Monumentale woningen krijgen keurmerk PassiefBouwen

Zwolle – Maandag hebben woningcorporatie Openbaar Belang uit Zwolle en Dura Vermeer Onderhoud en Renovat ie Hengelo het ‘PassiefBouwen Keur-certificaat ’ uitgereikt gekregen voor de passiefhuis revitalisatie van de sociale huurwoningen aan de Binnengasthuisstraat in Zwolle. Het is daarmee het eerste keurmerk PassiefBouwen voor vooroorlogse sociale huurwoningen in Nederland. De heren Ronald van Lith van Openbaar Belang en Ronald Haafkes van Dura Vermeer Onderhoud en Renovatie Hengelo ontvingen het certificaat van Hendrik Nolles van Stichting PassiefBouwen.nl. 

certificaat_keurmerk_passief_wonen.jpg

PassiefBouwen Keur is ontwikkeld door de Stichting PassiefBouwen.nl. Deze organisatie is in het leven geroepen om de toepassing van passief bouwen in Nederland te stimuleren. Het keurmerk is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat een passieve woning of een passief gebouw aan (hoge) minimumeisen voldoet. In de stichting zijn particuliere marktpartijen en overheden verenigd. Er zijn tal van keurmerkvarianten, het project aan de Binnengasthuisst raat heeft een keurmerk voor ‘Woningen Renovatie’ toegekend gekregen.

Samenwerken en kennisdelen

De toekenning van het PassiefBouwen certificaat is de kroon op de samenwerking van de partijen binnen het project. Openbaar Belang werkt nauw samen met Dura Vermeer in het bouwt eam met Villa Nova Architecten uit Rotterdam en Nieman Raadgevende Ingenieurs. Gedurende de uitvoeringsperiode van het project is door beide partijen ingezet op kennisdeling. Zo zijn verschillende woningcorporat ies rondgeleid en voorgelicht tijdens een aantal bijeenkomsten.

Revitalisatie volgens passiefhuis-principe

Eén van de uitgangspunten bij de revitalisatie aan de Binnengasthuisstraat in Zwolle was het realiseren van energiezuinige woningen volgens het Passiefhuis-principe. Zodat bewoners een lage energierekening krijgen en tegelijkertijd comfortabel wonen. Bij het Passiefhuis-principe zijn de nieuwste energiebesparende technieken toegepast als het gaat om isolatie en energieopwekking. De schil van de woningen is grondig geïsoleerd en de woningen zijn voorzien van zonnecollectoren. Naast de passieve revitalisatie, zijn de authentieke elementen van de woningen behouden en zijn elementen van vroeger teruggebracht. Daarmee zijn deze woningen, naast de eerste vooroorlogse sociale huurwoningen in Nederland, ook de eerste monumentale passiefhuizen in Zwolle.

De sociale huurwoningen in de Binnengasthuisstraat zijn door Dura Vermeer opgeleverd en de bewoners wonen weer in hun geheel vernieuwde huurwoning. Het hele project is nog niet afgerond, er wordt nog gewerkt aan de revitalisatie van 16 bestaande appartementen tot 8 koopwoningen. Het totale project is naar verwachting in het voorjaar van 2013 afgerond.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)