nog “persoonlijk” en “intiem”.


  ⚠️ Meld

 13. “”grote” artiesten willen overal wel optreden als je ze maar genoeg betaald. En we hebben ook nog theater de spiegel, daar kunnen ze ook terecht. Voor zgn grote artiesten hoeft Hedon niet uit te breiden. Zoveel geld voor een gebouw wat alleen in het weekend soms uitverkocht is.


  ⚠️ Meld

 14. Ik wil weer een ongure kraakkroeg, waar ik geen gitaarriffs kan onderscheiden van de ‘zang’ en waar je om de 10 minuten naar buiten moet om even verse lucht te happen, 3 euro entree en pittbier voor 50 cent. Dat kenne we tenminste betalen en hoeft ook geen subsidie bij.


  ⚠️ Meld

 15. Moet kunnen als we ook zo,n bedrag uitgeven aan een open zwembad die nu alweer defecten vertoond,dan is zo,n fraai podium waar je wel het hele jaar terrecht kan ook geen probleem.


  ⚠️ Meld

 16. “”grote” artiesten willen overal wel optreden als je ze maar genoeg betaald.

  En zolang er niet voldoende capaciteit is om het aantal bezoekers binnen te krijgen om die artiesten ?berhaupt te kunnen betalen, zullen die artiesten niet komen.

  En we hebben ook nog theater de spiegel, daar kunnen ze ook terecht. Voor zgn grote artiesten hoeft Hedon niet uit te breiden

  De gemiddelde artiest welke in Hedon optreedt is van een ander kaliber dan de artiest welke in de Spiegel optreedt. Evenals het publiek. Een theater is nu eenmaal geen zaal met dansvloer.

  Of verwacht je nu serieus dat het publiek er op zit te wachten om op een bioscoopstoeltje te gaan zitten luisteren naar een aantal dj’s of hardrock band, en pas een biertje in de pauze kunnen gaan halen? Haha het idee alleen al


  ⚠️ Meld

 17. Grotere zaal, grotere (lees commerciëlere) artiesten, hogere prijzen en hoppa weer is er een zoveelste eenheidsworst geboren.

  Waarom niet deze grootte houden, nu is het tenminste nog “persoonlijk” en “intiem”.

  Goed punt! We hebben toch al De Spiegel en vergeet Odeon ook niet. En waar speelt de Golden Earring deze week ook alweer 😛

  Overbodig dus!


  ⚠️ Meld

 18. weer een beetje zuur gezeur hier.
  @hanekamp:besluitvorming over deze verbouwing is al jaren bezig en daar is in de media (ook op weblogzwolle) al veel aandacht aangeven.

  en voor iedereen die zeurt over de crisis en besparen:dit is al een alternatief. er s lang gekeken naar nieuwbouw(evt locaties waren, huidige locatie,naast de spiegel of de spoorzone)
  maar dit is niet doorgegaan omdat de kosten hiervoor vele malen hoger waren dan de huidige verbouwing.

  en er wordt ook ergens gezeurt over arme mensen die geen kaarte zouden kunnen betalen. enkele weken geleden waren er 8 bands aanwezig voor het luttele bedrag van 6 euro.das minder dan je betaald voor een pakkie shag.en regelmatig zijn er concerten voor dit bedrag te zien. dus die vlieger gaat niet op.

  tuurlijk moet de gemeente een beetje op de uitgaven letten en zullen er bezuinigen zijn die niet vooriedereen even leuk zijn. maar om alle investeringen waar al jaren over gepraat wordt nu te stoppen zou het allerdomste zijn en zelfs lijden tot wanbeleidt.


  ⚠️ Meld

 19. Met een capiciteit van max 850 personen blijven die grote artiesten nog duur. En wat daar in Hedon optreed is vaak voor een select aantal liefhebbers. Ben het eens met Odelay.En net wat Marianne zegt we hebben Odeon en ook nog eens de ijsselhallen. Heel geschikt voor hardrock en dj,s gewoon overbodig dus.


  ⚠️ Meld

 20. Zoals u begrijpt uit de reacties van @maximilian zijn allen die niet zo positief staan tegenover dit plan zure zeurders. Zwijgen en ja knikken heeft hij liever als een inhoudelijke mening tegen.

  Mijn zure zeurreactie: Ik hoop dat men weet waaraan men begint. Het is nogal een bedrag..


  ⚠️ Meld

 21. @theo h
  ik zeg helemaal niet dat je moet zwijgen en ja knikken. hoor alleen weinig inhoudelijke meningen die ergens op gestoeld zijn. bijna alles wat hier boven wordt genoemd is makkelijk te weerleggen. behalve dan de onderbuik gevoelens.

  en verder vind ik het niet nodig om alles waar ik geen gebruik van maak dan maar direct als nutteloos te betitelen. ik ga bv. nooit naar het voetbal maar gun pec zwolle fans hun stadion en succes en via de belastingen heb ik en betaal ik daar nu nog steeds aan mee. zou leuk zijn als anderen mijn hobbys en interesses zouden gunnen.

  je kan van de besluit vormimg rondom hedon een hoop zeggen. heeft echt jaren geduurd. maar niet dat ze niet alle mogelijkheden zijn na gegaan.


  ⚠️ Meld

 22. Het is in deze tijd niet uit te leggen aan de inwoners van Zwolle (die ook moeten inleveren) om dergelijke financiele risico’s te nemen.
  De echt hulpbehoevende mensen worden inmiddels tot op het bod uitgekleed!

  Als de provincie in investeringen meedoet doet Zwolle ook altijd mee, ook al is er geen geld…
  Dan dan lenen we toch gewoon 20 miljoen bij een Duitse bank tegen (bijna) 2 ton rente per jaar. O ja, die 20 miljoen moeten we wel teruggeven…

  (en de beruchte belegging in derivaten van 10 miljoen kan je ook op je buik schrijven..)  ⚠️ Meld

 23. @maximilian

  Misschien moet je het dan inderdaad weerleggen en niet wegzetten als zuur gezeur. Wat voor jou weinig inhoudelijk is kan voor een ander best inhoudelijk zijn.

  Ik gun iedereen ook zijn vertier, of het nu om PEC of Hedon gaat is mij om het even. Wat ik al aangaf: Ik hoop dat hier goed over nagedacht is, het is namelijk een boel geld.


  ⚠️ Meld

 24. De stijl van Hedon is niet te vergelijken met De Spiegel of de IJsselhallen. Diezelfde stijl, maar dan een paar maatjes groter past prima bij een stad als Zwolle.
  Ik heb me er al regelmatig prima vermaakt en eigenlijk nooit het idee gehad dat het te groot was….inderdaad eerder te klein.

  Nu komen er volgens mij ook juist de bands die een beperkt en redelijk select publiek hebben. Daardoor lijkt Hedon groot genoeg. Maar wanneer men de grotere artiesten wil trekken zal men wel voldoende ruimte moeten hebben om het publiek kwijt te kunnen.


  ⚠️ Meld

Reageer