Gouden Sneeuwbal voor Astrid van Voorst

Zwolle – De eerste Gouden Sneeuwbal, de prijs voor het initiatief dat het meeste bijdraagt aan een schonere leefomgeving, is gewonnen door Astrid van Voorst uit Zwolle, projectleider bij ROVA. Zij is de drijvende kracht achter Natuurlijk Schoon, een ROVA project waarbij inmiddels meer dan 50.000 leerlingen de straat op gaan om zwerfafval in te zamelen.

De prijs werd vandaag door minister Plasterk op het Binnenhof aan Van Voorst en de heer Groenhuis, algemeen directeur van ROVA, uitgereikt. Dit ten overstaan van een groep 8-klas van de st Bernardus school uit Ommen en de Ommense wethouder mevr. Lagas. De kinderen hebben er meteen ook voor gezorgd dat het Binnenhof van zwerfaval is ontdaan! De Gouden Sneeuwbal is in het leven geroepen door Stichting NederlandSchoon en bedoeld om het sneeuwbaleffect van schoon te stimuleren. Als meer mensen zwerfafval opruimen, zal ons land er op den duur nog schoner uitzien. En daardoor gaan mensen zich veiliger voelen en aardiger doen tegen elkaar. NederlandSchoon roemt Van Voorst omdat ze een grote groep jongeren op de been weet te krijgen, want jong geleerd is oud gedaan. Natuurlijk Schoon is een project van Rova, een grondstoffen- en afval, openbare ruimte en duurzame energie bedrijf in Midden- en Oost-Nederland. Onder leiding van Astrid van Voorst is het jaarlijkse project in vier jaar tijd uitgegroeid tot een evenement in 16 gemeenten, waaraan inmiddels meer dan 50.000 leerlingen van zo’n 250 basisscholen meedoen (gemiddeld 15.000 per jaar). Er is in totaal al zo’n ruim, 100.000 kilo zwerfafval opgehaald.

Het sneeuwbaleffect van schoon

Uit recent onderzoek van TNS Nipo blijkt dat bijna 3 miljoen mensen actief zwerfafval oprapen als ze het tegenkomen. Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders zijn ‘klaar voor actie’: ze willen graag meewerken, maar het komt er niet altijd van. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders denken dat hoe schoner het ergens is, hoe minder men op straat gooit. Bovendien denkt 84% dat de schoonheid van de omgeving van invloed is op de samenleving. Volgens meer dan driekwart van de Nederlanders werkt ‘schoon’ gedrag aanstekelijk op anderen. Dit noemen we het sneeuwbaleffect van schoon.

Artikel delen:

Reageer