Zwolle krijgt de komende jaren meer horeca

Zwolle – Zwolle krijgt er de komende jaren meer restaurants, grand cafés, gezonde ‘fastfood’-zaken, koffiezaken en cafetaria’s bij. Bovendien kan Zwolle meer bed&breakfast-adressen gebruiken. In 2017 kan de Zwolse horeca dan ruim elf miljoen bezoekers tegemoet zien. Die ambities hebben burgemeester en wethouders samen met de Zwolse horeca verwoord in de nieuwe visie op horeca in de Overijsselse hoofdstad, gericht op de periode tot en met 2017.

22-03-2012_voorjaar_in_zwolle_02_.jpg

Zwolle ziet voor de lokale horeca een belangrijke rol in de ambitie om tot de top van gastvrije Nederlandse binnensteden te worden gerekend. Inzet daarbij is om tot een zo goed mogelijke mix te komen van detailhandel, culturele voorzieningen en horeca. De horecasector is daarnaast een belangrijke sector voor de Zwolse economie, met bijna drieduizend voltijdsbanen. De afgelopen periode is samen met de Zwolse horeca zelf en andere (externe) deskundigen bepaald hoe de sector zich de komende jaren kan versterken. Wethouder René de Heer over de totstandkoming van de ambities: “Met de experts zelf – onze horecaondernemers – en externe deskundigen is gekeken waar de kansen liggen. De uitkomsten zijn samen te vatten als focus en massa: bestaande horeca kan zich zo verder ontwikkelen en nieuwe horeca kan aanvullend versterken. Op die manier zorgen we de komende jaren samen voor een echte kwaliteitsimpuls door en voor bestaande en nieuwe horecabedrijven.”

Perspectief

Het perspectief voor de Zwolse horeca, indien de kansen verzilverd worden, is aansprekend. In 2017 kan er ten opzichte van 2011 een toename van het aantal bezoekers aan de lokale horeca zijn geboekt van 400 duizend personen. De omzet kan dan met 12 miljoen euro stijgen tot ruim 136 miljoen euro en de werkgelegenheid kan dan toegenomen zijn met zo’n 260 voltijdsbanen.

Aanjager

In de door burgemeester en wethouders vastgestelde horecavisie staat beschreven hoe de Zwolse horeca zich zo goed mogelijk verder kan ontwikkelen. Kern daarbij is vooral in te zetten op de ontwikkeling van concepten die nu nog missen of ondervertegenwoordigd zijn. De gemeente wil juist die ontwikkelingen mogelijk maken in de stad om beter op de trends en ontwikkelingen in te kunnen spelen.

Zwolle ziet zichzelf daarbij vooral als aanjager van de verdere bloei van de horeca. De sector zelf, met Koninklijke Horeca Nederland als vertegenwoordiger, moet zelf de kansen verzilveren.

Gezond

Naast ruimte te geven aan kansrijke initiatieven maakt de gemeente zich sterk voor een horecasector die ondanks de recessie gezond geëxploiteerd kan worden. De gemeente wil daarom geen ongebreidelde groei toestaan en stelt daarom tot en met 2017 een uitbreiding voor van maximaal 2700 tot 3300 vierkante meter aan verkoopvloeroppervlakte. De uitbreiding van horeca is met name geprojecteerd aan de Melkmarkt; in dit gebied kan een concentratie van horeca en gezellige terrassen worden ontwikkeld. Verder wil Zwolle een vinger aan de pols houden voor wat betreft daghoreca in het winkelgebied. Andere kwaliteitskaders die de gemeente stelt is dat (beperkte) uitbreiding van ‘natte horeca’ en fastfood het beste in de Voorstraat kan. Nachthoreca aan de Jufferenwal heeft inmiddels de maximale omvang bereikt.

Overigens geven burgemeester en wethouders aan dat voor sterke, bijzondere concepten in principe altijd ruimte moet zijn in de stad.

De horecavisie is na te lezen op de website van de gemeente Zwolle, www.zwolle.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

21 gedachten over “Zwolle krijgt de komende jaren meer horeca”

  1. Ja, dat zou je niet verwachten nu het ronduit slecht met de horeca gaat. Wat voor bijzondere vooruitziende blik heeft B&W nu weer 😮 Als dit maar goed gaat.

  2. Heeft B en W al een potje met investeringskrediet klaarstaan?
    Heeft de gemeente al toezeggingen gedaan aan projectontwikkelaars zoals DLH ?
    En hoe staat het met de beperkingen die het bestemmingsplan voor de binnenstad oplevert?
    Worden al die nieuwe bezoekers aan de binnenstad met de Hanzelijn aangevoerd of worden er extra parkeerplaatsen in de binnenstad gecreëerd?
    Krijgen de bewoners van de binnenstad subsidie voor extra geluidsisolatie?
    Heeft B en W over dit alles nagedacht of denkt men met deze opmerkingen en voorstellen de popiejopie uit te kunnen hangen?

  3. Weinig positieve vooruitzichten t.a.v. de gemeente Zwolle voor de komende tijd. Problemen met de begroting, vastgoed, grond, peperdure projecten die nou niet echt nodig waren. Ze hebben wel visie, maar of die nu zo goed of stabiel is…. ??? Dit raakt mijn vertrouwen t.a.v. de bestuurders en de gemeenteraad. Ook dit plan juich ik niet toe! Iedereen weet toch zeker wel dat de horeca nou niet echt lekker loopt de laatste crisisjaren. Je gaat daar zeker nu niet in investeren!! Hoe dom kan je zijn???

  4. oké kan je eens effe uitrusten als aan winkelen bent

    kom net uit stad je moet echt zoeken voor plekje alles = vol
    bij de v&d was wel plek ja maar daar wil ik dus ook niet zitten;)

    Bericht door mariane, op 20 december 2012 om 13:53
    Ja, dat zou je niet verwachten nu het ronduit slecht met de horeca gaat

    helemaal niet, zijn best mensen die minder gaan
    maar er moet toch gegeten worden en gedronken
    beetje ontspanning in crisis tijd is ook goed;)

  5. nog meer van die lastige drankgasten in het weekend die op de vuist gaan en een hoop ellende veroorzaken.De prioriteit van B en W ligt voornamelijk in het centrum van de stad daar gaat de meeste aandacht naartoe de buitenwijken laten ze links liggen.

  6. Van alles wat: focus én kwaliteit én massa. Tegenstrijdig? Niet in Zwolle!
    Hoeveel arbeidsplaatsen? 270! Waar? In Zwolle! Waar gaan dan arbeidsplaatsen verloren? Eh, nou ja, wat een lastige vraag, maar in Zwolle geven we gratis ballonnen weg. Daarom dus.

  7. De aandacht van onze zonnekoning de Heer richt zich met name op horeca, feesten en partijen. Beetje vreemd deze aandacht vanuit ons gerespecteerde college, of er geen andere problemen spelen in onze stad. College houdt u nu eens bezig met de serieuze problemen van uw stad en laat de onnenemers zelf zorgen voor hun voortbestaan want uw stad schreeuwd om aandacht voor belangrijkere zaken.

  8. Precies, er zijn al genoeg gelegenheden waar je drie euro te veel kunt betalen voor een broodje beenham. Graag een extra Subway en een Pizza Hut.

  9. De Zwolse regering geeft telkens blijk van “geen enkel zakelijk inzicht”.
    Ofwel: Het op orde houden van een simpel huishoudboekje is niet aan de orde omdat onze bestuurders immers vorstelijke salarissen ontvangen.

    Dan is het moeilijk om jezelf te verplaatsen in de situatie van iemand die straks niet te eten heeft. Daar snapt men dus niks van!

    De crisis zet voorlopig nog door en de prestigieuze bestedingen van de gemeente Zwolle lijken gewoon door te kunnen gaan.

    De Zwolse burger met een laag of minimaal inkomen komt toenemend minder in aanmerking voor toeslagen (dat wordt op alle gebieden teruggedraaid).

    Toch zouden de minima er op vooruit gaan, dat heeft de overheid beloofd.
    Dat lijkt inmiddels en toenemend op leugens gebaseerd te zijn.

    (Ik behoor zelf gelukkig niet tot die groep maar ik kom er wel voor op)

Reacties zijn gesloten.