Duurzaam mos-sedumdak voor OBS Het Festival

Zwolle – Het nieuwe gebouw van OBS Het Festival heeft als eerste school van Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio een mos-sedumdak. Vrijdag 30 november werd dit dak gepresenteerd aan alle leerlingen, heel veel ouders en belangstellenden uit de wijk Stadshagen.

 

festival_-_piet_haalt_gras_mos-sedum_dak_s.jpg
Foto: John Beumer

 

De presentatie van het nieuwe dak stond mede in het teken van Sinterklaas. Een speciale Gras-Spriet-Piet testte namelijk ter plekke -hij ging het dak op!- hoe geschikt de begroeiing van het dak is als voer voor Amerigo, het paard van Sinterklaas! De verwachtingen waren hoog gespannen en sommige Pieten maakten zich ook wat zorgen. De plantjes werden door de Gras-Spriet-Piet gelukkig goedgekeurd! "Het paard zal er DOL op zijn" vertelde Gras-Spriet-Piet enthousiast aan Dick Bremmer, de directeur van het Festival.

Bij het ontwerp van de brede school Het Festival is van meet af aan het doel geweest een gebouw te ontwerpen dat de onderwijsvisie van de school maximaal zou ondersteunen en de samenwerking tussen de diverse partners zou versterken. Een ander belangrijk uitgangspunt is geweest een gebouw te realiseren voor de héle wijk, met een vriendelijke en uitnodigende uitstraling. De gekozen materialen, zoals de gekleurde kaders en het warme metselwerk, in combinatie met de vormtaal, de kruisvormige plattegrond met afgeronde hoeken en het gebogen dak, zorgen voor die vriendelijke en frisse uitstraling. Door het gebogen dak met mos-sedum te laten begroeien wordt dit nog eens extra versterkt. Omdat het dak iets gebogen is, heeft men vanaf straatniveau ook goed zicht op dit groene dak en oogt het gebouw als het ware kleiner.Daarom een mos-sedum dak!
De keus voor het mos-sedum heeft grote voordelen ten aanzien van duurzaamheid. Door het toepassen van een mos-sedum dak wordt de opwarming door de zon aanzienlijk beperkt. Ter vergelijking is de temperatuur van een bitumen dak in de zomer meestal rond de 70 graden, terwijl bij een mos-sedum dak de temperatuur rond de 32 graden zal liggen. Daarnaast heeft het mos-sedum grote voordelen voor de waterbuffering op het terrein (ca. 50-90 % van het water wordt door het mos-sedum opgenomen) en heeft het een zuiverende werking op de lucht. Meer informatie: http://www.hetfestivalzwolle.nl

Artikel delen:

Reageer