Rodetorenbrug in Zwolle aangekomen

Zwolle – De Rodetorenbrug, die de Pannekoekendijk verbindt met het Rodetorenplein, is donderdagmorgen in Zwolle aangekomen. De veelbesproken brug komt vrijdag 7 december op zijn plaats te liggen. De tachtig meter lange en 161 ton wegende brug werd woensdag en donderdag vanuit Bergum (Friesland) naar Zwolle gevaren.

06-12-2012_binnenvaren_rodetorenbrug_02.jpg

Tijdens het transport staat deze in zijn geheel op een aantal aan elkaar gekoppelde pontons (drijvende platforms). In Zwolle wordt de brug op zijn ondersteuningen geplaatst. Het transport en de plaatsing duren bij elkaar drie dagen. Na de afrondende werkzaamheden, kunnen inwoners vanaf begin maart 2013 van de brug gebruik maken. Voor de plaatsing zijn geen hijskranen nodig. Tijdens de vaartocht staat de brug op wielen op gekoppelde pontons. Om de brug op zijn plek te krijgen, worden de pontons losgekoppeld en apart van elkaar op de juiste plaats getrokken of geduwd. Dankzij de wielen kan de brug vervolgens heel precies op zijn plek gemanoeuvreerd worden. Daarna wordt er water in de pontons gelaten, waardoor deze zakken. De brug komt daardoor op zijn ondersteuningen te rusten. De pontons worden er vervolgens onder weggetrokken.

06-12-2012_binnenvaren_rodetorenbrug_01.jpg

06-12-2012_binnenvaren_rodetorenbrug_03.jpg

06-12-2012_binnenvaren_rodetorenbrug_06.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s…

De Rodetorenbrug is gebouwd door BSB Staalbouw uit Bergum. Het ontwerp is van het Belgische ingenieurs- en architectenbureau van Ney & Partners. De brug is sierlijk en sluit mooi aan op beide oevers. Zowel de bogen als het dek hebben een zandkleur, de diagonalen van de hoofdstructuur zijn grijsblauw. De leuning en de handgrepen zijn uitgevoerd in roestvrij staal. Hierdoor vallen deze elementen minder op en past het goed bij het water. Verantwoordelijk voor het vervoer is HEBO Maritiemservice B.V. Woensdag 5 december vertrekt het transport vanuit Bergum over het Prinses Margriet Kanaal, IJsselmeer en Ketelmeer richting Zwartsluis. Donderdag 6 december gaat de reis verder over het Zwarte Water richting Zwolle. Om 8.30 uur passeert het transport de kop van de Vecht, waarna de brug Zwolle binnen wordt gevaren. Geïnteresseerde Zwollenaren kunnen de brug tussen 9.00 en 10.00 uur langs zien komen bij de Mastenbroekerbrug, Twistvlietbrug, Holtenbroekerbrug en uiteindelijk de Hofvlietbrug. De rest van de donderdag vinden voorbereidingen plaats, waarna de brug op vrijdag 7 december vanaf 7.00 uur ’s ochtends op zijn ondersteuningen wordt geplaatst.

rodetorenbrug.jpg
Foto: Claudia van de Leur

Afronding

Voordat Zwollenaren gebruik kunnen maken van de Rodetorenbrug, vinden nog afrondende werkzaamheden plaats. Zo moet de verlichting in de leuningen worden aangebracht. Ook worden de uiteinden verankerd in betonnen bruggenhoofden. Dit is nodig om de brug sterk genoeg te maken voor gebruik. Rond 1 maart kunnen Zwollenaren er dan ook echt overheen lopen en fietsen.

Fietspad Katerdijk

De Rodetorenbrug sluit straks ook mooi aan op het vernieuwde fietspad op de Katerdijk. Eerder lagen aan beide zijden van de Katerdijk fietspaden die in één richting bereden werden. Tijdens de eerste fase van de reconstructie van de Katerdijk zijn deze fietspaden vervangen door één fietspad met tweerichtingsverkeer aan de noordzijde van de weg. Dankzij de aansluiting van het nieuwe fietspad op de Rodetorenbrug is de binnenstad straks makkelijker en sneller bereikbaar voor bewoners van Holtenbroek en Stadshagen.

Opnames transport en plaatsingHet programma ‘Wereld van de binnenvaart’ maakt opnames van het transport en de plaatsing van de Rodetorenbrug. Dit programma is te zien op RTL7 op zaterdag en zondag om 16.30 uur. De beelden worden naar verwachting begin januari uitgezonden.

06-12-2012_binnenvaren_rodetorenbrug_05.jpg

06-12-2012_binnenvaren_rodetorenbrug_04.jpg

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Bericht door ja-tja, op 6 december 2012 om 15:28
    maar met de komst van sneeuw, bea, en de brug
    duurde mijn ritje 40 min. ipv 10 ( berkum-s-hagen )

    Ja, tja het leven is niet eenvoudig.:)


    ⚠️ Meld

Reageer