Tartu wint van de WNTA Falcons

Zwolle – Basketball Days beleefde op de derde dag een voorlopig hoogtepunt. In een krankzinnige wedstrijd leek het tot dan tegenvallende WNTA Falcons uit de VS voor een geweldige sensatie te gaan zorgen toen het tegen toernooifavoriet Tarku University uit Estland vlak na rust een schijnbaar beslissende voorsprong van 22 punten nam. Maar de Esten herstelden zich, en met een zelden vertoonde regen aan driepunters wisten ze alsnog de 91-103 overwinning uit het vuur te slepen.
De deur van de kleedkamer van Falcons bleef de dag tevoren lang gesloten. Na de tweede nederlaag op rij op het Zwolse internationale toernooi Basketball Days, respectievelijk tegen Jong Oranje en Landstede Zwolle, moest er iets gebeuren. Volgens ingewijden werden er harde woorden gesproken. Dat leidde een dag later tegen Tarku tot een totale metamorfose van de Amerikanen, die ineens als een echt team gingen opereren. Vanuit een zoneverdediging en met spectaculair basketbal leken ze op weg naar winst.

De 22 punten voorsprong die ze, mede dankzij topscorers Mookie Jones en Courney Carr (22 en 21 punten) hadden opgebouwd, bleken echter niet genoeg. Tarku kreeg grip op de zone, en begon de driepunters te zoeken. Wat de ploeg in de daarop volgende 5 minuten zien, was werkelijk imposant. Met de ooit in Nederland triomfen vierende Valmo Kriisa in een absolute hoofdrol werd de achterstand binnen 5 minuten omgezet in een kleine voorsprong. Kriisa (13 punten) werd gesteund door zijn ploeggenoten Kristo Saage (17) en Silver Leppik, die van driepuntsafstand eveneens met scherp schoten, terwijl de insidespelers Egidijus Dimsa en Valo Allingu (18 en 14) hun lengteoverwicht steeds nadrukkelijker gingen uitbuiten. De Amerikanen vochten knap terug, bleven tot vlak voor tijd nog in de race, maar het momentum was ze definitief ontglipt en viel niet meer terug te draaien.

Artikel delen:

Reageer