Zwolse Muziekwijk baas over eigen energieverbruik

Zwolle – De Zwolse Muziekwijk is vandaag als eerste Nederlandse wijk aangesloten op een slim energienet. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en aanvoerder van de Trouw duurzame top 100, gaf het startsein voor de honderd deelnemende huishoudens. De bewoners hebben hun energieverbruik volledig in eigen hand.

energie_muziekwijk.jpg 
Han Slootweg (l) vraagt Marjan Minnesma en een van de jongste bewoners van de wijk (r) het officiele startsein te geven…

De Zwollenaren beschikken over een energiecomputer waarop precies te zien is wanneer energie het meest duurzaam of voordelig is. Daarnaast zijn de woningen uitgerust met een slimme wasmachine en zonnepanelen. In deze pilot met de “eerste slimme wijk van Nederland” werkt netbeheerder Enexis in samenwerking met diverse consortiumpartners* Er is een slim energienet ontwikkeld dat klaar is voor de duurzame energievoorziening van de toekomst. Een geavanceerd systeem dat energie met behulp van technologie zo efficiënt mogelijk verdeelt en dat berekend is op het terugleveren van lokaal opgewekte stroom.

Kern van de pilot is het optimaliseren van het tijdstip van energieverbruik voor maximale duurzaamheid en minimale kosten. De prijzen zoals die tot stand komen op de energiebeurs APX, de lokale energieproductie en de belasting van netwerk ter plaatse spelen daarbij een rol. De pilot geeft zo inzicht in het energie business model van de toekomst door toepassing van dynamische energietarieven. De ervaringen uit deze pilot brengen de uitrol van slimme energienetten op grote schaal in de toekomst een stap dichterbij. De pilot ontvangt een subsidie in het kader van Innovatie Programma Intelligente Netten (IPIN).

Artikel delen:

Reageer