Actieplan voor Ondernemersvriendelijk Aanbesteden

Zwolle – Ondernemers en gemeenten ondertekenden woensdagmiddag tijdens het symposium De Nieuwe Hanze het Actieplan Ondernemersvriendelijk Aanbesteden Regio Zwolle. Overheden en publieke partijen kopen voor vele miljarden in bij ondernemers. Gemeenten brengen bijvoorbeeld per jaar zo’n € 17 miljard in aanbestedingen naar de markt. Dit is € 1.000,-per inwoner/per jaar. Voor de Regio Zwolle is dit dus ca. € 585.000.000,- per jaar. Hiermee zijn de lokale overheden en andere publieke partijen een belangrijke economische factor. Het inkoop- en aanbestedingsbeleid kan echter een stuk ondernemersvriendelijker.

ondernemers-de_spiegel_02.jpg

Op initiatief van MKB-Nederland/Regio Zwolle, VNO-NCW IJsseldelta/NO-Overijssel, Bouwend Nederland Regio Oost en Kamer van Koophandel Oost Nederland zijn er gesprekken gevoerd met gemeenten in de Regio Zwolle. Dit heeft geleid tot een concreet Actieplan dat wordt gekenmerkt door: We doen het samen: bedrijfsleven en overheid. Woensdagmiddag werd in theater De Spiegel het Actieplan getekend. Wethouder René de Heer, tevens voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg EZ in de Regio Zwolle, gaf een korte toelichting en Hans Siep, voorzitter Bouwend Nederland Regio Oost, gaf het belang vanuit het bedrijfsleven aan.

ondernemers-de_spiegel_03.jpg

ondernemers-de_spiegel_01.jpg

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Worden de (ook kleine) Zwolse ondernemers in dit plan nu ook meegenomen?
  Is heel belangrijk voor Zwolse economie in het algemeen!

  Zwolse ondernemers zouden een voorkeur moeten hebben anders brengt Zwolle de centjes naar -elders- weg en kan tevens de omgevallen Zwolse ondernemer in Zwolle aankloppen voor hulpverlening en een uitkering.

  Wanneer gaan die bestuursambtenaren nu eens nadenken???  ⚠️ Meld

 2. Zijn alleen de grote landelijke ondernemers die hier met de neus vooraan staan de echte kleine Zwolse ondernemers laten ze in de kou staan.Net wat Hansv hier ook aanhaalt straks gaat alles naar de ondernemers van buitenaf en komen de Zwolse ondernemers in de problemen .Zijn weer plannen van niets bij deze gemeente


  ⚠️ Meld

 3. Protectionisme maatregelen, zoals hiervoor in de reacties worden voorgesteld, lijken op het oog vriendelijk. Het klinkt zo immers logisch om de ‘eigen’ ondernemers een voorkeursbehandeling te geven en/of de ‘eigen’ werkgelegenheid te beschermen. Protectionisme frustreert echter, door afwezigheid van voldoende concurrentie, een optimale kwaliteit- en prijsvorming. De gemeenschap is daarvan uiteindelijk de dupe. Beter is als de lokale ondernemer zich ook ook buiten de grenzen van zijn eigen regio, stad of dorp oriënteert en zich blootstelt aan de wensen van de markt. Dat biedt voordeel voor hemzelf, zijn medewerkers en zijn huidige klanten.


  ⚠️ Meld

Reageer