Vitens wil kraanwater op de menukaart

Zwolle – Waterbedrijf Vitens, dat ook in de regio Zwolle actief is, neemt dit jaar voor het eerst deel aan de Horecava. Het grootste waterbedrijf van Nederland wil horeca ondernemend Nederland overhalen om kraanwater op de menukaart te zetten.
Voor omzetdaling hoeft de horeca volgens Vitens niet te vrezen. Uit onderzoek van TNS Nipo dat in opdracht van Vitens is uitgevoerd, blijkt dat er prima valt te verdienen aan het schenken van kraanwater. Slechts 20 procent van de Nederlanders is niet bereid om te betalen voor kraanwater. De overgrote meerderheid wil wel betalen voor een glas of karaf water, mits het gekoeld is en bijvoorbeeld voorzien van een schijfje citroen. Nederlanders zijn bereid ongeveer een euro per karaf neer te leggen. Volgens Vitens kan het kraanwater immers qua smaak en kwaliteit makkelijk de concurrentie aan met de bekende flessenmerken. Klanten waarderen kraanwater als streekproduct en prijzen het duurzame karakter van het kraanwater omdat er in tegenstelling tot voorverpakt water geen transport nodig is en kraanwater niet zorgt voor een afvalberg van lege flessen.

Waterbedrijf Vitens is er niet op tegen dat gebotteld water wordt verkocht, maar vindt vooral dat klanten de keus moeten hebben om te kiezen voor kraanwater. Vitens vindt dat het horeca ondernemers vrij staat iets of niets voor kraanwater in rekening te brengen.

Sommige restaurants zijn huiverig om kraanwater te schenken uit angst voor inkomstenderving. Vitens hoopt horecaondernemers van het tegendeel te overtuigen. Nergens in West-Europa is kraanwater zo populair als in Nederland. Slechts 12 procent van de Nederlanders zegt eens gebotteld water te kopen in de supermarkt. Het kraanwater in Nederland behoort volgens onderzoek van de Europese Unie dan ook tot het beste wereldwijd.
Vitens verkent momenteel de mogelijkheden om de beschikbaarheid van kraanwater verder te vergroten. Vitens werkt samen met stichting Join the Pipe aan kraanwater in de horeca en aan de uitrol van openbare tappunten in Nederland.

Vitens staat samen met Join the Pipe op de Horecava in Hal 4, Stand A1, sectie PUUR.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. dat kalk -gloor- water in zwolle op de kaart???

  en dan ook nog eens voor betalen >:(

  op de veluwe met dat water kan je misschien ?? 0, 10 cent vragen
  maar dan nog KRAANWATER!!! moet niet gekker worden


  ⚠️ Meld

 2. @Apie
  Zat ik ook al aan te denken, maar ze zullen de wasbakken wel zo gaan aanpassen dat dit niet meer gaat. Of je moeten inderdaad de deur van de wc openen door 50 euro cent in te werpen.
  Maar zolang je het toilet nog doorspoelt met drinkwater, alsmede je auto wast met drinkwater en je tuin sproeit ben ik niet bereid om voor kraanwater te betalen.
  Terugloop in de horeca zal wel weer gecompenseerd moeten worden.
  Belachelijk idee.


  ⚠️ Meld

 3. En even vanuit de ondernemer gedacht: 1 euro vragen voor een fles water, hoe zit het dan met de marges? Iemand met een horecazaak wil geld verdienen, dat ga je met zulke bedragen niet doen en met de marges op een flesje Spa of Chaudfontaine nu een eenmaal wel.

  Leuk, idealistisch idee, maar geef het weinig kans van slagen.


  ⚠️ Meld

 4. Straks gaat de mileudienst ook nog zeiken en iedereen verplichten om voor elke vierkantemeter ingeademde lucht ook betalen
  Zijn ze daar gek geworden of zo…


  ⚠️ Meld

 5. Belachelijk, we betalen al 3 x voor het water :
  1x via de gewone rekening
  1x via de zuiveringslasten
  1x via de waterschapslasten


  ⚠️ Meld

Reageer