WVF maakt werk van vrijwilligersbeleid

Voetbalvereniging WVF maakt werk van zijn vrijwilligersbeleid. Onder meer via enquêtes inventariseert de vereniging wie welke taken op zich zou kunnen en willen nemen. Die gegevens slaat WVF op in de computer om deze vervolgens te koppelen aan klussen die gedaan moeten worden.

 

Gerrit van den Belt, voorzitter van de werkgroep vrijwilligersbeleid: ‘Het probleem is nog niet zo groot als bij andere verenigingen die soms zelfs aan leden die zich aanmelden de eis stellen dat ze ook vrijwilligerstaken op zich nemen. Maar toch: bij onze voetbalvereniging nemen veel mensen ook meerdere taken op zich. Dat kan als gevolg hebben dat ze overvol raken en er geen plezier meer in hebben of dat de vereniging een probleem heeft als diegene uitvalt. Bovendien gaat het werven van vrijwilligers bij WVF nog vrij adhoc. Hoe kunnen we dat soort problemen voorkomen en meer structuur geven aan het werven van vrijwilligers?’ Met die vragen ging de werkgroep op verzoek van het bestuur van WVF bezig.

Inventarisatie

Eén van de zeer concrete maatregelen, is een inventarisatie via enquêtekaarten. Een aantal jeugdspelers van WVF kreeg een kaart mee en een aantal ouders reageerden. Op de kaart kan een potentiële vrijwilliger aangeven voor wat voor een soort taken hij of zij te porren is. Dat door een bepaald hokje aan te vinken. De proef leverde al een aantal mensen op, onder meer voor de kantine van WVF. De ingevulde gegevens worden ingevuld in het systeem Sportlink, waaruit voetbalvereniging WVF put. De vereniging kan de potentiële vrijwilligers benaderen voor de specifieke taak die zij hebben aangegeven.

 

Van den Belt: ‘Het is de bedoeling dat we verenigingsbreed en onder nieuwe leden deze inventarisatie houden. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen best bereid zijn wat tijd te steken in hun sportclub. Maar dan moet het wel helder zijn hoeveel tijd erin gaat zitten. We hebben die functies op een rij gezet en die voorzien van een tijdsinschatting. Op de kaart kunnen mensen aangeven waar hun voorkeur naar uit gaat, als zij worden gevraagd om een handje te helpen bij de club.’ Het zijn concrete gereedschappen waarmee WVF werk maakt van het zoeken en behouden van zijn vrijwilligers. Dat alles onder één motto: wel vrijwillig, niet vrijblijvend.

 

Voetbalvereniging WVF 

WVF is een voetbalvereniging met een totaal van ruim 800 en 140 vrijwilligers. Eén van de sterke pijlers van de club is de jeugdafdeling die uit zo’n 350 jongens bestaat. De vereniging met een rijke historie is op 1 juni 1937 door een vijftal jongens van 12 en 13 jaar opgericht onder de naam Quick. De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond stelde in 1941 echter de eis dat de naam moest worden veranderd. De keuze viel op WVF, de initialen van de buurtschappen Westenholte, Voorst en Frankhuis. De club heeft aan de Stinsweg in Westenholte de beschikking over een fraaie accommodatie die onder de naam De Weide Steen in de wijde regio bekendstaat. Ruime kleedgelegenheden, een gezellige kantine, vier wedstrijdvelden, een trainingsveld en een overdekte tribune maken daarvan deel uit. De bloeiende vereniging heeft een goed eerste elftal, vele sponsoren, een eigen presentatiegids en een clubblad onder de naam Kroniek. WVF richt zich tegenwoordig niet alleen meer op de buurtschappen die in haar naam zijn opgesloten. Ook bijvoorbeeld het dichtbijgelegen Stadshagen wordt bediend

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)