Nadrukkelijke aandacht voor begroting gemeente Zwolle

Zwolle – Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben hun jaarlijkse oordeel geveld over de begrotingen van de Overijsselse gemeenten. Dertien gemeenten voldoen niet aan de gestelde eis van een sluitende begroting voor het jaar 2013, maar al deze gemeenten kunnen in hun meerjaren-begroting aannemelijk maken dat zij hun financiën op orde brengen. De gemeenten waarom het gaat zijn Almelo, Deventer, Enschede, Hardenberg, Hellendoorn, Kampen, Losser, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Tubbergen, Zwartewaterland en Zwolle. Er is op dit moment geen aanleiding om gemeenten onder verscherpt toezicht te stellen.

De meeste aandacht van GS is uitgegaan naar de begrotingen van Almelo en Hardenberg. Reden voor GS om de ontwikkelingen in deze gemeenten kritisch te volgen. Bij deze gemeenten moet uiterlijk in 2016 sprake zijn van een begrotingsevenwicht. In de meeste gevallen betekent dit dat de gemeenten hun plannen inclusief investeringen moeten bijstellen. Daarnaast is ook kritisch gekeken naar de gemeente Zwolle. Zwolle krijgt nadrukkelijke aandacht van GS omdat zij kort na het vastellen van de begroting nieuwe cijfers presenteerde, waaruit bleek dat de waarde van het grondbezit naar beneden moet worden bijgesteld. Deze cijfers tonen aan dat de realiteitswaarde van de vastgestelde begroting achterhaald is. In de gemeenten Deventer, Enschede, Hellendoorn, Kampen, Losser, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Tubbergen en Zwartewaterland is geconstateerd dat de begroting voor 2013 niet sluitend is, maar dat op langere termijn wel uitzicht bestaat op verbetering van de situatie.  

De begrotingen van de gemeenten Steenwijkerland, Raalte, Rijssen-Holten, Dalfsen, Staphorst, Twenterand, Hengelo, Wierden, Borne, Haaksbergen, Hof van Twente en Dinkelland zijn in orde bevonden.

AlgemeenDe provincie heeft de begrotingen en meerjarenramingen van de 25 Overijsselse gemeenten getoetst, op grond van haar wettelijke taak als toezichthouder. Daarbij is gebleken dat de gemeenten in toenemende mate moeite hebben om de begroting op orde te houden. Vooral de financiële gevolgen van de ingenomen grondposities in relatie tot de schuld vormen voor een aantal gemeenten een probleem. Daarnaast maken onzekere inkomsten het voor de gemeenten steeds moeilijker de begroting op orde te houden. De raden van de 25 Overijsselse gemeenten ontvingen van de provincie dan ook aandachtspunten met betrekking tot hun begrotingspositie.

Verantwoordelijk gedeputeerde Ineke Bakker: “Gemeenten verkeren financieel in zwaar weer. Daarbij gaat het om een deugdelijk financieel beleid en niet alleen of het optelsommetje klopt. Het beleid moet gebaseerd zijn op structurele dekkingsmiddelen en niet op onzekere verwachte inkomsten. Daar wringt in deze tijd nogal eens de schoen.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Nadrukkelijke aandacht voor begroting gemeente Zwolle”

  1. Gewoon lekker doorgaan met het bouwen van nutteloze bruggen en achterlijke busbanen. Dan komt het vanzelf wel goed met die begroting. Er is immers nog geld zat bij de burgers weg te halen.

  2. Zullen we de nieuwbouw van dat onnodige EI op de Fundatie ook maar afbreken. Ook zo’n geldverslinder van jewelste!! Triest allemaal!! En ja, de burger kan ervoor opdraaien.

  3. @alle voorgaande reageerders: lekker h? dat zeiken…
    Vraagje: weten jullie ook hoeveel miljoenen de gemeente in de afgelopen jaren heeft verdiend aan alle ontwikkelingen? En de vervolgconclusie: daar zit vast en zeker geld bij wat de gemeente heeft uitgegeven aan zaken waar een ieder van jullie voordeel van heeft gehad.

  4. @Hooke,

    Als de voordelen groter waren geweest dan de nadelen hadden we nu niet hoeven bezuinigen. Zo eenvoudig is het…

    In tijden van teruggang is het niet verstandig om prestige projecten op te zetten die veel geld kosten en dat gebeurt in Zwolle wel.

  5. @Hooke Er blijkt duidelijk uit het artikel dat de financien van de gemeente Zwolle niet op orde zijn. Noem het commentaar dan maar gezeik. Dat is nog altijd beter dan de sprookjes waar jij klaarblijkelijk in gelooft.

  6. Zo kan het ook.

    ROTTERDAM –
    De stad Rotterdam kan weer opgelucht ademhalen. Na enkele jaren van financiële tegenvallers houdt de gemeente nu 14 miljoen euro over op de jaarrekening van 2012. Dat maakte een woordvoerder woensdag bekend.

    Het bedrag wordt toegevoegd aan de reserves die bij eventuele tegenvallers kunnen worden gebruikt. Rotterdam moest vooral in de jaren 2010 en 2011 honderden miljoenen euro’s afschrijven door tegenvallende resultaten bij de sociale dienst en op de grondexploitatie.

Reacties zijn gesloten.