GroenLinks wil Zwolle als Gentechvrij uitroepen

Zwolle – GroenLinks Zwolle vraag het college in Zwolle via een motie Zwolle uit te roepen tot Gentechvrije gemeente. Ook vraagt het bij komende aanpassingen en actualisaties van bestemmingsplannen voor het buitengebied (en andere relevante) op te nemen dat het verbouwen van genetisch gemanipuleerde gewassen niet is toegestaan, en vraagt dit thema ook op de agenda te brengen in de Regio Zwolle.

GroenLinks vindt dat Gentechnologie, ‘het ‘sleutelen’ aan DNA, onder andere door oncontroleerbare verspreiding volgens velen een bedreiging vormt voor gangbare gewassen en natuurlijke flora en fauna. GL: "Er zijn ook signalen dat er risico’s zijn voor de gezondheid van mensen. Gentechvrij heeft een signaalfunctie: de boeren én de natuur willen beschermen tegen verontreinigende effecten van gentechlandbouw, die kunnen optreden zonder keuzevrijheid van benadeelden." GL constateert dat  Zwolle duurzaamheid en ecologisch groenbeheer hoog in het vaandel heeft staan. Nijmegen heeft zich inmiddels ‘Gentechvrij’ heeft verklaard en heeft dit rechtmatig ook in een bestemmingsplan opgenomen, en ook de provincie Friesland en  Culemborg hebben procedures in gang gezet om Gentechvrij te zijn. Inmiddels hebben al meer dan 450 regio’s in Europa besloten Gentechvrij te zijn. "Onderzoek vanuit de Wereldbank geeft aan dat duurzame landbouw (gentechvrij) de wereldwijde voedselcrisis kan oplossen."

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

21 gedachten over “GroenLinks wil Zwolle als Gentechvrij uitroepen”

  1. Ja tuurlijk, we snappen het niet, DUS maken we het maar meteen helemaal verboden. Dat het misschien in de toekomst de mensheid kan helpen op vergaande manieren is jammer maar helaas. Zo kortzichtig!

  2. Japser, ik snap het wel, donders goed zelfs. En juist daarom vind ik dat we het verboden moeten maken. Sterker nog, ze moeten het strafbaar maken. Drugs zijn ook verboden omdat ze schade toebrengen aan gebruikers.

  3. Er zijn veel redenen waarom gen tech verboden zouden moeten zijn.
    1) De bedrijven die zich hiermee bezig houden hebben op slinkse manieren patent kunnen claimen op ”hun”gen tech uitvindingen bij bijv groente. Binnen de gen tech zijn groente zoals mais, graan en soja heel groot… Alle worden bestoven door de wind. Soms kan het stuifmeel wel 50 kilometers (soms wel meer) mee genomen worden door de lucht. Het gebeurd dus geregeld dat boeren die geen gen tech gebruiken uiteindelijk mais hebben die kruisbestoven zijn door gen tech mais van een paar kilometer verder op. Doordat er patent is toegekend op die gen tech mais, pleegt de boer die met de kruisbestoven gen tech mais, plagiaat en kan dus voor miljoenen euros boete komen te staan (licentie rechten) Als boer kan je dus niet meer veilig je groente telen als je weet dat er een gen tech veld is in je buurt. En zoals ik al zei kan zaad wel zoon 50 kilometer mee gaan in de lucht, dus ”in de buurt” is vrij relatief. Er zijn hierover aardig wat rechtzaken geweest al. De meest bekende is deze: http://nl.wikipedia.org/wiki/Monsanto_vs_Schmeiser
    2) Wat het sjoemelen met genen doet op de lange termijn is helemaal niet duidelijk. Er zijn zelfs wetenschappelijke studies geweest die claimen dat gen tech voedsel uiteindelijk de kans om bepaalde vormen van kanker te krijgen groter maakt, hart en vaat ziekten, voedsel allegieen… Mensen die aan het werk zijn geweest met roundup, zonder (veel) bescherming kampen nu met problemen zoals onvruchtbaarheid, misvormingen bij geboortes enzovoorts. Alle direct gelinkt aan het gebruik van round up. (en de groentes die daarmee bespoten zijn eet jij dan, lekker!) http://www.rodale.com/roundup-dangers?page=0,0
    3) Die bedrijven die zich met gen tech groente bezig houden rommelen zo met de genen van de plant dat ze tegen geen enkel gif kunnen, behalve die het bedrijf zelf produceert. Dus het bedrijf levert aan een boer niet alleen het gen tech zaad, maar ook het gif wat ze nodig hebben moet van dat zelfde bedrijf komen, anders groeit je gen tech groente niet! Prachtig bedrijf tacktiek natuurlijk, maarrrrr dat gif is niet voor de poes! Monsanto (1 van die bedrijven) gebruikt Round up als gif. Giftig bewezen voor de mensen die er mee werken en het haalt het hele eco systemen uit zn evenwicht. De bijen sterfte waarmee die hele wereld nu kampt is direct terug te halen door verschillende pesticides die gebruikt worden, waaronder de pesticides die gebruikt worden door gen tech bedrijven! Enne laten we wel wezen. De meerderheid van de planten hebben o.a bijen nodig om bevrucht te worden en groentes te gaan geven!! Als de bijen dus verder uitsterven is dat een ramp voor de mens. Denk je dat dr nu hongersnood is, nou dat kan dus nog veel erger! Tevens zorgen ook de mono culturen (dus de rijen met groentes die je op de akkers ziet) bij bedrijven die gen tech gebruiken wel kilometers groot. Een bij moet het hele jaar eten, maar in een veld waar soms wel 10 kilometer maar 1 groente groeit, die ook nog maar is een hele korte tijd per jaar bloeit, misschien maar een paar weken per jaar, daar heeft een bij niks te zoeken, want na die paar weken van bloei moet hij ook eten. Via deze mono culturen en het gif gebruik sterven ze dus langzaam uit. http://www.bijensterfte.nl/
    4) Wist je dat gen tech ook nog es een olie verslinderend machinisme is? En aangezien olie op raakt, lijkt mij het beter om door te gaan met duurzame technieken.
    5) Een gen tech bedrijf zoals Basf in de 1ste wereld oorlog dik geld verdiende aan het maken van mostergas?? En Monsanto agent orange maakte voor in Vietnam? Je deze lui dus toevetrouwt met je eten terwijl ze eerst moord wapens maakte? Ik zeg nee dank u.
    6) Er word veel gezegt dat gen tech eten wereld honger van de kaart zal vegen, maar das een leugen. Na de 50/60 jaar dat hier mee word gerommeld is er geen niet minder honger gekomen, dat komt omdat het eten niet naar de hongerige gaan, marr naar ons in het westen, want wij moeten perse in de winter ook courgettes, aubergines, tomaten enzovoorts eten, daarom. Als we ten eerste niet al dat goede voedsel weg gooien (Je moest es weten wat je voor goed voedsel je terug vind in de vuilnisbakken van de supermarkten) en gewoon op eten. Minderen met vlees eten zou ook een hoop schelen. Het vee moet ook eten en daarvoor worden honderden kilometers oerwoud gekapt zodat daar soja en mais verbouwt kan worden om het vee te voeden, wat wij zo nodig moeten eten. Wist je dat als je die akkers zou gebruiken om groentes te telen die iedereen gewoon gelijk kan eten ipv het aan de veestapel te geven, honger in de wereld niet bestond?! Ik bedoel, 40% van de graan die verbouwd word in de wereld gaat naar de vee stapel en niet naar de hongerige kindjes in Afrika. Dus het wereld voedsel probleem word en kan alleen maar opgelost worden wanneer we minder egoistisch, bewuster naar de natuur en die dieren om ons heen gaan consumeren. http://nl.odemagazine.com/doc/0036/een-belasting-op-vlees/
    Gen tech is geen oplossing, maar een deel van het probleem!

  4. Precies Jasper, slaap jij maar lekker door…We snappen het niet, jij snapt het niet helemaal volgens mij. Goed uitgelegd trouwens chaotic!

  5. Ben erg blij te lezen dat de meeste reacties gaan over de concrete risico’s van gen-tech en dat e gemeente Zwolle hier blijkbaar ook zo over denkt. 😀

  6. Nou blijkbaar gaat het vluchtige geld voor het lange termijn denken. Zoals zo vaak, helaas… Lekkere ruggegraad heeft deze gemeente. Beetje groen doen, maar et tegenovergestelde doen.

  7. Waar ik nu woon is alles al gentechvrij verklaard. Zou mooi zijn geweest als de stad waar ik eigenlijk vandaan kom de tweede was geweest. Jammer dat het niet aangenomen is… En erg goed om te zien dat er mensen zijn die de risico’s inzien.

  8. Verdikkie, ik had al een voorschot genomen op het geluk. Blijkbaar vindt de raad dat risico’s op onder andere kanker en compleet verstoorde ecosystemen peanuts zijn, wanneer ze de dollartekens in de ogen hebben…

  9. Trouwens chaotic, interessante uiteenzetting die je gaf. Vooral de rechtzaak Schmeizer-Monsanto is erg interessant. Het is te hopen dat men gauw de valse handelswijzen van deze knoeifabrieken door krijgt.

  10. Zwolle wil het waarschijnlijk pas als de rest van nederland al 15 jaar geleden heeft besloten dat ze dit standpunt in willen nemen. Net als met Ikea’s en openstelling van supermarkten op zondag. Zwolle blijft gewoon een nikszeggend dorp, een feit dat we nou maar eens moeten accepteren.

Reacties zijn gesloten.