Voetbalclubs willen nieuwe energie

Zwolle – Op initiatief van de VV Berkum is het platform ‘Duurzaamheid en Sport’ opgericht. In het clubhuis van Berkum waren 20 voetbalclubs uit Overijssel bijeen om kennis uit te wisselen over de toepassingen van nieuwe energie en energiebesparing.

De 20 clubs waren door de KNVB geselecteerd op ambitie, belangstelling voor duurzaamheid en spreiding over de provincie. Met deze aanpak willen de clubs het onderwerp ‘Nieuwe Energie’ en ‘Duurzaamheid’ op de agenda’s van de sportverenigingen krijgen, zodat er bij veel meer verenigingen de kansen van duurzaamheid gezien worden. Naast een forse reductie van de CO2 uitstoot zijn er ook simpelweg ‘groene euro’s’ te verdienen voor de clubs.

Tijdens de oprichtingsavond presenteerden drie clubs hun ervaringen met Nieuwe Energie. De voetbalvereniging Den Ham, de winnaar van de titel ‘Groenste vereniging van Nederland’ heeft het gehele complex energieneutraal gemaakt met ondermeer de toepassing van een biogestookte ketel (vooral houtsnippers). Ook De Tukkers uit Tubbergen vertelde over haar plannen op het gebied van alternatieve verwarming en de subsidie daarop.

De presentatie van Berkum liet zien hoe een duurzaamheidproject binnen de vereniging kan worden aangepakt en tot welke resultaten dat kan leiden. De stroom komt inmiddels voor meer dan 50% via 150 pv-panelen uit de zonnestralen en ook warmwater wordt met 40% minder gas verwarmt met behulp van zonneboilers. Ook wordt een behoorlijke besparing op de energierekening gerealiseerd door de keuze voor een andere, groene leverancier van gas en stroom middels aanbesteding via Sportstroom.nl

Erg interessant voor de clubs zijn de subsidiemogelijkheden die de provincie voor de deelnemende sportclubs presenteerde en ook veel gemeenten, zo bleek uit de zaal, hebben mogelijkheden om lokale initiatieven te steunen.Een veel genoemd onderwerp was de LED verlichting voor veldverlichting waar clubs en haalbare besparing van 40% op het stroomverbruik noemden. Eén van clubs meldde goede ervaringen met verlichting van het hoofdveld.

De voetbalclubs worden bij dit initiatief gesteund door overheden en bonden. Er waren vertegenwoordigers aanwezig van de provincie, gemeente Zwolle, het OverlegOrgaan van Zwolse verenigingen en Sportservice Overijssel. Samen met de KNVB zullen zij dit initiatief ondersteunen en voeden met hun kennis en mogelijkheden.

Artikel delen:

Reageer