Waanders in de Broeren wordt prachtig!

Zwolle – De prachtige Broerenkerk in het centrum van Zwolle (dat uit 1466 stamt) is al lange tijd niet meer als kerk in gebruik. Er werden verschillende evenementen en tentoonstellingen georganiseerd, maar het gebouw had nog geen duidelijke nieuwe functie. De gemeente Zwolle stemde in met het plan van dhr. Waanders om een boekhandel in de kerk te vestigen. De Broerenkerk krijgt hiermee een nieuwe bestemming, met volop aandacht voor de monumentale waarde van het gebouw.

10-01-2013_waanders-broerenkerk_03.jpg

De boekhandel zal in de toekomst nog meer een belevings- en ontmoetingscentrum worden. De kerk biedt een perfecte locatie voor lezingen en concerten. Ook zal de boekhandel een echte toeristische trekpleister worden, zoals we dat nu al zien in het centrum van Maastricht. Daar is Selexyz Domicanen in een eeuwenoude kerk gevestigd. Doordat de vergunningsaanvraag voor de buitenbouw langer duurde dan verwacht, was de geplande openingsdatum doorgeschoven van 10-11-12 naar een nader te bepalen datum eind februari of begin maart 2013. In ieder geval nog voor de jaarlijkse Boekenweek.

10-01-2013_waanders-broerenkerk_02.jpg

10-01-2013_waanders-broerenkerk_04.jpg

10-01-2013_waanders-broerenkerk_05.jpg

Via Lees verder meer foto’s…

10-01-2013_waanders-broerenkerk_01.jpg

10-01-2013_waanders-broerenkerk_06.jpg

Artikel delen:
Reacties 30
 1. Doordat de vergunningsaanvraag voor de buitenbouw langer duurde dan verwacht…..

  Zucht….: Kunnen de verantwoordelijke beroepsvertragers aub per direct ontslagen worden !


  ⚠️ Meld

 2. Ik ben kritisch benieuwd wat Waanders er van maakt. Is de Broerenkerk nu een monument of een commercieel object? Mijns inziens is het een monument waar iedereen van af moet blijven. En wat is de volgende stap? Laat me iets geks bedenken, een grote lelijke glazen bol op De Fundatie? Het erge is dat dit laatste werkelijkheid is… al het moois aan dit gebouw wordt op dit moment helemaal verknald. Zwolle wordt lelijker en lelijker.


  ⚠️ Meld

 3. Hoi Paco,

  smaken verschillen, natuurlijk. Met de fundatie heb je absoluut een punt, en gaat het bovendien om belachelijk grote hoeveelheden publiek geld. Maar in het geval van Waanders denk ik toch dat er een mooie afweging is gemaakt tussen functie en behoud. De nieuwe inrichting is -naar ik begrijp- helemaal los van de oude constructie ingehangen. het monument wordt dus behoorlijk extreem gehandhaafd. En het wordt ook een mooie mix van boekentempel en cultureel paleis, als de berichten mij niet bedriegen. Monumenten handhaven om het handhaven kun je alleen volhouden als de bomen tot in de hemel groeien. Dat is er nu even niet bij, en het is dan heel goed als de afwegingen zo zorgvuldig worden gemaakt als hier.


  ⚠️ Meld

 4. De broerenkerk blijft van buiten zijn historische bouwgezicht behouden maar de fundatie is helemaal niet meer het bouwwerk van de historie dat is verknalt voor heel veel geld .En dat geld had in deze crisistijd wel beter gebruikt kunnen worden in het centrum van de stad.


  ⚠️ Meld

 5. Wat ik wel een probleem in zie in de broerenkerk is dat er veel trap gelopen moet worden om overal te komen zo te zien.En dat zal voor gehandicapte bezoekers wel eens een probleem kunnen zijn of er mag nog ergens een lift zijn gemaakt


  ⚠️ Meld

 6. Geweldig, dat er ondernemers zijn die het aandurven om zo’n project te starten.
  De vele toeristen die straks op De Fundatie afkomen kunnen deze locatie prima opnemen in hun dagje Zwolle.  ⚠️ Meld

 7. Ben wel bang voor wat Vincent zegt; hier wordt (veel te) veel gemeenschapsgeld uitgegeven aan iets wat het in de toekomst nooit meer waard kan/zal zijn. Een grote boekhandel is geen publiekstrekker meer… Selexyz is niet voor niets nu onderdeel van De Slegte


  ⚠️ Meld

 8. Een project dat ik, in tegenstelling tot het gezwel op de fundatie, zeker kan waarderen. Om even terug te komen op wat paco hiervoor zei: monumenten enkel als monument behouden kost niet alleen veel geld, het is toch mooi dat een gebouw dat vroeger veel gebruikt werd nu ook weer actief kan deel nemen aan het stedelijk leven? De Broerenkerk zal hierdoor veel meer kunnen toevoegen dan enkel ‘monument zijn’.


  ⚠️ Meld

 9. Bericht door Ynse, op 11 januari 2013 om 22:07
  Ben wel bang voor wat Vincent zegt; hier wordt (veel te) veel gemeenschapsgeld uitgegeven

  Zie je, dat eeuwige gezeik over MIJN belastinggeld en ons gemeenschapsgeld slaat nu echt helemaal door. Dit is een ondernemer die voor eigen rekening een initiatief neemt.
  En ja, juist nu moet er geïnvesteerd worden om de economie in beweging te houden. Van geld oppotten wordt nu niemand beter!! Is dat nou zo moeilijk te begrijpen??!!  ⚠️ Meld

 10. jammer dat de bibliotheek niet in de broerenkerk is gekomen, waanders is maar een winkel, dit gebouw verdient een veel meer openbare functie (zoals een bibliotheek)


  ⚠️ Meld

 11. @zwollenaarisback: jammer (en naïef) dat je denkt dat meneer Waanders dit uit eigen zak betaald. Denk je nou echt dat een boekhandelaar van zijn eigen geld zo’n verbouwing kan betalen in de huidige tijd…? De gemeente Zwolle is hier de grote sponsor, hoor! En dat is ook mijn geld…


  ⚠️ Meld

Reageer