TCZ maakt plaats voor studentenhuisvesting

Zwolle – De sloop van het voormalig onderkomen van Taxi Centrale Zwolle (TCZ) aan de Burgemeester Roelenweg is vrijdag 4 januari 2013 van start gegaan. Gedeputeerde Bert Boerman, Evert Leideman, directeur van deltaWonen en wethouder Erik Dannenberg sloopten met een grijpmachine de overheaddeuren van het gebouw. Daarmee werd het startsein gegeven voor de sloopwerkzaamheden.

roelenweg_1.jpg

Op de hoek van de Pannenkoekendijk / Burgemeester Roelenweg komen straks 357 studenteneenheden en een zorgcluster van ca. 2100 m2. Voor studenten biedt de nieuwbouw extra woonruimte nabij de binnenstad. Via de Rodetorenbrug kunnen zij straks zo naar het centrum wandelen of fietsen. De studentenwoningen bestaan uit zelfstandige eenheden met een eigen toilet, douche en keuken. Het zorgcluster voorziet in de behoefte aan opvang voor drugsverslaafden en dak- en thuislozen. Tactus is de aanbieder van de verslavingszorg. Voor het overige deel van het zorgcluster moet de gemeente nog een huurder zoeken.

roelenweg_2.jpg

roelenweg_4.jpg

roelenweg_3.jpg

Het definitieve ontwerp voor de nieuwbouw is inmiddels gereed. De taxicentrale is intussen verhuisd naar de Hoekerweg (Westenholte). Het college van B&W en de Zwolse gemeenteraad hebben eind december 2012 hun goedkeuring gegeven aan het Projectuitvoeringsbesluit.

Ook de omgevingsvergunning is inmiddels verleend. Daardoor kan nu worden begonnen met de sloop. Na afronding daarvan starten de saneringswerkzaamheden, die circa 2 maanden duren. Op 1 april willen VolkerWessels en DLH starten met de bouw.

De nieuwbouw aan de Burgemeester Roelenweg is geïnitieerd door de huidige eigenaar van de gronden, VolkerWessels. Samen met DLH ontwikkeling zijn zij verantwoordelijk voor de bouw en ontwikkeling van het gebied.

DeltaWonen en Stichting Studenten Huisvesting (SSH) zijn de kopende partij voor een groot deel van de studentenwoningen. Daarnaast is DeltaWonen eigenaar van het zorgcluster. Het project is mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 28
 1. Ah, dat was het dus.. Ik wist van de verhuizing van TCZ en de voorgenomen sloop, maar ik keek evengoed vreemd op toen ik het pand vanmiddag zag! Het water verderop in de garage deed me een brand vermoeden, maar daar kon ik niets over terug vinden..

  Het zal nu inderdaad wel verleden tijd zijn met de taxi’s op het fietspad daar. Het was inderdaad een oud pand, maar ze hebben er toch jaren gezeten.


  ⚠️ Meld

 2. Voormalige tassenfabriek en Boombanketbakkerij geweest de laatste was het taxi bedrijf dat er in zat.Ben in het verleden veel in het gebouw aan het werk geweest en was een degelijk goed pand . Nu wordt er een studentenhuisvesting gebouwd kort bij het centrum.Vraag mij af of dat wel te betalen is voor de studenten straks.Ze moeten met hun studies al veel bijleggen ivm de bezuinigingen en om dan nog een appartement in de buurt van het centrum te huren .Lijkt mij nog moeilijk op te brengen


  ⚠️ Meld

 3. Waarom moeten wethouders altijd op de voorgrond treden als ergens iets goeds wordt gedaan. Wat zijn deze lui publiekgeil zeg. Besteed de kostbare tijd graag aan het besturen van de stad, daar valt nog genoeg te doen. Dan vraag ik mij af waarom nieuwbouw van studentenwoningen terwijl er zoveel kantoorruimte, ook dicht bij de binnenstad, gewoon leeg staat en prima voor huisvesting gebruikt kan worden. Dicht bij het station en Windesheim staan kostbare panden leeg dus aan de slag zou ik zeggen.


  ⚠️ Meld

 4. Ik denk, kwint, om de aanvang van de sloop te markeren. Daar gaat veel werk aan vooraf waarbij gemeente en woningvereniging betrokken is. Het zou me niets verbazen wanneer de bestuurders er zijn op uitnodiging van Deltawonen.
  De vraag over ombouw kantoorruimte heb ik ook eens aan een deskundige gesteld. Die gaf aan dat verbouwen tot bewoonbare eenheden kostbaar is vanwege de bouweisen. Zo hebben kantoren in de regel geen douche en niet genoeg toiletten, zijn er eisen aan brandveiligheid etc. Het lijkt voor de hand te liggen om leegstaande kantoren te verbouwen tot woonruimte, maar heeft dus meer voeten in aarde dan je op het eerste gezicht denkt.


  ⚠️ Meld

 5. Beste Dame, om iets te kunnen markeren heb je geen politici nodig. Nodig een student of een verslaafde uit die aan de basis kunnen staan van hun nieuwe woonruimte/opvang. maar goed daar scoor je als politici natuurlijk niet mee. Het geeft een vreemd gevoel als bij heel veel activiteiten politici op de voorgrond treden terwijl de interne zaken binnen de gemeente niet op orde zijn. Het mooi weer spelen terwijl er vrijwel elke dag in de regionale bladen te lezen is wat er binnen de gemeente, door toedoen van de beleidsmakers, allemaal wel niet fout gaat is moeilijk uit te leggen. De indruk die, zowel de landelijke als lokale politici afgegeven is: ons treft geen blaam, en gaan verder met de orde van de dag. Zo heb ik in de nieuwjaarstoespraak van onze burgemeester geen enkel onderwerp gehoord waar het niet goed is gegaan, een gemiste kans. M.b.t. de nieuwe studentenflats deel ik je mening dat het verbouwen van kantoorruimtes naar woonruimtes duur is. Dit neemt niet weg dat de jarenlange leegstand van kantoorruimtes ook gigantisch veel geld kost en dit mis ik in je verhaal. Wat er uiteindelijk zal gebeuren is dat de gemeente de kantoorruimtes wel zal opkopen, net als in andere gemeentes, en de gebouwen zal slopen. Neem al deze kosten mee in je berekening en ja hoor het ombouwen wordt uiteindelijk goedkoper.


  ⚠️ Meld

 6. “Voor studenten biedt de nieuwbouw extra woonruimte nabij de binnenstad. Via de Rodetorenbrug kunnen zij straks zo naar het centrum wandelen of fietsen.”

  “Het zorgcluster voorziet in de behoefte aan opvang voor drugsverslaafden en dak- en thuislozen.” Demagogie, of had hier ook aan toegevoegd moeten worden: “Via de Rodetorenbrug kunnen zij straks zo naar het centrum wandelen of fietsen.”  ⚠️ Meld

 7. Ik weet nog een mooie ruimte voor de studenten, brandveilig op loopafstand van de stad , zonder verbouwing al voorzien van eigen keukens en douche ruimtes en al helemaal klaar!!!!
  Ziekenhuis De Wezenlanden.
  Dan hoef je deze ook niet af te breken en kun je de grond van de taxicentrale ergens anders voor gebruiken


  ⚠️ Meld

 8. Denk dat het weezenlanden ziekenhuis een zelfde toekomst beschoren is als het oude postsorteercentrum en bijvoorbeeld het oude achmea-kantoor. Of wat dacht ja van het oude bejaardencentrum aan de harm smeengekade. Als je al deze panden zou ombouwen tot woonruimte, dan was er geen wachtlijst meer volgens mij.


  ⚠️ Meld

 9. Zoals Plien al zegt, Ijsseltours en TCZ zijn beide eigendom van de Westemeijer Vervoersgroep, en dus beide verhuisd.

  Ik vraag mij inderdaad ook af wat de exacte gedachtengang is geweest bij nu nieuwbouw op de plaats van het TCZ gebouw terwijl op korte termijn Ziekenhuis de Weezenlanden leeg zal staan. Het ziekenhuis waarvoor mijn oma haar huis moest verlaten (voorheen stonden daar allemaal woningen). Dit lijkt mij een prima locatie voor studenten huisvesting. Zalen waar nu de patienten liggen lijken mij prima om te bouwen naar (kleine) appartementjes. Een studenten-unit doet toch al snel 4-500 per maand in de huur, bedenk je hoeveel units er in De Weezenlanden passen en het is kassa! Maar nee, het moet weer duurder..


  ⚠️ Meld

 10. Tja hoever laten wij dit collega aanmodderen. Nu moet ik weer in de Stentor lezen dat het college de Zwollenaren onvoldoende bij dit project hebben betrokken. Nee het moet nog gaan leven bij de inwoners, wat een verschikkelijk kul argument. Hier horen wij waarschijnlijk niets meer van. Of is er hoop, mogelijk al bij de bouw van de vierde toren wil het college nog kijken of er iets veranderd kan worden en houdt de wethouder zelf het parkeren in de gaten. Let wel er is nog niets gesloopt en niets gebouwd. Dus eerst even drie toerens neerzetten en een paar miljoen verder en dan is ons daadkrachtige college bereid om nog even naar de zaak te kijken. Mogelijk dat wij dan met enkele tonnen gemeenschapsgeld de zaak weer kunnen herstellen. Blamage op blamage. Kom van de roze wolk zou ik zeggen en regel nu a.u.b. eens iets in een keer. Ik ben geen doemdenker, maar dit gemeentelijke gepruts helpt mij wel een eind op weg.


  ⚠️ Meld

 11. Dit project loopt al jaren. De ‘Zwollenaren’ zouden deze kwestie dan ook lange tijd moeten weten. Het tekort aan appartementen voor studenten krijgt eindelijk een prachtige oplossing, en dat op een plaats waar TCZ de boel liet verpauperen. Een sterke verbetering zou je zeggen. Pas nu als de schop in de grond gaat gaan we piepen. Dat gebeurd wel vaker.


  ⚠️ Meld

 12. @vdberg: De gemeente was al enkele jaren bezig om TCZ daar weg te krijgen, en andersom was TCZ ook al even uit zijn voegen aan het groeien daar. Ik weet niet of het pand eigendom van TCZ was, maar evengoed wacht je liever tot je oprot premie krijgt.. Die gedachte snap ik wel (dat zou je zelf ook doen als de gemeente/projectontwikkelaar op de plek waar jij woont iets anders wil bouwen).


  ⚠️ Meld

 13. Het gaat in mijn reactie niet om waar de gemeente al jaren mee bezig is of het uitkopen van TCZ. Het gaat om de wijze waarop onze gemeente zaken voorbereid en wij als inwoners keer op keer worden geconfronteerd met de slechte voorbereiding en de ondoordachte wijze waarop beslissingen worden genomen. Lees het stukje in de stentor over de problemen die nu al bij dit project worden voorzien en de flexibiliteit om hier adequaat mee om te gaan. Er is een beslissing genomen en tja daar kunnen wij toch niet op terugkomen. Lees even het stukje in de stentor over de parkeerproblematiek bij de Ijsselhallen. Lees even het stukje over de OZB gebaseerd op basis van een onverkocht huis. Artikelen verschenen in nog geen week tijd.


  ⚠️ Meld

 14. De stentor heeft een bedenkelijke reputatie en laat steeds meer tendentieuze berichten uitgaan. Het begint, net als TV Twente, steeds meer een bepaald SBS-gehalte te krijgen. Dit project is uitermate goed en lang voorbereid. Het gaat heel mooi worden.


  ⚠️ Meld

 15. De ‘redenering’ van vdberg volgend is gemeente Zwolle dus tendentieus. De Stentor doet namelijk weinig meer dan persberichten overnemen. Wie de moeite neemt het bovenstaande persbericht te lezen ziet een bevestiging van een dergelijk tendentieus persbericht van gemeente Zwolle. Studenten gaan kennelijk wel van de brug gebruik maken (overigens compleet zinloze en vooral krampachtige informatie) en thuis- en daklozen niet. Althans daarvoor is de brug kennelijk niet bedoeld. Bedenkelijk? Ja, zeer bedenkelijk.


  ⚠️ Meld

 16. De gehele overheid is tendentieus. Het is ongelofelijk hoe ondoordacht men met gemeenschapsgeld omgaat. Net of wij de crisis veroorzaakt hebben.. Wel, dat hebben we niet. Er zou een wet moeten komen die overheids lieden verplicht een fout zelf financieel te moeten ophoesten. Ik weet zeker dat veel debiele plannen (zoals bijvoorbeeld de rodetorenbrug) er dan niet waren gekomen.


  ⚠️ Meld

 17. Al die lieden kunnen dat alleen met het zegen van het volk. Alleen doordat het volk to-good-to-be-true contracten afsluit, kunnen de banklieden zoveel speculeren. En de overheid, die hebben we zelf gekozen.

  Heel makkelijk hoor, eerst een hypotheek nemen en er vanuit gaan dat het huis altijd in waarde stijgt, vervolgens een ‘spaar’rekening met 7% rente. En dan verbaasd zijn als het allemaal mis gaat, en dan vooral naar anderen wijzen.


  ⚠️ Meld

Reageer