Nieuw werk van Voerman in Museum de Fundatie

Acteur en fervent Voermankenner en –verzamelaar Henk van Ulsen heeft onlangs een nieuw werk aan zijn kunstcollectie mogen toevoegen.  ‘Paarden aan de IJssel bij wilgenhaag’ is een mooi en bijzonder olieverf op doek. Het werk was lange tijd in privé bezit en niet zichtbaar voor publiek. Hoewel het werk op termijn een restauratie zal moeten ondergaan vinden Van Ulsen en Museum de Fundatie deze aanwinst zo belangrijk dat hij wordt toegevoegd aan de expositie ‘150 jaar Voerman.

De keuze van Henk van Ulsen’.  Deze tentoonstelling vindt plaats in het kader van het 150e geboortejaar van Jan Voerman en is onlangs wegens succes verlengd t/m 19 augustus 2007. De tentoonstelling werd tot nu toe door meer dan 20.000 mensen bezocht. Als geen ander weet Henk van Ulsen wat het is dat het werk van Voerman zo bijzonder maakt. Zijn fascinatie voor Voerman begon in 1972, toen hij in een kunsthandel twee schilderijen zag. “Ik werd onmiddellijk geraakt door de weidsheid van het landschap, de strakke luchten, hoog boven de rivier, het wolkenpalet, de stilte van het buiten zijn.” Dat de schilderijen het landschap van zijn geboortestreek toonden, was een extra stimulans om nog meer van Voerman te gaan zien en te kopen. In een tijdsbestek van 20 jaar bracht hij de grootste Voermanverzameling ter wereld samen.

“Er gaat een positieve kracht uit van het werk van Voerman”, zegt Van UIsen. “Je zou het een soort levensmoed kunnen noemen. Ik ontdek nog steeds nieuwe aspecten in zijn werk. Iedere Voerman blijft een première.” Het gaat de acteur daarbij niet alleen om het mooie plaatje. “Wat me bijzonder raakt is de totaalschikking, die met de werkelijkheid niets van doen heeft. Een schilderij is in mijn ogen nooit een momentopname. Een Voerman staat voor mij gelijk aan een paar uur aan de IJssel zijn. Ik identificeer me met de stilte en de eenzaamheid in de natuur.”

In 1993 droeg Henk van Ulsen zijn Voermancollectie over aan de Provincie Overijssel, waardoor deze terecht kwam in Museum de Fundatie. Op de tentoonstelling 150 jaar Voerman. De keuze van Henk van Ulsen is een groot deel van deze collectie te zien, aangevuld met andere topwerken uit museale en particuliere collecties en vanaf 12 juni met ‘Paarden aan de IJssel bij wilgenhaag’. In totaal zijn er meer dan 180 schilderijen, aquarellen en tekeningen van Voerman tentoongesteld.

Tentoonstelling:              150 jaar Voerman. De keuze van Henk van Ulsen

Periode:                  nog te zien t/m zondag 19 augustus 2007
Openingstijden:              dinsdag t/m zondag, 11.00 – 17.00 uur

Meer informatie:         www.museumdefundatie.nl (tel: 0572-388188/ mail: info@museumdefundatie.nl)

Artikel delen:

Reageer