Dag van de Architectuur

Het thema ’tijdelijk verblijf’ is het landelijk thema van de Dag van de Architectuur. In Zwolle gaat het BNA, Beroepsvereniging Nederlandse Architecten kring Zwolle, in op het tijdelijke verblijf in bijvoorbeeld een antikraakpand.

Het gaat over werken en wonen in panden die in de loop van de tijd van functie veranderen. Tijden veranderen maar de architectuur heeft de tand des tijd doorstaan. Waarom overleven DOAS en het Flevogebouw, beiden voormalige ambachtscholen, en zijn het Wavingebouw en het Gouverneurshuis ten onder gegaan? De BNA nodigt u uit om op zaterdag 23 juni 2007 samen met BNA en de Stichting Zwols Architectuur Podium op de fiets te stappen en te gaan ontdekken. Om 14.30 uur starten we bij DOAS, de oude Ambachtschool. Hier wordt u uitgenodigd om binnen te gaan kijken en krijgt u informatie en kunt u vragen stellen.

De bewoners van het pand zijn aanwezig. Daarna gaan we op de fiets en zullen langs een aantal antikraakpanden gaan. Als eindpunt bezoeken we het voormalig Gemeentearchief Zwolle in de Voorstraat. In dit pand zult u muzikaal onthaald worden en vind een ontmoeting met de bewoners en hun activiteiten plaats.  Op deze locatie zullen we ingaan op eerder genoemde wel/niet overleven van architectonische panden in Zwolle.

Onderstaande panden brengen we bij u onder de aandacht:

DOAS ofwel ‘De Oude Ambachtschool’

Het voormalige Archief van de Gemeente Zwolle aan de Voorstraat

Flevogebouw; ook voormalig ambachtschool van Zwolle 

IJsselhof; Villa van de familie Reijnders (eigenaar van de Zwolse slaoliefabriek Reijnders)

Watertoren aan de Turfmarkt

Fenixfabriek aan de Hoogstraat

Shellkantoor aan de Blaloweg

Zwols Architectuur Podium nodigt u uit voor de tweede Art Nouveau wandeling 2007 door de Veerallee wijk.

Op zondag 24 juni vervolgt het Zwols Architectuur met de tweede Art Nouveau wandeling van dit jaar worden gelopen in de Veerallee wijk. Uw gids is Henk Jansen, voormalig hoofd monumentenzorg gemeente Zwolle.

Vertrek om 14.00 uur. Plaats van samenkomst; voorzijde NS station

Artikel delen: