Ondersteuning voor Stichting KarWij

Zwolle – Stichting KarWij bestaat een jaar. Initiatiefnemer Chris Meijnen zet kansarme jongeren aan het werk bij Zwollenaren die zelf niet kunnen klussen. Het mes snijdt aan twee kanten: de hulpvrager is ermee geholpen en de jongere doet werkervaring op. Dankzij een bijdrage van De Gasthuizen heeft de stichting nieuwe machines voor tuinonderhoud. 

“Ik had net in de winkel geïnformeerd naar een elektrische grasmaaier en een bosmaaier toen mijn mobiel ging. Het was de secretaris van De Gasthuizen. Mijn aanvraag voor financiering, 500 euro, was gehonoreerd! Ik ben direct omgedraaid en de machines gaan kopen.” Chris Meijnen is oprichter van en jobcoach bij Stichting KarWij in Zwolle. Samen met jongeren die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, helpt hij Zwollenaren met klussen die ze niet zelf kunnen doen en waarvoor ze in hun eigen omgeving geen hulp hebben. Het doel is tweeledig: de jongeren doen met dit vrijwilligerswerk werkervaring op en ontwikkelen discipline en vaardigheden. Tegelijkertijd zijn de mensen die een klus gedaan moeten hebben, ermee geholpen. “Vaak zijn dit senioren. Ze zijn niet meer fit genoeg of te slecht ter been, om zelf klussen te doen. Vaak ontbreekt ook een netwerk dat hulp kan bieden.”

Voldoening

Een klus die momenteel loopt, is het helpen van bewoners van flats aan de Meppelerstraatweg. “Die flats worden gerenoveerd, maar de bewoners blijven er ondertussen gewoon wonen”, zegt Meijnen. “Voor iedereen, maar zeker voor senioren kan dit stress opleveren. Daarom helpen wij met dingen als het demonteren van lampen, gordijnrails of jaloezieën en het verplaatsen van meubels en het afdekken van delen van de woning.”Het werken met de jongeren geeft Meijnen veel voldoening. “Het is een moeilijke groep. Ze hebben moeite met afspraken nakomen en zijn niet altijd de makkelijkste in de omgang. Maar, ik zie ze genieten wanneer ze zich nuttig kunnen maken voor die senioren. Ze vinden het leuk om iets voor een ander te betekenen.”

Klussen

De jongeren komen bij Stichting KarWij terecht via Stichting B You, Wezo, Leger Des Heils, het UWV en de gemeente. “Uiteraard mogen ze zich ook zelf bij mij melden.” De klussen komen ook uit verschillende richtingen binnen, bijvoorbeeld via woningstichting DeltaWonen, zoals de klus aan de Meppelerstraatweg. “Maar iedereen die een klus heeft, groot of klein, mag zich bij ons melden. Daarbij geldt wel dat het moet gaan om mensen die het niet zelf kunnen en geen mensen in hun omgeving hebben die hen wel even kunnen helpen. Op http://www.stichtingkarwij.nl/ staat meer informatie.”Meijnen startte zijn stichting in maart 2012. “Tot mijn pensioen heb ik bij het Leger des Heils gewerkt. Ik ben gepensioneerd, maar doe graag iets nuttigs.”

Aanvraag indienen

De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Voor activiteiten, uitstapjes en materialen bijvoorbeeld. Organisaties die ook gebruik willen maken van de financieringsmogelijkheden van De Gasthuizen, downloaden het aanvraagformulier op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen:

Reageer