Activiteiten voor jonge mantelzorgers terug op de agenda

Zwolle – Steunpunt Mantelzorg en Jongerencentrum ’t WasdoM organiseren op vrijdag 18 januari een nieuwjaarsinstuif. Deze activiteit voor jonge Zwolse mantelzorgers is de eerste in een hele reeks voor het jaar 2013. 

De activiteiten geven de jonge mantelzorgers de kans om zich te ontspannen en ervaringen uit te wisselen. “Een op de tien Zwolse jongeren zorgt thuis voor een ziek, gehandicapt of verslaafd familielid. Zij zijn jonge mantelzorger”, zegt Agnes Wille, coördinator informele zorg bij Steunpunt Mantelzorg. Van mantelzorgers, en dus ook van jonge mantelzorgers, is bekend dat zij het risico lopen overbelast te raken. Wille: “vijf procent van hen loopt zelfs ernstige schade in zijn ontwikkeling op. Vroegtijdig signaleren kan preventief werken.” Steunpunt Mantelzorg (onderdeel van Steunpunt Informele Zorg) begon vier jaar geleden met activiteiten voor jonge mantelzorgers in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar. “De frequentie was oorspronkelijk drie keer per jaar. Na verloop van tijd liep die frequentie terug tot maximaal één keer per jaar. Dat kwam door diverse factoren, waaronder gebrek aan begeleiding en financiering”, legt Wille uit. “De jongeren zijn echter zo enthousiast dat ze zelf ook veel willen doen om de activiteiten te organiseren.”

Dat sluit perfect aan op de uitgangspunten van Jongerencentrum ’t WasdoM: jongeren actief mee laten denken en doen in alles wat hen bezighoudt. “Het jongerencentrum heeft een prachtige ruimte, het Dominicanenklooster in Zwolle. Bovendien hebben de jongerenwerkers van ’t WasdoM ervaring met jongeren. Wij van Steunpunt Mantelzorg hebben de expertise op het gebied van mantelzorgondersteuning.”Activiteiten

Voor de eerste helft van 2013 zijn op de volgende vrijdagavonden activiteiten voor jonge mantelzorgers gepland: 1 maart, 19 april, 24 mei en 21 juni. Ze vinden plaats in Jongerencentrum ‘t WasdoM aan de Assendorperdijk 8 in Zwolle.

Aanmelden

Tijdens de bijeenkomst op 18 januari van 19.30 tot 21.30 uur is er een workshop djembé. Daarnaast is er een feestelijk hapje en drankje. Aanmelden kan tot 11 januari via info@informelezorgzwolle.nl. De bijeenkomst is voor alle jonge mantelzorgers, dus ook voor jonge mantelzorgers die nog niet eerder contact hebben gehad met Steunpunt Mantelzorg en/of Jongerencentrum ’t WasdoM.

Artikel delen:

Reageer