Bijzondere dwerggans gespot bij de Dijklanden

Zwolle – Op de landerijen van de Dijklanden bij de wijk Aa-landen is zaterdag door natuurliefhebber en fotograaf Johannes Klapwijk uit Zwolle een zeldzame dwerggans gespot.

dwerggans.jpg
Foto: Johannes Klapwijk

De dwerggans (Anser erythropus) is een vrij zeldzame gans die wereldwijd sterk in aantal afneemt en daarom als kwetsbaar op de rode lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) staat. Hij lijkt sterk op de kolgans, maar is iets dikker en de kop is ook iets ronder. Een volwassen vogel heeft een opvallende gele oogring en een roze snavel. De jongen van deze vogel zijn makkelijk te verwarren met de jongen van de Russische kolgans. De dwerggans is een echte vegetariër; hij voedt zich eigenlijk alleen met gras en zaden. Bron: wikipedia.org.

De dwerggans was voor 1980 in Nederland en Vlaanderen een uiterst zeldzame wintergast, die hoogstens één keer per jaar werd gezien. Dankzij een Zweedse herintroductieprogramma steeg het aantal waarnemingen vooral in de maanden december, januari en februari. Sindsdien neemt het aantal winterwaarnemingen geleidelijk toe met meer dan 5% per jaar, tot jaarlijks enkele tientallen waarnemingen.

Artikel delen:
Reacties 8
  1. Je zou bijna gaan twijfelen aan het doel van dit bericht. Maar wie goed leest ziet dus dat ze niet meer zo zeldzaam zijn als wordt gesteld. Als deze gans spontsan hier terecht is gekomen dan kan hij ook wel in de Mastenbroek polder gaan eten.


    ⚠️ Meld

Reageer