Sportverenigingen praten over respect en Fair Play

Zwolle – In Zwolle loopt Fair Play als rode draad door alle sport- en beweegactiviteiten van SportService Zwolle. Onder het motto ‘Fair Play scoort’ is er zowel tijdens de lessen bewegingsonderwijs, de naschoolse sport- en beweegactiviteiten als bij de verenigingsactiviteiten blijvend aandacht voor sportiviteit en respect. SportService Zwolle heeft contact met verschillende Zwolse sportverenigingen over het thema. Het streven is dat zo veel mogelijk verenigingen het convenant Fair Play scoort!, ook bij sportverenigingen tekenen. Op deze manier komen kinderen op school, in de buurt en bij de sportvereniging in aanraking met Fair Play en kan een vuist gemaakt worden tegen asociaal en agressief gedrag!

Ter nagedachtenis aan de maandag 3 december overleden grensrechter heeft de KNVB besloten alle amateurwedstrijden voor komend weekeinde af te gelasten. Bij de wedstrijden in het betaalde voetbal wordt voorafgaand aan de aftrap 1 minuut stilte gehouden. De teams en arbitrage zullen rouwbanden dragen. Anton Binnenmars, directeur amateurvoetbal van de KNVB, roept amateurclubs op dit weekeinde de deuren te openen en leden bijeen te laten komen. Hij wil dat mensen met elkaar praten over wat er afgelopen zondag is gebeurd in Almere en wat er aan gedaan kan worden om dit soort zaken te voorkomen. SportService Zwolle heeft de Zwolse voetbalclubs die dit weekend de kantine open stellen om in gesprek te gaan met (ouders van) leden, trainers, scheidsrechters, grensrechters, enz. de mogelijkheid gegeven de DVD Sportiviteit en Respect, wat doe jij om sport sportief te houden af te halen. Tot en met vrijdagmiddag hebben voetbalvereniging SVI, Be Quick ’28, ZAC en WVF gebruik gemaakt van het aanbod.

Op de DVD worden herkenbare sportieve én onsportieve situaties uit diverse sporten op verschillende niveaus getoond. Er is speciale aandacht voor de rol van sporters, trainers/coaches, scheidsrechters/juryleden en de supporters/ouders. De DVD daagt uit tot discussie, waarbij een ieder zijn/haar stem kan laten horen.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Slechts 4 verenigingen van de vele in Zwolle pakken dit goede initiatief op. Van Uluspor en het kille CSV kan ik het indenken dat ze de boel op slot gooien, maar van b.v. PEC, sv Zwolle of Berkum niet >:(


  ⚠️ Meld

 2. Praatjes….. Je moet de mensen op de vloer en aan de lijn ermee confronteren. Zoek ze op, nodig ze uit. Ga ermee in gesprek. Pas dan krijg je resultaat.


  ⚠️ Meld

 3. @Linda, dus hadden ze de wedstrijden door moeten laten gaan.Nu zal gezien de weersomstandigheden veel wedstrijden zijn afgelast, maar dat is iets anders


  ⚠️ Meld

 4. Langeler heeft gelijk. Zelf ben ik coach geweest van de meisjes bij Be Quick. Wat ouders presteren om langs te lijn te roepen tegen hun tien jarige kroost is niet normaal. Winnen moeten ze en dat betekent dat de mindere goden gewisseld moeten worden en het liefste helemaal langs de kant gehouden moeten worden, want help we staan achter… En dit gewoon in het bijzijn van het betreffende meisje. Relativeringsvermogen ontbreekt totaal. Een reden voor mij om te stoppen met het coachen. Ruzie in het veld komt in heel veel gevallen voort vanuit verkeerd gedrag langs de zijlijn. Hopelijk is het de komende tijd wat rustiger langs de lijn.


  ⚠️ Meld

 5. Daarnaast denk ik dat elke club een eigen veiligheidsprotocol met zijn leden kan opstellen. Verder een duidelijk club beleid ism met de gemeente en justitie mbt tot gevaar en agressie.


  ⚠️ Meld

 6. Ik snap niet dat niet AL het voetbal eruit gegooid is, ook van de profs. Hoe mooi de woorden van bijv. Langeler ook zijn, hij en al zijn collega’s van de BVO’s hadden dit weekend moeten boycotten.

  Pas dan geef je (ook als de voetbalwereld) een signaal af, dat deze samenleving in staat van totale psychose verkeerd en dat het zo niet verder kan. Hoe sneu het ook is voor de mensen die op de tribune zitten en er een leuke avond van willen maken.

  Niet alleen in de sport, maar in het algemeen is het geweld tegen vrijwilligers/dienstverleners toegenomen. Ik ben zelf totaal geen fan van politie, maar je hebt gewoon met de poten van elkaar en elkaars spullen af te blijven!!!


  ⚠️ Meld

Reageer