Veel interesse in vrijwilligerswerk Isala Klinieken

Zwolle – De wervingscampagne die Isala onlangs startte voor extra vrijwilligers die als gastvrouw of gastheer willen fungeren in de centrale hal in het nieuwe ziekenhuis heeft geleid tot een overweldigende belangstelling voor de informatiebijeenkomsten. Zo’n 300 bezoekers hebben zich gemeld en nog steeds nemen geïnteresseerden contact op. Marjon Pot, coördinator Bureau Vrijwilligers, is laaiend enthousiast: “Wat een fantastisch resultaat, ik ben er beduusd van! Onze doelstelling was 150 bezoekers, dus dit overtreft alles.”

isala.jpg 

Op de vraag waarom er zoveel belangstelling is, zegt Marjon: “In deze tijd willen mensen graag wat voor anderen betekenen en daar wat mee doen. Er zijn er ook veel die het leuk vinden om met mensen om te gaan en weten – door hun werkervaring uit het verleden – waar ze goed in zijn.” De aanmelders worden gematcht  met de rolbeschrijving. Een taak die je als vrijwilliger uitvoert, moet bij je passen en je mensenvisie moet passen bij de kernwaarden van de Isala. “Het is heel positief om te ervaren dat we groepen vrijwilligers opbouwen die zich per dagdeel in gaan zetten om de patiënten in de  centrale hal een gastvrij ontvangst te geven”, aldus Marjon. De gastvrouwen en gastheren gaan nauw samenwerken met de professionals van de centrale balie. Een goed teamverband waarbij iedereen een steentje bijdraagt vanuit zijn eigen professie en eigen kracht. “Daar gaan wij ons de komende maanden op focussen, zodat patiënten en bezoekers straks een warm onthaal kunnen verwachten!” De eerste 70 gesprekken zijn al gevoerd en in de komende weken staan de volgende 120 ingepland.

 

Artikel delen:
Reacties 33
 1. En zo worden mijn inziens te veel taken van goed opgeleid personeel doorgesluisd naar vrijwilligers die niet willen of kunnen werken. Veel van deze “vrijwilligers” moeten of solliciteren of iets van vrijwilligerswerk doen. Vandaar zoveel aanmeldingen. Ben benieuwd wat daar van over blijft. Ben ook erg benieuwd hoeveel Isala werknemers dit hun baan gaat kosten.


  ⚠️ Meld

 2. Paul, voor veel van deze vrijwilligers is het ook netwerken de rest zit in de vut, wat die willen ook nog graag werken.
  Paul, wat doe jij voor de kost?


  ⚠️ Meld

 3. Paul : vrijwilligers die niet willen of kunnen werken ??
  lees dit nog eens :

  Op de vraag waarom er zoveel belangstelling is, zegt Marjon: ⤽In deze tijd willen mensen graag wat voor anderen betekenen en daar wat mee doen. Er zijn er ook veel die het leuk vinden om met mensen om te gaan en weten – door hun werkervaring uit het verleden – waar ze goed in zijn.⤝


  ⚠️ Meld

 4. @ Suze: Wat ik voor de kost doe Suze? Ik weet niet waarom dat relevant is in deze, maar ik kan je vertellen dat ik me zo’n 50 uur in de week mag bezig houden met mijn werk. Dat doe ik om mezelf te onderhouden. Gek idee is dat he?

  @ jacob: ja. Je hebt gelijk. Deze mensen zijn er ook en ik doe ze tekort met mijn uitspraken. Ik hoor alleen niemand over het feit dat dit soort plannen op de lange termijn banen kosten.


  ⚠️ Meld

 5. @ paul; bij de aankondiging op weblogzwolle hoorde ik deze sceptische geluiden ook al.

  Ik vind het juist goed als in de zorg wat meer zaken onbetaald worden gedaan door mensen die dat leuk vinden. Aan de ene kant zijn we altijd collectief verontwaardigd dat de zorgkosten zo explosief stijgen, maar anderzijds moet het klaarblijkelijk zo veel mogelijk kosten? Dat rijmt niet.


  ⚠️ Meld

 6. @ TR80? :

  Ik snap waarom je dat zegt. Ik ben het gedeeltelijk nog wel met je eens ook; echter ga jij dat vertellen aan de mensen die straks hun baan kwijt zijn?

  Sceptisch? nee eerder realistisch….


  ⚠️ Meld

 7. Mee eens met Paul. Is ook mijn idee dat er veel vrijwilligerwerk in ziekenhuizen gewoon betaald hoort te worden. En ja, dan worden de zorgkosten hoger. Zoveel kost het nou eenmaal.

  Ik loop ook bij de deur. Maar zal zeker geen vrijwilligerswerk in een ziekenhuis doen. Zou me bezwaard voelen, omdat ik vind dat ik daarmee een baan van een werkloze in beslag neem.


  ⚠️ Meld

 8. @ Suze: ik weet niet zo goed hoe je er bij komt dat een vrijwilliger hoog opgeleid moet zijn.

  Het enige waar ik moeite mee heb is dat de vrijwilliger meer en meer taken overneemt van een daarvoor opgeleid persoon. Uiteindelijk zal het er op neerkomen dat diegene met een betaalde baan zijn of haar biezen kan pakken omdat er een vrijwilliger zo lekker “sociaal” bezig is.

  Begrijp me alsjeblieft niet verkeerd. Ik heb groot respect voor vrijwilligers, maar het kan toch niet zo zijn dat deze misbruikt worden om de kosten te drukken. Zo blijft er van het sociale aspect weinig over.  ⚠️ Meld

 9. heb zelf bos- en natuurbeheer gestuurd, maar kan er geen werk in vinden omdat het meeste werk tegenwoordig door vrijwilligers gedaan wordt.


  ⚠️ Meld

 10. Ach, de plekken verdwijnen toch dus dan is dit een goed alternatief. Elk bedrijf krimpt in en dan gaan alle overbodige baantjes er uit. Als de zorgkosten hiermee omlaag kunnen profiteren we daar allemaal weer van toch? Hoop dat er meer van dit soort initiatieven komen en luie gasten met al hun excuusjes om niet te werken zoals bernard ook eens van de bank af komen.


  ⚠️ Meld

 11. Paul, jouw eigen woorden: ”En zo worden mijn inziens te veel taken van goed opgeleid personeel doorgesluisd naar vrijwilligers die niet willen of kunnen werken”
  Volgens mij lees je teveel de sufferd!


  ⚠️ Meld

 12. @ Suze: in dat geval; ja. Daar moet je goed voor opgeleid zijn. Nog even en we laten vrijwilligers de patienten wassen en aankleden. Daar moet je toch echt een opleiding voor gehad hebben. Wat ik ermee bedoel te zeggen is dat het niet fair is tegenover de mensen die nu hun best doen om hun centjes bij elkaar te werken. Hoe zou jij het vinden als een vrijwilliger bij jou op het werk een deel van jouw taken komt overnemen? Kijk naar het bericht van Emiel. Dat zegt toch genoeg.


  ⚠️ Meld

 13. het werk waar ik het over had is niet zo belangrijk als de verzorgingsector, maar het feit blijft het zelfde. Het werk wat bijv. mij is ontnomen is inventarisatie/monitoring, excursies en rondleidingen geven, kleinschalig natuur en landschapsbeheer, peilbuismetingen, kartering enz. Vrijwilligers, Bedankt!  ⚠️ Meld

 14. Bericht door suze, op 17 januari 2013 om 13:01

  Bernard, vertel mij eens waar je je dan aanmeld?

  Dat is juist het probleem suze, je kunt je niet aanmelden want het is geen vacature. Er zijn wel vrijwillligers die dat werk willen doen.

  Bericht door 1stejohn, op 17 januari 2013 om 14:38

  … en luie gasten met al hun excuusjes om niet te werken zoals bernard ook eens van de bank af komen.

  John, Ik heb geen excuus nodig. Gewoon eigen beslissing. Glashelder. En maak je niet ongerust. Ik profiteer van niemands belastingcenten.


  ⚠️ Meld

 15. De functie van gastvrouw/man in het ziekenhuis is bij mijn weten nog nooit een betaalde baan geweest. Wordt als sinds jaar en dag door vrijwilligers gedaan. Welke banen verdwijnen er nu dan?
  Zijn er geen vrijwillegers die het willen/kunnen doen mag je als patiënt het zelf uitzoeken. Is ook een keuze.


  ⚠️ Meld

 16. @ ingrid: ik kan je verzekeren dat de hele balie/receptie/telefoon afdeling op de schop gaat. Mensen die nu deze funtie uitoefenen worden nu al gedwongen om een keuze te maken of ze verder willen met telefoon werk of baliewerk. Hoezo moeten patienten het zelf uitzoeken? Je kunt je toch gewoon bij de balie melden? Straks mag je je ipv bij de balie melden met je pons kaart bij een automaat. Gelukkig wordt je wel bij deze automaat afgeleverd door een vrijwilliger.


  ⚠️ Meld

 17. @Paul, ik heb het niet over de receptie, maar over de gastvrouwen. Wanneer je bij de recpetie komt, omdat je opgenomen moet worden, geeft de dame/heer achter de balie aan je door dat je mag plaats nemen en dat één van de gastvrouwen/heren je begeleid naar de afdeling. En nu in het nieuwe ziekenhuis zal het misschien ook zo zijn wanneer je dit aangeeft dat ze met je mee willen lopen pm je te wijzen waar de specialist zit.

  Er veranderen inderdaad andere dingen wel, maar dat heeft voor mijn gevoel niet zo heel veel te maken met recptiewerkzaamheden. Wanneer je bij de specialist moet zijn, hoef je je nu toch ook niet te melden bij de receptie?


  ⚠️ Meld

 18. Voor mij is dat geen excuus. Maar voor iemand die wél serieus werk zoekt zou dat een leuk baantje zijn. Die persoon die nu gastvrouw/man als vrijwilliger is, is denk ik werkloos. Dan is het toch eerlijker dat zo iemand aangenomen wordt voor dat werk? Nu wordt dat werk in feite door de gemeente betaald. Sponsoring van het ziekenhuis dus.


  ⚠️ Meld

 19. @bernard, ben het met je eens dat deze functie belangrijk, c.q. een visitekaartje voor een ziekenhuis is. Maar iets wat altijd door vrijwilligers werd/wordt gedaan, gaan ze nu niet omzetten naar een betaalde functie.
  De mensen die het nu doen zijn volgens mij (tenminste de paar x dat ik er mee te maken had) mensen, die dit doen omdat ze altijd huisvrouw waren, en de kinderen groter werden of het huis uit waren, en ze dit als een leuke daginvulling zagen. Of mensen die inmiddels met de vut waren, en nog een leuke dagbesteding wilden hebben, middels vrijwilligerswerk.


  ⚠️ Meld

 20. liever een gemotiveerde enthousiaste vrijwiller, die er bewust voor kiest om dit als vrijwilligerswerk te doe, dan een chagrijnige betaalde kracht die dit doer omdat hij of zij geen andere baan kan vinden


  ⚠️ Meld

 21. Nee, dat denk ik ook niet. Er zit hier verschil tussen praktijk en wens. Ik vind dat een ex-huisvrouw best met dat werk een extra centje met dat werk zou mogen bijverdienen. Voor een VUT-ter ligt dat geloof ik anders, want die mag volgens mij niet bijverdienen. Maar voor die VUT-ter zijn er wel genoeg andere mogelijkheden.

  @Suze: Als Emiel ouder dan 40 is en zijn specialisme ligt in het bos- en natuurbeheer dan heb je in deze tijd een probleem. Dat is in het vorige kabinet (Rutte-Verhagen-Wilders) door Bleker tot de grond toe afgebroken. Er wordt door het huidige kabinet wat gerommeld met vrijwilligers, maar de kennis gaat op deze manier verloren.


  ⚠️ Meld

 22. @Bernard, vele ex huisvrouwen hebben daar blijkbaar dus geen behoefte aan. Een centje extra bijverdienen, dus gaan ze leuk en nuttig vrijwilligerswerk doen.


  ⚠️ Meld

 23. ik ben inventief genoeg, maar heb niet voor niets die 4jarige opleiding gevolgd. en doe ook genoeg vrijwillig werk zoals o.a. de sterrenkijkavond in het park.  ⚠️ Meld

Reageer