Deelnemersveld Basketball Days Zwolle compleet

Zwolle – Na het vastleggen van het Nederlands Team, Landstede Zwolle, het Braziliaanse SKY Cearense, Jiangsu Nangang Dragons uit China, het nationale team van de Verenigde Arabische Emiraten, en het Amerikaanse team WNTA Falcons meldt de organisatie van het internationale, meerdaagse basketballtoernooi Basketball Days nu ook de komst van de huidige nr. 1 van Estland, Tartu Ülikool/Rock.

Tartu Ülikool/Rock is gevestigd in de universiteitstad Tartu, waar het wekelijks zo’n 3000 toeschouwers trekt. Na zes landstitels te hebben veroverd sinds 2000, waarvan de laatste in 2010, eindigde Tartu Ülikool/Rock afgelopen seizoen als eerste in de reguliere competitie, om in de finale van de play-offs verrassend te verliezen van Kalev/Kramo. De pijn van dat verlies werd enigszins verzacht door het winnen van de Estische beker. Dit seizoen is het team na elf wedstrijden nog ongeslagen.

De club telt drie buitenlanders. Behalve spelverdeler Justin Ingram uit de VS zijn dit twee centers: de 2.07 meter lange Rus Ivan Nelyubov en de 2.05 meter lange Litouwer Egijdus Imsa. In de Eurochallenge Cup moest Dijon uit Frankrijk dit seizoen het onderspit delven. Recent werd ook gewonnen van Khimik uit de Oekraïne, waar eerder een nipte nederlaag werd geleden, net als tegen het Roemeense Gaz Metan.

De coach is een oude bekende in Nederland. Gert Kullamae was in Estland een legendarische guard/forward die grossierde in nationale titels. Hij werd landskampioen in maar liefst vijf verschillende landen. Zijn allereerste kampioenschap behaalde hij in het voormalige Rusland in 1991, verder eenmaal Litouwen, eenmaal België, eenmaal Nederland en zesmaal Estland. Jawel, ook Nederland, waar hij als Bosmanspeler in 2006 de landstitel veroverde met Eiffel Towers.

Kullemae heeft de beschikking over een ervaren ploeg die uiterst slim speelt, geheel in de rijke traditie van de Baltische staten. Opvallend is dat hij de speeltijd vrijwel gelijk verdeelt tussen zijn beste acht spelers, hetgeen ook tot uiting komt in hun gemiddelde scores. De Amerikaanse topscorer Justin Ingram heeft na 10 wedstrijden een puntengemiddelde van 12.3 punten in 21.9 minuten per wedstrijd. De nummer acht qua scoring is Timo Eichfuss: nog altijd 8.0 punten in 19.9 minuten. Daaruit kunnen we afleiden dat de vijandelijke defensies zich niet op één of twee spelers kunnen concentreren, maar iedereen eerlijk moeten verdedigen. Ze kunnen allemaal één tegen één spelen, schieten, scoren, passen en rebounden.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer