Studenten geven impuls aan Zwolse watertoren

Zwolle – ‘Transformeer de Zwolse watertoren in een Stayokayhostel.’ Zo luidde de opdracht voor 36 Windesheimstudenten van de opleidingen Bouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen. Een fictieve opdracht, maar wel een die de realiteit raakt. De ontwerpideeën van de studenten vormen een impuls voor de herbestemming van de al jaren niet meer functionerende watertoren.

09-11-2012_weerfoto_gzicht_op_almelosekanaal_en_watertoren.jpg

In de afgelopen drie maanden werkten de Windesheimstudenten in projectgroepen aan de ontwerpplannen voor de transformatie van de watertoren. Door nauwe samenwerking en kennisuitwisseling met hostelketen Stayokay uit Amsterdam en watertoreneigenaar Nijhuis Bouw uit Rijssen konden de studenten hun ontwerpideeën realistisch en succesvol doorontwikkelen. Mark Broekhuijsen van Nijhuis Bouw: ‘De ontwerpideeën van de studenten hebben een belangrijke impuls gegeven aan de herbestemming van de watertoren. Het resultaat is dat we diverse ideeën meenemen in het nieuwe ontwerp dat we maken voor de toren.’

Eindpresentaties

De ontwerpopdracht is onderdeel van de minor Interior Design van Windesheim. De transformatie van het interieur van een bestaand gebouw in samenhang met het creëren van een nieuwe bestemming, staat in deze minor centraal. Als sluitstuk van de minor presenteren studenten op woensdag 9 januari hun plannen voor de watertorentransformatie. Vertegenwoordigers van Nijhuis Bouw en Stayokay zijn samen met Rob Moritz van architectenbureau 19 Het Atelier aanwezig en hebben een adviserende rol bij de beoordeling van de ontwerpen. Ontwikkelingen omtrent de herbestemming van de watertoren zijn te volgen via de website van Nijhuis Bouw.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Ontwikkelingen omtrent de herbestemming van de watertoren zijn te volgen via de website van Nijhuis Bouw.

  Is dit in de toekomst te volgem, staat momenteel niet over op de site. Of ik moet er over heen lezen (kan natuurlijk)


  ⚠️ Meld

 2. ….zouden we nog vaker moeten…die studenten-denkkracht inzetten…zet denkkracht in voor oplossingen die nodig zijn in de spoorzone, bijvoorbeeld welke ideeen hebben ze voor de looproute van en naar Windesheim:)


  ⚠️ Meld

 3. Ik ben nu ruim 34 en herken de watertoren alleen als zodanig. Tuurlijk, ik heb wel oude foto’s gezien, maar de oude, daar heb ik helemaal niks meer mee. Die hoeft van mij niet terug.


  ⚠️ Meld

 4. Zou er nu eindelijk wat gaan gebeuren met de toren ?
  Ik denk dat de recesssie een te grote rol speelt en dat de toren er nog lang zo blijft staan en er nog vele leuke plannen voor gemaakt kunnen worden helaas….. 🙁


  ⚠️ Meld

Reageer