Rookmelderteam krijgt uitleg van Brandweer Zwolle

Zwolle – Afgelopen donderdagavond 29 november was er in de Zwolse brandweerkazerne aan de Marsweg een cursus voor het “Rookmelderteam” dat in opdracht van de Nederlandse brandwondenstichting rookmelders plaatst bij particulieren.

29-11-2012_rookmelderteam5.jpg 

Vrijwilligers die zich hadden aangemeld voor het “Rookmelderteam” werden op deze avond toegesproken door Jan Overweg van de Zwolse brandweer. Een rookmelder waar plaats ze je en hoe werkt het? Dit was één van de onderwerpen die Jan uitlegde aan de cursisten  zo zit in de rookmelder een soort van oog die de lichtdichtheid meet, wanneer er dichte rook, stoom of stof voor het oog komt merkt de rookmelder dit op als brand en gaat er een luide pieptoon af. Een rookmelder kan gezien worden als een levensredder omdat tijdens je slaap je reuk niet werkt en je bij een brand door de rook in een diepe slaap terecht komt en kan overlijden. Jaarlijks zijn er in Nederland zo’n 6000 woningbranden waarvan er 48 personen het niet overleven 31% hiervan is 65 jaar en ouder. Om ook de oudere mensen te waarschuwen bij brand is er in samenwerking met de Nederlandse brandwondenstichting het “Rookmelderteam” in het leven geroepen, omdat vooral oudere mensen niet zo snel meer op een trap gaan staan of omdat zij simpelweg niet weten waar de rookmelder opgehangen moet worden. Mensen die via de website van de brandwondenstichting een rookmelder aanschaffen kunnen dan gebruik maken van een lid van het rookmelderteam die de melder op de juiste plaats monteert.

29-11-2012_rookmelderteam4.jpg

29-11-2012_rookmelderteam1.jpg 

29-11-2012_rookmelderteam2.jpg 

Via Lees verder meer nieuws en nog een foto…

De beste plaats voor een rookmelder is aan het plafond (op de vluchtroute) en niet aan een muur dit omdat de rook opstijgt naar boven en niet snel genoeg langs de muur opstijgt waardoor de rookmelder aan de muur te laat reageert, bij een melder aan het plafond duurt het ongeveer 1,5 min voor de melder afgaat. Het is ook belangrijk dat het oog van de rookmelder regelmatig schoon wordt gemaakt om het onterecht afgaan te voorkomen en zeker 1 keer in de maand te testen. Ook vertelde Jan dat de woningbranden van 25 tot 30 jaar terug niet zo heel snel branden maar dat een woning van nu in 3 minuten zo hevig kan zijn dat vluchten moeilijk wordt dit komt omdat het interieur van nu vele malen groter is en op die manier sneller in brand staat. Voor uzelf heeft de brandweer ook nog tips om te handelen bij brand:

-blus een vlam in de pan nooit met water!
-Plaats rookmelder(s) op de vluchtroute. 
-Plaats bij een rijtjeswoning rookmelders in het trappengat (per verdieping).
-Spreek met uw partner/gezin een verzamelplaats af.

29-11-2012_rookmelderteam3.jpg 

Meer tips staan op http://www.brandweer.nl of http://www.brandwondenstichting.nl

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Mensen die een rookmelder willen laten ophangen door het rookmelderteam kunnen ook bellen met de brandwondenstichting. Dit kan dagelijks tussen 0900 en 1800 uur. Het telefoonnummer is: 0800-6363636. De brandwondenstichting registreert alle aanmeldingen en beantwoordt de vragen.


    ⚠️ Meld

Reageer