Miss Montreal sluit Bevrijdingsfestival in Zwolle af

Zwolle – Miss Montreal sluit dit jaar het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle af. Dat maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei dindagmorgen bekend. De zangeres woonde jarenlang in Zwolle. Dit jaar componeert Miss Montreal een bevrijdingslied.

sanne_hans.jpg

Miss Montreal is één van de drie ambassadeurs van de vrijheid in 2013. Samen met Dio en Chef’s Special gaat ze op 5 mei per helicopter veertien bevrijdingsfestivals bezoeken. Tijdens hun optredens onderstrepen zij het belang van het vieren van de vrijheid. Al ruim twintig jaar zetten Nederlandse artiesten zich in voor de vrijheid. Het thema van Bevrijdingsdag 2013 is ‘Vrijheid spreek je af’. Voor Miss Montreal betekent vrijheid “datje niet hoeft na te denken waar je loopt en wat je doet.” Ze is zeer betrokken bij het thema oorlog en vrijheid. Ze vertelt: “Mijn ene opa zat in het verzet. Hij is onlangs op zijn 90ste overleden. Vlak voor zijn dood sprak hij nog met mij over de oorlog. ‘Ach kind, je moet zo blij zijn dat je in vrijheid kan leven’. Hij begon toen te huilen. Dat greep me enorm aan. Bij mijn andere opa hadden ze thuis een boerderij. In de stal, onder het stro, hielden ze een jongen verborgen. Dat zijn allemaal heftige verhalen.” Sanne vindt het vet dat ze mag optreden op de Bevrijdingsfestivals. Speciaal voor 5 mei zal ze een bevrijdingslied componeren. “Gewoon met mijn gitaar. Iets moois, iets serieus, iets dat mensen doet stilstaan bij wat onze oma’s en opa’s toen meemaakten.”

Waar zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid te zien?

  • Miss Montreal: Assen, Groningen, Leeuwarden, Almere en Zwolle
  • Chef’Special: Roermond, Den Bosch, Utrecht, Wageningen en Haarlem
  • Dio: Vlissingen, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam

ambassadeurs_2013.jpg

Miss Montreal is de artiestennaam van Sanne Hans. Ze scoorde in 2008 met haar eerste single Just a Flirt, een3FM Megahit. Een jaar later verscheen haar debuutalbum Miss Montreal. Haar tweede album So… Anything else?kwam in juli 2010 uit. Dat jaar startte haar clubtour waarmee ze twintig steden aandeed. Op 3 april 2012 kreeg ze in de Coen en Sander Show de Schaal van Rigter uitgereikt voor het nummer Wish I could, dat in het jaar 2011 het meest is gedraaid op 3FM. Na haar album I Am Hunter in 2012 startte ze in haar voormalige woonplaats Harderberg de theatertour S-SS-SSS-Sanne. Deze tour eindigt op 25 maart 2013 in Carré.

“In Nederland lijkt vrijheid zo vanzelfsprekend, maar in andere delen van de wereld ervaren mensen toch dagelijks onvrijheid”, meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De Ambassadeurs van de Vrijheid roepen de festivalbezoekers op bij te dragen aan vrijheid wereldwijd en stil te staan bij thema’s als democratie en mensenrechten.

Het Comité 4 en 5 mei Wageningen stuurt verschillende activiteiten aan. Er zijn scholenactiviteiten, debatten, lezingen, het 5 Mei symposium en de Bevrijdingsvuurceremonie. En er zijn ludieke acties zoals vorig jaar de grote opgeblazen ballen met vrijheidsteksten, hekwerkbanieren en ‘toiletten met een boodschap’. Vrijwilligers en relaties denken creatief mee over de activiteiten. Alles samen stimuleert bewustwording over de waarden rond vrijheid, vrede, democratie en mensenrechten.

Onvoorstelbaar

Voor veel mensen lijkt oorlog binnen Europa onvoorstelbaar, toch is in Europa eeuwenlang oorlog gevoerd. In 1945 is in Hotel de Wereld in Wageningen de capitulatie overeengekomen in bijzijn van de toenmalige commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten ZKH Prins Bernhard. De ‘afspraak’ daar betekende voor Nederland het einde van de oorlog. Hierdoor werd 5 mei onze nationale Bevrijdingsdag. We staan die dag een moment stil bij de afspraken die onze vrijheid borgen.

Vrijheid bestaat niet vanzelfsprekend, mensen maken het samen. De afspraken van 1945 zijn in twee generaties uitgegroeid tot gekoesterde waarden over onder meer vrijheid, democratie en burgerschap. Die frissen we steeds weer op, om goed met elkaar om te gaan en om oorlog te voorkomen. De afspraken die nodig zijn voor vrijheid, vrede, democratie en mensenrechten geven ruimte en begrenzen tegelijk. Want neemt de een te veel ruimte, dan kan dat ten koste gaan van ruimte van de ander. Conflicten voorkom je door afspraken te maken.

Artikel delen:

Reageer