Rodetorenbrug versneld in positie gebracht

Zwolle – De Rodetorenbrug werd donderdagavond al op zijn plaats gelegd. In verband met de verwachte sneeuwval op vrijdag en het feit dat de voorbereidende werkzaamheden sneller werden afgerond dan verwacht, werd de brug al een dag eerder op zijn ondersteuningen geplaatst.

06-12-2012_plaatsen_rodetorenbrug_07.jpg

Woensdag 5 december is het transport van de tachtig meter lange en 161 ton wegende brug vanuit Bergum (Friesland) naar Zwolle vertrokken. Donderdagmorgen konden inwoners zien hoe de brug de Mastenbroekerbrug, Twistvlietbrug, Holtenbroekerbrug en uiteindelijk de Hofvlietbrug passeerde. Tijdens het transport stond de brug in zijn geheel op een aantal aan elkaar gekoppelde pontons (drijvende platforms). Gedurende de dag hebben voorbereidende werkzaamheden voor de plaatsing van de brug plaatsgevonden. Die zijn voorspoedig verlopen, zodat de brug nu al kon worden geplaatst.

06-12-2012_plaatsen_rodetorenbrug_01.jpg

06-12-2012_plaatsen_rodetorenbrug_05.jpg

06-12-2012_plaatsen_rodetorenbrug_03.jpg 

Via Lees verder meer nieuws en foto’s…

Plaatsing

Voor de plaatsing zijn geen hijskranen nodig. Om de brug op zijn plek te krijgen, worden de pontons losgekoppeld en apart van elkaar op de juiste plaats getrokken of geduwd. Dankzij de wielen kan de brug vervolgens heel precies op zijn plek gemanoeuvreerd worden. Daarna wordt er water in de pontons gelaten, waardoor deze zakken. De brug komt daardoor op zijn ondersteuningen te rusten. De pontons worden er vervolgens onder weggetrokken. De verwachting is dat Zwollenaren vanaf begin maart van de brug gebruik kunnen maken.

06-12-2012_plaatsen_rodetorenbrug_02.jpg

06-12-2012_plaatsen_rodetorenbrug_04.jpg

06-12-2012_plaatsen_rodetorenbrug_06.jpg

06-12-2012_plaatsen_rodetorenbrug_08.jpg

06-12-2012_plaatsen_rodetorenbrug_09.jpg

 

 

 

 

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Het is dus blijkbaar met de moderne technische middelen mogelijk om het aanzicht en de stedenbouwkundige structuur van een historische stad in één nacht te totaal veranderen, gaan we (lees Gemeenteraad) daar met z’n allen wel verantwoordelijk genoeg mee om, vraag ik me af?


  ⚠️ Meld

 2. Prachtigebrug, goed door de gemeente bedacht en een mooiontwerp. Ik ga in het voorjaar gelijk extra rondjes fietsen. Ik kijk uit naar deze mogelijkheid. D 😀


  ⚠️ Meld

 3. Verspilling van gemeenschapsgeld. Zoals iemand al zei: 50 meter doorlopen en er ligt al een andere brug. 1 minuut minder fietsen, poeh poeh!

  Had dit project lekker opgeschort totdat alles financieel opgelost was. Maar nee, nog even een peperdure watertrap erbij, want dat is zo historisch voor de stad.

  Zal waarschijnlijk wel weer zo’n dom, wereldvreemd architectje zijn geweest, die hebben momenteel toch niks beters te doen.


  ⚠️ Meld

 4. Zal waarschijnlijk wel weer zo’n dom, wereldvreemd architectje zijn geweest, die hebben momenteel toch niks beters te doen.

  Wat is dat toch dat als je het ergens niet mee eens bent, je iedereen maar ongestraft kan uitschelden/beledigen?

  Wees het eens of oneens, maar reageer met respect.


  ⚠️ Meld

 5. Ik ben er vanmorgen even wezen kijken en ik ben er van geschrokken.
  Het brugdek ligt precies op ooghoogte en neemt het zicht op de (denkbeeldige) horizon geheel weg.
  De gezichtsorientatie op wat achter de brug ligt is hiermede volledig verstoord en geeft een zeer onrustig stadsbeeld. erg fout allemaal!!!!


  ⚠️ Meld

 6. @observer, veel pap eten 😉

  mooie brug
  toen zwolle 750 jaar vierde lag er ook een brug
  toen was er al behoefte aan

  maar fijn dat er nu weer een is:D


  ⚠️ Meld

 7. Weer zo,n mega-klus geklaard. wat een vakman-schap. net zo als de Hanze-lijn, en dan vooral de ‘rode-loper’. Prachtig vond ik het om te zien hoe de brug gebouwd werd. Zwolle begint steeds meer een “echte” stad te worden:)


  ⚠️ Meld

 8. @ Poetsdoek, knap van je dat je dat kunt merken. Heb dat “ding”toevallig wel gezien. Gekeken hoe de brug geplaatst werd. En smaken verschillen. Vind hem persoonlijk wel mooi. Je doet je naam wel eer aan, past precies bij je soms.:P8)


  ⚠️ Meld

Reageer