Symposium Gezond ouder worden

Zwolle – We worden steeds ouder, maar niet gezonder. Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft obesitas en de zo belangrijke beweegnorm wordt vaak niet gehaald. Cliënten of patiënten zijn zelf verantwoordelijk, maar professionals hebben een verantwoordelijkheid om hen hierbij te ondersteunen.

Hoe kunnen professionele interventies een ongezond leefpatroon doorbreken en hoe verhoudt dit zich tot de eigen verantwoordelijkheid van de cliënt of patiënt? Windesheim en Academische Thuiszorg Werkplaats Gezondheid Dichtbij organiseren op 29 januari 2013 een middagsymposium over dit onderwerp. De "nieuwe oudere" leeft ongezonder dan vorige generaties. Het aantal 55plussers met obesitas is schrikbarend hoog en neemt steeds toe. Bewegen gaat bij ouderen vaak samen met (angst om te) vallen. Dit alles heeft gevolgen voor het welbevinden en de gezondheid op korte en lange termijn en daarmee op de toekomstige zorgkosten.

Topsprekers

Op het programma staat een aantal interessante lezingen van experts op diverse terreinen. Sprekers zijn prof. dr. Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau, prof. dr. Joris Slaets, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, prof.dr.ir. Marjolein Visser, hoogleraar Gezond ouder worden aan de Vrije Universiteit en VU Medisch Centrum, dr. Tommy Visscher, senior onderzoeker Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht Zwolle (OPOZ), dr. Carolien Smits, lector Innoveren in de Ouderenzorg en Bert Hogeboom, directeur Verpleging & Verzorging Icare.
De sprekers geven vanuit hun eigen vakgebied theoretische inzichten over gezond en vitaal ouder worden. Zij gaan dieper in op de mogelijkheden, maar ook op het belang daarvan.

 

Interessante workshops

Deelnemers kunnen tijdens het symposium twee workshops volgen. Deze workshops gaan nader in op de rol die professionals kunnen hebben in het stimuleren van gezond leefgedrag en welke mogelijkheden zij daartoe hebben.

 

Voor wie

Het symposium is bedoeld voor professionals in zorg en/of welzijn die te maken hebben met oudere volwassenen. Bijvoorbeeld mensen die werken in een revalidatiecentrum, een thuiszorginstelling, sportcentrum of in de ouderenzorg. Ook voor mensen die zich bezig houden met ouderenbeleid, gezond leven en bewegen, kan dit een interessant symposium zijn.

 

Meer informatie en aanmelden

Kijk voor meer informatie over het symposium èn om u aan te melden op www.windesheim.nl/gezondouderworden.

Artikel delen:

Reageer