Erica Terpstra opent Kulturhus Wijthmen

In Wijthmen heeft Erica Terpstra zaterdagmiddag het nieuwe Kulturhus geopend. De populaire en druk bezette voorzitter van de nationale sportkoepel NOC*NSF kwam zaterdag naar de trotse buurtschap voor de openingshandeling.


Een valk bracht de sleutel van het nieuwe kulturhus naar Erica Terpstra

Tientallen vrijwilligers zijn maandenlang in de weer geweest met vooral het schilder- en straatwerk en tal van andere bouwtechnische werkzaamheden. Als beloning voor het verrichten van deze enorme klus werd Wijthmen reeds in december met de Vrijwilligersprijs 2006 van de gemeente Zwolle onderscheiden. Met het Kulturhus is een totaalbedrag gemoeid van circa 2,5 miljoen. In geld en arbeid werd ruimschoots boven de 200.000 euro door de eigen gemeenschap bijgedragen.


Foto’s bekijken van de bouw


Met een spectaculaire valkeniershow werd het een prachtige opening

Het nieuwe, zeer karakteristiek vormgegeven gebouw staat op het terrein van het oude gemeenschapscentrum, De Elshof. Van dit complex zijn alleen het horecagedeelte en twee kleedkamers blijven staan en gerenoveerd. De school met peuterspeelzaal, de sporthal met kleedkamers, de gemeenschapszaal, de bestuurskamer alsmede twee extra kleedkamers zijn geheel nieuw. Het Kulturhus biedt onder meer onderdak aan de plaatselijke basisschool, de peuterspeelzaal, de sportverenigingen (voetbal, volleybal, gymnastiek), Plaatselijk Belang, de seniorensoos en de klaverjasclub. Bijkomend voordeel van de nieuwbouw is, dat de volleyballers van Wijthmen sinds kort hun thuiswedstrijden in eigen huis kunnen spelen.

Het idee voor het Kulturhus dateert uit het jaar 2000. Er werd toen gesproken over nieuwbouw van de oecumenische basischool De Kubus, de enige in haar soort in de wijde omgeving en onderdeel van Stichting Katholiek Onderwijs IJssel-Vechtstreek. Slechts een halve kilometer verderop stond De Elshof op de lijst voor groot onderhoud.

Het Kulturhus is een uit Zweden overgewaaid fenomeen als antwoord op teruglopende voorzieningen op het platteland (of stadswijk). In Overijssel is het Kulturhus, een combinatie van voorzieningen onder één dak, geintroduceerd door de voormailge gedeputeerde Jan Kirsten uit Dalfsen. Wijthmen kon daardoor profiteren van een provinciale regeling van 250.000 euro.

Helemaal zonder slag of stoot ging het realiseren van het project niet. Bij doorrekening van het plan en tijdens de bouw onstonden nieuwe tekorten, maar onder meer door een extra subsidie van de gemeente, veel creativiteit van de betrokken gemeente-ambtenaren, voldoende politieke steun en een grote zelfwerkzaamheid kwam alles voor elkaar.

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.