PvdA wil topsalarissen Zwolle aanpakken

Zwolle – De Zwolse PvdA-­‐fractie wil van het college weten of er al afspraken zijn gemaakt om topsalarissen in Zwolle aan te pakken.

Op 1 januari 2013 is de Wet Normering Bezoldiging Topfunctionarissen (WNT) voor de publieke en semi-­‐publieke sector in werking getreden. Deze wet regelt dat topfunctionarissen niet meer mogen verdienen dan 228.599 Euro, dat is 130% van een ministersalaris. Echter, deze maximering is niet direct van toepassing op private ondernemingen waarin de gemeente participeert (als aandeelhouder) en ook niet voor alle gesubsidieerde organisaties. Fractievoorzitter Eefke Meijerink: “Ik vind dat alle organisaties die met publieke middelen werken bescheiden moeten zijn wat betreft de inkomens van hun bestuurders. Juist zij die het maatschappelijk belang hoog in het vaandel zeggen te hebben, moeten laten zien dat de waarde van een functie niet alleen in geld hoeft te worden uitgedrukt.” De PvdA wil daarom van het college weten of zij met Zwolse organisaties die hun bestuurders meer dan de 130-­‐procent-­‐norm betalen al afspraken hebben gemaakt om deze salarissen terug te brengen tot de WNT-­‐norm. Als aandeelhouder zou de gemeente daarop direct invloed kunnen hebben, bijvoorbeeld door voorwaarden te stellen in een subsidieovereenkomst. Meijerink:“Ik ben erg blij dat deze wet er is gekomen, want ik vond het altijd al absurd dat topfunctionarissen in de publieke sector zoveel verdienen. Nog los van het feit dat we middenin een fikse bezuinigingsperiode zitten, waardoor iedereen moet inleveren.”

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Waarom krijgen deze ‘hoge’ heren en dames zoveel geld? Dat is ruim 19.000 per maand! Dat is voor sommige mensen een jaarsalaris! kom op, zoveel ‘verdienen’ ze echt niet voor hun bijdrage aan de organisatie. Volgens mij is het meer van “als je mij niet zoveel geeft, ga ik wel bij een commercieel bedrijf werken”. >:( grrmmbbllll


  ⚠️ Meld

 2. @ 130% is nog te veel,

  Dat zeg je goed denk ik. Je kunt dit maar op een manier oplossen, ook een constructie invoeren, waarmee een inklomensplafond gecreëerd wordt voor binnen commerciële bedrijven.

  Men zegt vaak ‘moet je niet doen, want dan gaan de goede bestuurders naar het buitenland’. Nu echter doen we dit daarom niet. Maar dan blijft er over dat nu alle goede bestuurders vanuit (semi)publieke sector naar het commerciële bedrijfsleven vertrekken, die juist efficiënt werk zouden kunnen leveren in (semi)publieke instellingen……De Balkenendenorm zegt in feite ‘bij deze mensen korten we wel en bij de andere niet’. Dat kan, maar dat ‘deze mensen’ dan bij de ‘andere mensen’ willen horen is dan onvermijdelijk. M.a.w. Of overal een inkomensplafond, of nergens.  ⚠️ Meld

 3. Deze discussie gaat niets opleveren. Teveel vriendjes. Teveel belangen. Waarschijnlijk weer niets zeggende reacties, loze beloftes en nietszeggende persvoorlichters.


  ⚠️ Meld

 4. Vind het schandalig dat er zulke hoge salarissen betaald worden aan deze gasten .Er mag heus wel een verschil zijn maarzo groot ten opzichte van een hardwerkende burger die in weer en wind staat te werken en voor zijn eigen natje en droogje moeten zorgen vind ik te gek.Deze gasten met een topsalarissen worden daags in de watten gelegd,ze krijgen hun bakkie koffie op de werkplek en hebben van een secretaresse die harder werkt dan zijzelf.Vind dat er zeker nog wel een 100.000,- vanaf kan .Daarmee kunnen we kapitalen besparen en de werkgelegenheid voor de minderen stimuleren.De kloof tussen arm en rijk is veel te groot


  ⚠️ Meld

 5. Om wie gaat het hier eigenlijk.
  Maak gewoon openbaar en dan weten de betrokkenen zelf misschien wel hoe snel ze zich moeten aanpassen ??? 🙁


  ⚠️ Meld

 6. hahaha Pieterse, leuk praatje weer. Ben benieuwd, als jij nou net iets slimmer was geweest, op school iets beter had opgelet, en je kansen genomen had. Zou je dan ook zulke prietpraat uit kramen, of nam je het er dan ook lekker van….


  ⚠️ Meld

 7. Met een jaarinkomen van 58.000 euro bereik je het plafond van je geluksgevoel. Als je meer geld verdient, kun je wel tevredener worden, maar gelukkiger word je er niet van.  ⚠️ Meld

 8. Volgens mij moet de PvdA eens de hand in eigen boezem steken, binnen die club lopen genoeg ‘groot handophouders’ rond. Onlangs heeft Jaap Modder (PvdA) van de stadsregio Arnhem Nijmegen een prachtig gouden handdruk mogen ontvangen, inclusief een riante vergoeding van zijn pensioengat.


  ⚠️ Meld

Reageer