Maquette De Hanze- en Vestingstad Zwolle in 1630

Zwolle – Op zaterdag 8 december 2012 organiseert de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle een open dag voor de lokale historie in het Pand “Domus Scolarium Vicina, Praubstraat 16-18 in het z.g. Celekwartier. De nieuwste aanwinst; een maquette van de Vesting- en Hanzestad Zwolle rond 1630 zal voor liefhebbers van de geschiedenis van Zwolle te zien zijn. Tevens houdt de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle en het Zwolse St. Michaels Gilde open dag voor belangstellenden.

maquette_zwolle.jpg

De maquette is gemaakt door Henri Rump aan de hand van onder andere de bekende stadsplattegronden van Blaeu, Braun en Hogenberg maar ook naar enige tekeningen van Gerard ter Borch en ander historisch materiaal. De Heer Rump heeft zeer veel aandacht besteed aan het detail, bijvoorbeeld de praktisch geheel verdwenen vestingwerken zoals bastions, poorten, voor-poorten, torens, muren en andere vernuftige verdedigingselementen op zeer kleine schaal. Ook zijn alle bekende maar ook verdwenen kerken, kloosters en kapellen op de maquette terug te vinden, hetgeen de maquette zeer instructief en leerzaam maakt. De waterlopen en rivieren die de ontstaansgeschiedenis en de vorm van de stad zo beinvloed hebben nauwkeurig op de maquette aangegeven. De geweldige detaillering en de historische juistheid in combinatie met de vakkundige afwerking in 3-D maakt dat deze maquette voor de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle een bijzondere aanwinst mag worden genoemd.

De maquette zal op zaterdag 8 december a.s. om 10.00 uur gepresenteerd worden op ons adres Praubstraat 16-18. Oud-wethouder Dhr. Janco Cnossen zal als nieuw bestuurslid namens de Stichting Levende Stadgeschiedenis de bruikleenovereenkomst voor de maquette met Dhr Rump bezegelen.

De Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle en het St.Michaels Gilde zijn gehuisvest in het Domus scolarium Vicina was ooit een onderdeel van de fratershuizen van de Broeders des Gemeenen Leevens in Zwolle, kortweg Moderne Devotie genoemd. De 15e eeuwse panden zijn gebouwd op fundamenten van de huizen van Geert Grote en zijn medebroeders. In 1380 stichtten zij hier huizen om de armen op te vangen, zoals ziekenzaal, bierbrouwerij, studentenopvang ect. voor bezoekers aan de Hanzestad Zwolle is er zaterdag 8 december veel over de Hanze te zien. Kaarten van Europa met de Hanzeroutes, een kopie van de brief die de Hanzestad Zwolle schreef aan de Hanzestad Lubeck op 31 oktober 1285 en waarin het Zwolse lidmaatschap van de Hanze wordt bevestigd en kleding uit de Hanzetijd die door leden van het Zwolse St.Michaels Gilde worden gebruikt voor re-enectmant. Het Domus Vicina Scolarium aan de Praubstraat 16-18 is geopend van 10-16.00 uur.

Artikel delen:
Reacties 7
  1. Elke Zwollenaar zou die open dag moeten meemaken en daarmee ook een stuk waardevolle geschiedenis van Zwolle tot zich kunnen nemen. Ik ga!


    ⚠️ Meld

Reageer