Hanzelijn geopend door Koningin Beatrix

Zwolle – De Hanzelijn, het nieuwe vijftig kilometer lange spoor tussen Lelystad en Zwolle, is officieel geopend. Met een druk op de knop op het perron in Lelystad en onder het toeziend oog van vele honderden aanwezigen opende Hare Majesteit de Koningin het nieuwe spoor. Met de Koninklijke trein werd daarna een rit over de Hanzelijn gemaakt naar Zwolle, via de nieuwe stations Dronten en Kampen Zuid.

06-12-2012_opening_hanzelijn_beatrix_04.jpg

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) benadrukte het belang van de spoorlijn voor het gehele spoorwegennet: “De Hanzelijn maakt ons spoornet groter en beter. Het is dus een aanwinst voor ons hele land. Ik feliciteer vooral alle reizigers, die vanaf zondag gaan reizen met de trein op deze lijn. En ik wens u natuurlijk: een goede reis!” President-directeur Marion Gout-van Sinderen van spoorbeheerder ProRail, dat de spoorlijn in zes jaar bouwde, droeg in haar speech het spoor over aan NS voor gebruik. "Vandaag voegen we een belangrijke mijlpaal toe aan de Nederlandse spoorhistorie. Met de opening van de Hanzelijn sluiten we de laatste ontbrekende schakel in het Nederlandse spoornet. Met genoegen draag ik deze nieuwe spoorlijn over aan mijn collega van de NS, aan de reizigers, aan de goederenvervoerders en aan u allen."

06-12-2012_zwolle_viert_opening_hanzelijn_01.jpg

06-12-2012_opening_hanzelijn_beatrix_05.jpg

06-12-2012_opening_hanzelijn_beatrix_01.jpg 

Via Lees verder meer nieuws en actuele foto’s…

President-directeur Bert Meerstadt van NS: "Voor NS is 2013 een heel bijzonder jaar voor onze klanten want er komen vier grote ontwikkelingen samen: de ingebruikname van deze Hanzelijn, het rijden met de nieuwe Fyra V250 trein over de hogesnelheidslijn naar Brussel, vijf nieuwe stations en hogere frequentie op een aantal trajecten. Al deze ontwikkelingen dragen bij aan meer en betere verbindingen voor onze reizigers."

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. Dronten en Kampen verwelkomen nieuwe stations. ProRail bouwde de Hanzelijn binnen tijd en budget en blijft vervolgens het beheer, onderhoud en verkeersleiding verzorgen. NS voert vanaf 9 december de dienstregeling uit over de Hanzelijn.

Feesten

Op 9 december start het reguliere treinverkeer over de Hanzelijn. Op 8 december vinden er nog talloze festiviteiten plaats in de vier Hanzelijn-steden. NS stelt die dag treinen beschikbaar voor gratis ‘kennismakingsritten’ over het traject. Zie voor meer informatie www.hanzelijnverbindt.nl.

06-12-2012_opening_hanzelijn_beatrix_02.jpg 

06-12-2012_opening_hanzelijn_beatrix_06.jpg

06-12-2012_opening_hanzelijn_beatrix_03.jpg

06-12-2012_opening_hanzelijn_beatrix_07.jpg

 

 

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Harry,
  Dit zijn mooie foto’s.
  Beter als de reportage van TV Oost in Zwolle. Dat was een aanfluiting.
  Overigens de naar mijn idee kille ontvangst van de konigin op station Zwolle ook.


  ⚠️ Meld

 2. Klopt, dit ziet er al een stuk beter uit als op tv. De ontvangst was kil en kort. Al die heisa voor zo’n zakelijke transactie. Zonde van al dat geld en de moeite hoor!


  ⚠️ Meld

 3. Als het openen van een spoorlijn betekend dat een halve stad afgelsoten wordt tijdens winterweer, laat het dan de volgende keer lekker geopend worden door een onbekend iemand…


  ⚠️ Meld

 4. Jammer dat die dame op de 1e foto links zo raar moet “lachen”maar daar zal ze wel voor geleerd hebben. Verder ziet het er tof uit Harry !


  ⚠️ Meld

Reageer