Witbraad overleeft motie van afkeuring

Wethouder E. Witbraad heeft maandagavond een motie van afkeuring van de SP, Swollwacht en D’66 overleeft. De motie was opgesteld naar aanleiding van de vele klachten de afgelopen weken over haar functioneren. Zo zou zij niet of nauwelijks communiceren met buurtorganisatie`s  van diverse bouwplannen in de stad , maar ook toezeggingen en afspraken niet nakomen zijn. De drie partijen hadden samen niet genoeg stemmen om de motie gestalte te geven. Tijdens een emotionele vergadering in het stadhuis was het vooral Swollwacht dat scherp van leer trok.


Archieffoto Wethouder Witbraad

Fractievoorzitter Eikelboom keurde de persoon Witbraad niet af, maar wel haar handelswijze. Hij vindt dat de wethouder meerdere keren niet juist heeft gecommuniceeerd met de bewoners van Zwolle. Weber van de PvdA meldde emotioneel dat de integriteit van mevrouw Witbraad niet in het geding is, en dat er hoor en wederhoor plaats had moeten vinden. Dat laatste vonden ook enkele andere partijen. Wethouder Witbraad legde uit dat er een verschil is tussen ‘communiceren’ en ‘gelijk krijgen’. Ze voelde de motie als een persoonlijke aanval. “Het raakt mij diep dat er zo op de persoon wordt gespeeld”, zei Witbraad. Eikelboom vond dat de wethouder daarmee in de slachtofferrol kroop. De hele situatie classificeerde hij als “triest”. Die scherpe toon werd hem door de andere partijen niet in dank afgenomen. De SP vond de communicatie in een aantal zaken, als bijvoorbeeld het terrein Aloë, de Betje Wolffstraat en de Celestraat maar ook het debacle rond De Stad Als Theater, een “optelsom van feiten” en bleef voor de motie. D’66 had op meer uitleg en begrip gehoopt van de wethouder. Witbraad zei te werken aan een discussienota Beginspraak en wil lering trekken uit de fouten die gemaakt zijn. Wat de VVD betreft blijft het niet bij woorden, maar is het vooral een kwestie van doen.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. PvdA-fractievoorzitter Johan Weber reageerde furieus over vragen inzake (de kwaliteit van) het PvdA-wethouderspotentieel. Dat was volgens Johan een partij-interne kwestie, waarmee niemand anders in Zwolle iets mee te maken mocht hebben. (D66-site)    ⚠️ Meld

Reageer