PEC Zwolle in de rode cijfers

Zwolle – PEC Zwolle staat volgens de website van de NOS in de rode cijfers. Voorzitter Adriaan Visser heeft vertrouwen. Op Twitter zegt Visser: "Financieel resultaat seizoen 2011/12 conform opgave en verwachting! Blijven o.i. keurig in cat 2."

Vitesse, dit seizoen een van de smaakmakers in de eredivisie, staat bijna 23 miljoen euro in het rood. Daarmee staat de Arnhemse club er van alle eredivisionisten er qua schuldenlast het slechtst voor. Bij de verantwoording van de cijfers zegt Vitesse met deze cijfers rekening te hebben gehouden. Omdat het in Merab Jordania een geldschieter van formaat heeft, maakt de club zich geen zorgen. De club verwijst voorts naar het feit dat de spelers uit eigen middelen zijn verworven en een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen. De andere zes clubs in het rood zijn FC Utrecht, VVV-Venlo, NEC, PEC Zwolle, NAC Breda en sc Heerenveen.

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Op de forumavond is verteld dat dat tussen de 3 en 8 ton ligt. Van Wonderen zei: “laten we zeggen halverwege.”

  Maar hij zei ook dat er een positieve cashflow is en door bepaalde uitgaven (uitbreiding stadion) meer geld gegenereerd kan worden. Ook sluiten er steeds meer regionale maar ook landelijke sponsoren aan.


  ⚠️ Meld

 2. Volgens mij staan er in deze barre tijd wel wat meer organisaties in het rood. Blij dat de maatschappelijke onderdelen zoals playing for succes nog steeds kunnen bestaan, club voor de mensen.


  ⚠️ Meld

 3. Het begrotingstekort van PEC is dit seizoen 5 ton en daar komen nog de investeringen in de winterstop bovenop. Men verwacht het gat nog een paar ton te dichten, maar tekort zal 5 à 6 ton zijn. Daar komt bij dat PEC al een schuld had rond de 1,2 miljoen. Totale schuld is dus bijna 2 miljoen. Als ze in de Eredivisie blijven is dat geen probleem. Maar als ze degraderen mag je aannemen dat PEC failliet gaat. Mede omdat er dan fors bezuinigd moet worden en de kans klein is dat je binnen een jaar zal promoveren. Er zullen dan weer gemiddeld 4000 toeschouwers zijn waarvan hooguit 65% betaald.

  Het zou Voorzitter Visser sieren om het risicovolle te veranderen in verantwoord beleid. Dus geen spelers er bij halen, maar huidige selectie vertrouwen geven.
  Ook zal het bestuur in moeten grijpen nu er drie directeuren zijn. Een technisch en algemeen directeur is voldoende. Het bestuur zou haar eigen tekortkomingen ook eens moeten inzien. Er zitten geen miljonairs in die uit eigen zak de club een boost kunnen geven.  ⚠️ Meld

 4. @Damian

  FC Zwolle heeft het afgelopen seizoen 2011-2012 met een negatief resultaat van om en nabij 1 ton afgesloten. Dit wordt veroorzaakt door de kosten van een nieuw kunstgrasveld en een voorziening die is getroffen voor eventuele financiële claims voor de opleidingskosten van buitenlandse spelers (lees Botteghin). Voor Martin Guarino is een dergelijke claim vorig seizoen afgehandeld.

  In 2009 communiceerde voorzitter Visser nog dat de club een schuld had van zo??n 6 ton.

  In 2010 heeft de gemeenteraad ingestemd met een garantstelling van 1 miljoen euro voor vijf jaar die elk jaar met 2 ton moet worden afgelost. In 2015 moet de gemeentelijke garantstelling volledig zijn afgelost. FC Zwolle heeft zich in het verleden een betrouwbare partner getoond door een lening uit 1999 conform termijn volledig af te lossen. En ook tot nu toe voldoet de club aan de jaarlijkse aflossing.

  Het tekort op de lopende begroting (8 miljoen euro) bedraagt momenteel 5 ton. De club zeilt daarmee scherp aan de wind maar men verwacht nog extra inkomsten te genereren waardoor dit tekort naar beneden kan worden bijgesteld.

  Toch valt de schuldenlast van PEC Zwolle verhoudingsgewijs mee. Deze is nihil in vergelijking tot die van clubs als NAC Breda dat bij aanvang van dit seizoen meer dan 10 miljoen euro in de min stond en waarvan door sponsoren recentelijk 6,5 miljoen euro is omgezet in een achtergestelde lening.

  PEC Zwolle heeft nog een paar jaar de tijd nodig om financieel stabiel te worden. Het economisch tij zit niet mee maar de hogere bezoekersaantallen en nieuwe inkomstenposten zoals uit de catering en extra sponsorinkomsten maken dat PEC Zwolle nog steeds groeit in financiële zin. Daarbij is het inderdaad goed om te kijken naar de inkomsten en uitgaven. Wat dat betreft deel ik je mening dat drie directeuren wel een beetje teveel van het goede is. De facilitair directeur kan worden wegbezuinigd nu de stadionvergroting en het nieuwe kunstgrasveld (zijn werkportefeuille) gerealiseerd zijn. Een technisch directeur is een luxe-functie en de algemeen directeur kan beter een euro vragen voor elke tweet die hij de wereld inzend dan valt zijn salarispost ook weg. Nog even en hij stuurt tweets dat hij op de WC zit te kakken.

  Al met al zie ik indien de club zijn banden met de oude trouwe supporters en sponsoren warm houdt, zich handhaaft (extra Fox-dealinkomsten) en de selectie wat inkrimpt (33 spelers is wel wat veel van het goede zeker als de technisch directeur er hooguit 8 als Eredivisiewaardig aanduid) zich wel doorontwikkelen tot een stabiele middenmoter.  ⚠️ Meld

 5. De zes clubs met verlies over het boekjaar 2011-2012
  1. Vitesse -22.700.000 euro
  2. FC Utrecht -4.296.699
  3. NAC Breda -1.183.556 euro
  4. SC Heerenveen -295.265 euro
  5. VVV-Venlo -550.000
  6. NEC -200.000 euro
  7. PEC Zwolle -125.000 euro  ⚠️ Meld

 6. @bladiebla

  Bron?;)

  @jo

  Ook voetbalsupporters betalen belasting voor een heleboel zaken waar ze niets om geven, niet direct klagen als er nog niks aan de hand is.  ⚠️ Meld

 7. @bladiebla

  Organisatie is een bende laten we maar hopen dat nooit openbaar wordt hoeveel en welke sponsorbijdragen als oninbaar zijn afgeboekt 😛


  ⚠️ Meld

 8. Het seizoen in cijfers

  Beste sportvrienden,

  Zoals een ieder van ons gewend is, geven wij rond deze tijd van het jaar in hoofdlijnen een update over de (financiële) situatie van onze mooie club: PEC Zwolle. In januari volgt een nadere verdieping en een uitgebreider verslag over de financiële situatie.

  Nadat wij het afgelopen seizoen de doelstelling, het bereiken van het Eredivisieschap, hebben weten te behalen, staat dit seizoen in het teken van handhaving. Dit zal geen eenvoudige opgave zijn, maar is wel een voorwaarde om onze huidige ambitie voor de komende twee a drie seizoenen: het duurzame Eredivisieschap, in te vullen. Zoals gebruikelijk hebben wij ons het afgelopen seizoen organisatorisch en financieel maximaal ingespannen om dit doel te bereiken en zullen we ook voor het komende seizoen weer ⤽scherp onder de wind varen⤝ om onze doelen te realiseren. Dit alles uiteraard wel in een optimale balans tussen resultaat en risico??s. PEC Zwolle kijkt dan ook met een gezonde blik richting de toekomst. Daarbij wil het een ankerpunt in de regio IJsseldelta (of ⤽regio Zwolle⤝) worden. PEC Zwolle manifesteert zich hierdoor op vele terreinen. De sociaal maatschappelijke tak van onze club blijft zich, in de vorm van PEC Zwolle United, in rap tempo ontwikkelen. Ook worden er regionale samenwerkingsverbanden aangegaan met amateurclubs uit de regio en werkt PEC Zwolle op verschillende gebieden samen met de Europese grootmachten Real Madrid en Werder Bremen.

  Het seizoen in cijfers
  Na de promotie van vorig seizoen is de club op zo ongeveer elk gebied aan het groeien. Dus ook financieel worden er stappen voorwaarts gezet. Onderstaand een opsomming van de belangrijkste financiële punten.
  ⤢ Het netto resultaat van het seizoen 2011/2012 komt op een negatief resultaat van ?? 158.000 uit. Er is bewust gekozen om in het resultaat 2011/2012 een reservering op te nemen inzake een slepende zaak m.b.t. opleidingsvergoedingen. Hiervoor heeft PEC Zwolle in het kader van het voorzichtigheidsprincipe een voorziening opgenomen. Verder heeft er door de aanschaf van het nieuwe kunstgrasveld een extra afschrijving op dit gebied plaatsgevonden.
  ⤢ De netto omzet in het seizoen 2011/2012 is met ?? 294.000 gestegen naar ?? 4.959.000 (groei ruim 6% ten opzichte van een jaargang eerder). De sponsorinkomsten zijn daarin met ?? 358.000 toegenomen.
  ⤢ De begroting is afgelopen zomer bijna verdubbeld. Werkte de club vorig seizoen 2011/2012 met een begroting van ?? 4.400.000 tijdens de huidige jaargang is dat een kleine ?? 8.000.000 (groei circa 80%). Deze stijging is gerealiseerd door onder andere een nieuwe hoofdsponsor, een nieuwe rugsponsor, meer tv-inkomsten, hogere recettes, meer exposure rond de wedstrijden en hogere entree- en sponsorprijzen.

  Financiële doelstelling
  PEC Zwolle wil de komende seizoenen toewerken naar een positief resultaat om de negatieve vermogenspositie van ?? 1.176.000 te verbeteren. Ook heeft PEC Zwolle een obligatietraject opgestart, waarin sponsoren en supporters de club financieel kunnen ondersteunen (ondermeer voor verdere stadionuitbreiding naar ruim 12.000 toeschouwers). Meer informatie over dit project en de gegarandeerde rentevergoeding is hier te vinden.

  Met sportieve groet,

  Adriaan Visser,
  (Voorzitter PEC Zwolle)
  Edward van Wonderen,
  (Algemeen directeur PEC Zwolle)

  PEC Zwolle maakt het voorbehoud dat de genoemde cijfers nog formeel goedgekeurd dienen te worden door de KNVB.  ⚠️ Meld

 9. Nog een nuance, maar nu een met bedenkingen. Want hoe ziet de samenwerking met Real Madrid er nu feitelijk uit? En Werder Bremen is GEEN grootmacht in Europa. Bepaald niet!!


  ⚠️ Meld

 10. Ik heb vernomen dat we vandaag per direct voor ?? 200.000,- (bron: Leeuwarder Courant) één van onze weinige ??eredivisiewaardige?? spelers laten vertrekken naar een (op dit moment) directe concurrent voor directe handhaving. Het betreft een speler die op alle posities in de as (het geraamte van elk voetbalelftal) uit de voeten kan. Verzachtende omstandigheid is dat het een speler betreft die deze zomer anders transfervrij (voor ?? 0,-) zou overgaan.

  Relevante context daarbij is dat we op basis van de huidige stand op de ranglijst ons als promovendus rechtstreeks zouden handhaven aan het eind van het seizoen. Echter ??de marge?? bedraagt 0 punten met een positiever doelpuntensaldo (5) met nog 14 wedstrijden (lees finales) te gaan.

  Dan ben je dus als promovendus op de goede weg, maar heb je nog geen enkele zekerheid.

  Tegelijkertijd weet je dat Art Langeler en Jaap Stam vertrekken en dat we ons tot op heden nog niet hebben versterkt (Stefanofoetsie) in tegenstelling tot directe concurrenten als Roda JC (Ebecilio), NAC Breda (Ten Voorde), VVV Venlo (Ramsteijn) en zelfs Willem II (Cornelisse).

  Terugkijken is mooi maar komt dicht in de buurt bij Bruce Sprinsteens ??Glory Days??.

  Vooruitkijkend hebben we vernomen dat de omzet dit seizoen is begroot op ?? 8.000.00,- (seizoen 2011/2012 ?? 4.400.00,- dus groei circa 80%) en dat er plannen klaar liggen om de stadioncapaciteit begin volgend seizoen te verhogen naar 13.000 plaatsen. Een uitbreiding die de club hoopt ⤽volledig te kunnen financieren met de recent uitgeschreven obligatielening (!)⤝.

  Onze club ⤽wil de komende seizoenen toewerken naar een positief resultaat om de negatieve vermogenspositie (schuld) van ?? 1.176.000,- te verbeteren. Daarbij geldt dat aan het eind van het seizoen 2014-2015 de gemeentelijke garantstelling moet zijn afgelost.

  Ter herinnering: ⤽De gemeenteraad stemde maandag 8 februari 2010 in met een garantstelling voor FC Zwolle. De club kan met die garantstelling bij een bank een lening van maximaal een miljoen euro afsluiten. De raad heeft bepaald dat als onderlegger voor de garantstelling een prestatiecontract wordt afgesloten waarin staat hoe de voetbalclub de komende jaren (financiële) verantwoording aflegt en welke (maatschappelijke) acties van FC Zwolle verwacht worden als tegenprestatie. FC Zwolle kan met de lening die de club zelf afsluit de komende jaren haar financiële positie versterken⤝… . ⤽Burgemeester en wethouders hebben de voorwaarden vastgesteld waaraan FC Zwolle moet voldoen voor de garantstelling die de gemeente afgeeft voor de voetbalclub. FC Zwolle moet volgens het prestatiecontract de komende jaren een aantal duidelijke afspraken nakomen op het gebied van financiële voorwaarden en rapportage aan de gemeente. Bovendien moet FC Zwolle haar rol als maatschappelijke organisatie en (sport)ambassadeur van de stad waarmaken. De garantstelling wordt de komende competitieseizoenen steeds afgebouwd met 200 duizend euro: aan het einde van het seizoen 2014-2015 is de garantstelling afgelopen. FC Zwolle rapporteert elk kwartaal de exploitatiecijfers, de begroting en de liquiditeitsprognose aan de gemeente. Jaarlijks legt de club een accountantsverklaring en het volledige accountantsrapport, inclusief managementletter, voor aan de gemeente. Bij flinke afwijkingen in de begroting (vanaf 10 procent) of bij grote uitgaven wordt er overlegd met de gemeente. FC Zwolle is al op vele fronten maatschappelijk actief, maar het prestatiecontract voor de garantstelling geeft de komende jaren heel duidelijk aan wat van de club verwacht wordt aan inzet voor de (breedte)sport in de regio. Het gaat dan bijvoorbeeld om het geven van clinics, het ontvangen van amateurverenigingen, het organiseren van thema-avonden en betrokkenheid bij allerlei sportactiviteiten en gastlessen in buurten en scholen. Extra aandacht is er daarbij voor de gehandicaptensport. Indien (!) FC Zwolle zich niet houdt aan de afspraken in het
  prestatiecontract, dan vervalt de garantstelling voor de resterende periode.⤝

  Met nog 14 Eredivisiewedstrijden te gaan lijkt PEC Zwolle op de goede weg maar hebben we ons dus nog niet versterkt (wel verzwakt), heeft onze club een schuld van ?? 1.176.000,- en een gemeentelijke garantstelling die medio 2015 moet zijn afgelost op voorwaarde van de inzet voor de (breedte)sport in de regio.

  Volgens mij is het dus nog geen tijd voor genoegzaamheid, maar is er werk aan de winkel om een incidenteel succes te vertalen in een structureel Eredivisieschap (lees toekomstbestaan voor het betaald voetbal in Zwolle).

  Ik hoop dat Van Berg de laatste ??Eredivisiewaardige speler?? is die vertrekt en dat we voor het sluiten van de transfermarkt een ??Eredivisiewaardige?? directe versterking (geen huurling) kunnen verwelkomen om de kansen op een verlengd Eredivisieschap te optimaliseren.  ⚠️ Meld

Reageer