Oproep Zwolse NVM Makelaars positief ontvangen

Zwolle – Vijftien NVM makelaarskantoren hebben de afgelopen weken gezamenlijk het initiatief genomen om middels een lokale campagne kandidaat‐kopers aan te sporen om nog voor het einde van dit jaar een huis te kopen.

De regelgeving voor het kopen van een huis wordt na 1 januari 2013 ongunstiger. Huizenkopers zullen per saldo duurder uit zijn. Initiatiefnemer Sybren Karssen van Schep Makelaardij: “Het is écht beter om nu te kopen dan begin 2013. Het lijkt er op dat de regelgeving voor hypotheken strenger wordt. Hoewel dat allemaal nog niet zeker is. Hierdoor kan de betaalbaarheid van een koophuis afnemen. Daarom is het vooral voor die mensen die de komende maanden een willen kopen belangrijk dat ze doorpakken voor het einde van het jaar.” De gezamenlijke makelaars merken al sinds oktober dat er aanzienlijk meer woningen worden verkocht. Dat is ook logisch. Uit onderzoek blijkt dat woningen nu net zo betaalbaar zijn als 20 jaar geleden. Volgens Sybren Karssen komt dit door de lagere prijzen, gunstige rente, lage overdrachtsbelasting en het ruime aanbod aan woningen. “Zowel in de bestaande huizen als in de nieuwbouw is er veel keuze. Daarbij komt dat de koopwoning vaak ook nog eens goedkoper is dan een vergelijkbare huurwoning: veel huurders zullen de komende jaren geconfronteerd worden met hogere huren, terwijl maandelijkse betalingen voor hypotheken lang vaststaan.”

Al met al zijn het dus gunstige tijden om nu een huis te kopen. Vooral nog dit jaar profiteert een koper maximaal van de bestaande regelgeving. Dat dit ook gebeurt blijkt uit de drukte bij hypotheekkantoren, banken en taxateurs.

Aspirant‐kopers hebben nog tot en met 31 december de tijd om een “voorlopige” koopakte bij de makelaars te tekenen. Dat betekent niet dan ook de financiering al rond hoeft te zijn.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Ja maar de nvm makelaar verteld niet dat het ook in zijn eigenbelang is met wat hij er van het jaar nog even gauw aan verdient.En voor vele mensen is de toekomst met al die ingrepen al onzeker om nog een huis te kopen.Als de rente aftrek met de tijd verdwijnt komen er een hoop mensen in de problemen.Velen hebben de huizen duur gekocht en krijgen het geld er nu niet voor weer


  ⚠️ Meld

 2. Koopjes jagers wachten tot volgend jaar. Ze nemen een lineaire hypotheek, is in het begin heel duur maar ze weten nu wat ze hebben, en betalen over 30 jaar de minste rente. Belastingaftrek voordeel is toch maar slechts de helft van de rentekosten.


  ⚠️ Meld

 3. Tuurlijk heeft de makelaar er zelf ook belang bij. Dat is niet zo gek. Maar het kan inderdaad voor mensen wel voordelig zijn.

  Verder weet ik er niet het fijne van. De tijd zal het in dit geval moeten leren denk ik!


  ⚠️ Meld

Reageer