Flinke groei Sportpark Marslanden

Zwolle – Sportpark Marslanden bloeit als nooit tevoren. Vijf jaar geleden staken de verenigingen op het sportpark de koppen bij elkaar vanwege een gezamenlijk parkeerprobleem. In de periode daarna is er iets moois ontstaan. Met name in 2012 is het Zwolse sportpark, mede dankzij de inbreng van een verenigingsmanager en een sportparkcoach, opnieuw tot bloei gekomen. 

“Het is hartstikke leuk om te zien wat er nu allemaal gebeurt op sportpark Marslanden”, zegt Julian van Dijk, die sinds het eerste uur betrokken is bij het proces dat vijf jaar geleden in gang is gezet. Bij het overleg over het parkeerprobleem zat Van Dijk aan tafel namens Rugby Club Zwolle. En sinds 2010 vertegenwoordigt hij tijdens het centrale overleg ook Cricket Club Zwolle, de club die onder zijn bezielende leiding is opgericht. “Als ik alleen al naar de ontwikkeling van deze twee verenigingen kijk, dan is dat geweldig. Met de cricketclub hebben we een mooi plekje gekregen op het sportpark en spelen nu twee jaar competitie. En bij Rugby Club Zwolle is het ledenaantal flink gegroeid en de vereniging beschikt inmiddels over een jeugdtak.”

Volgens Van Dijk is de rol van verenigingsmanager Ian Mol en sportparkcoach Jeroen Kloekke van grote waarde. Zowel Mol als Kloekke zijn sinds maart van dit jaar twee dagen in de week werkzaam voor sportpark Marslanden. “Deze twee professionals zijn met gelden van de verenigingen en ondersteuning van Landstede, Sportservice Overijssel en SportService Zwolle aangesteld. De lijst met successen die zij in korte tijd hebben geboekt is al behoorlijk lang”, aldus Van Dijk, die niet lang na hoeft te denken voor enkele voorbeelden. “Inmiddels participeren al vier verenigingen in de Bewegende Leerlijn van SportService Zwolle. Dat is met het oog op de jeugd zeer positief. Daarnaast is seniorenorganisatie WijZ met diverse activiteiten actief op het sportpark. En het is mooi om te zien dat BSO Bixo nu op het sportpark is gevestigd en dat die kinderen sportclinics krijgen van onze sportparkcoach, in samenwerking met een studententeam.”

Sportparkcoach Jeroen Kloekke houdt zich op sportpark Marslanden voornamelijk bezig met het verzorgen van clinics en uitvoerende taken. Verenigingsmanager Ian Mol daarentegen zorgt vooral voor de koppeling tussen de verenigingen en richt zich op maatschappelijke doelen. “Sportpark Marslanden moet de achtertuin worden van de mensen in de wijken Assendorp en Pierik”, stelt Mol. Op zijn eerste tien maanden als verenigingsmanager kijkt hij tevreden terug. Hij is trots op het feit dat de verenigingen inmiddels – praktijkgericht – beter samenwerken. “Voorheen waren er allemaal eilandjes en nu maken de verenigingen bijvoorbeeld gebruik van elkaars kleedkamers. Maar er valt nog veel meer winst te boeken."

Mol: “Het is verder ook belangrijk dat alle verenigingen baat hebben bij de ontwikkelingen. En dat is gelukkig het geval. Zo groeit het ledenaantal van de jeugdafdeling van voetbalvereniging SV Zwolle behoorlijk, maar ook handboogschietvereniging St. Sebastiaan zit flink in de lift. Laatstgenoemde vereniging kijkt zelfs naar uitbreidingsmogelijkheden.” Uitbreiden doet jeu de boulesvereniging Het Zuiderboeltje in ieder geval. De vereniging krijgt op het sportpark een eigen clubgebouw. En om het sportaanbod van sportpark Marslanden compleet te maken staat ook een binnensportaccommodatie op het wensenlijstje. “Misschien is in de toekomst een herindeling van het complete sportpark wel wenselijk. Want wat gaat er bijvoorbeeld met de hockeyvelden van Tempo ’41 gebeuren? Toekomstmuziek!”

Artikel delen:

Reageer