Fors aantal nieuwbouwwoningen SWZ in 2013

Zwolle – Eind vorig jaar heeft Woningstichting SWZ haar begroting voor 2013 vastgesteld. De woningstichting begroot in 2013 278 nieuwe woningen op te leveren in Zwolle. Het gaat dan om 172 huurwoningen en 106 koopwoningen in de Muziekwijk, Ittersummerlanden en Stadshagen. In 2012 heeft SWZ 130 woningen opgeleverd in Zwolle. Aan de Klokkengieterlaan werden 19 sociale huurwoningen gebouwd voor de van Benthem Stichting. De overige 111 woningen werden in de Muziekwijk opgeleverd.

In 2013 gaat SWZ er vanuit dat 41 bestaande huurwoningen worden verkocht aan zittende huurders of bij huuropzegging aan overige belangstellenden. Het budget voor onderhoud aan woningen bedraagt bijna 10 miljoen euro. Er is extra geld beschikbaar voor de aanpak van de leefbaarheidsproblemen in Holtenbroek III. Begin januari start de renovatie van de eerste 54 woningen aan de Pieter Steynstraat. Grootschalige sloop staat in maart dit jaar gepland aan de Bachlaan. Deze woningen staan al jaren op de nominatie om gesloopt te worden. Het is niet verantwoord om de sloop nog langer uit te stellen.

Vanaf 2013 worden woningcorporaties geconfronteerd met hoge rijksheffingen. Voor SWZ loopt dit op tot ca. 5,5 miljoen euro in 2017. Onvermijdelijk heeft dit gevolgen voor investeringen door SWZ in Zwolle. De woningcorporatie schat in dat de bouw van een kleine 200 woningen door SWZ doorschuift naar na 2017. Door een nieuwe wijze van werken moet jaarlijks 10% worden bespaard op onderhoud. Ook de interne kosten worden verlaagd. Wijkvernieuwing wordt mogelijk iets vertraagd en de huren worden overeenkomstig het rijksbeleid verhoogd.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Klinkt al met al niet zo negatief als ik verwacht had. Wel vind ik het raar dat een sociale woningbouwvereniging koopwoningen bouwt. Ik zou denken dat zij alleen in sociale huurwoningen doen.


    ⚠️ Meld

Reageer