De winter heeft zijn charmes en lasten

Zwolle – De winter heeft zijn charmes, maar ook zijn lasten. De gemeente Zwolle zorgt ervoor dat het normale leven zo goed mogelijk door kan gaan, onder meer door zout te strooien om doorgaande routes begaanbaar te houden. Ook u kunt helpen.

15-01-2013_sneeuw_in_zwolle_12.jpg

Bij kans op gladheid en bij sneeuwval zorgt de gemeente ervoor dat de hoofdroutes en de fietsroutes zo veel mogelijk begaanbaar blijven. Daardoor kan iedereen binnen redelijke afstand een gestrooide weg bereiken. (Oudere) wandelaars stellen het op prijs, als u de stoep voor uw huis sneeuw- en ijsvrij wilt houden. Mensen die geen dak boven hun hoofd hebben, kunnen terecht bij de daklozenopvang. In Zwolle bieden De Herberg en het Nel Banninkhuis (Leger des Heils) een bed. Samen beschikken ze over voldoende capaciteit.

Ook dieren kunnen last hebben van de winter. Dieren in het wild kunnen beschutting zoeken. Bovendien hebben ze in de winter een dikkere vacht en een grotere vetvoorraad. Ze zijn daardoor goed bestand tegen het koude weer.

Ook de hobbydieren die het gehele jaar buiten zijn, hebben een dikkere vacht. Het is voor deze dieren wel prettig als ze dankzij beschutting of een afdak uit de wind kunnen staan. Zorg er ook altijd voor dat de dieren toegang hebben tot drinkwater. 

Kleinere vogels verliezen in koude nachten veel gewicht. Door in de winter tuinvogels bij te voeren, helpt u hun overlevingskansen te vergroten. De gemeente maakt wakken in het ijs voor de watervogels. U kunt de hobbydieren en vogels in het park gerust voeren. Als het nodig is, voert de gemeente bij.

Voor mensen geeft het koude weer aanleiding om de kachel flink op te stoken. Bij slechte ventilatie kan door onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas of hout koolmonoxide ontstaan. CO is een sluipmoordenaar: je ruikt en proeft het niet en voor je het weet ben je bewusteloos of erger.

Bij sneeuw en gladheid moeten de medewerkers van Rova extra hun best doen om het afval op inzameldag op te halen. Voorkom het vastvriezen van gft-afval in de afvalcontainer, want anders komen de vuilnismannen alsnog voor niets langs. 

Schaatsen

Gelukkig heeft de winter ook zijn charmes. De stad en zijn omgeving nodigen uit om erop uit te trekken. Maak eens een lekkere winterwandeling door de vele parken die Zwolle rijk is. Of langs de uiterwaarden, door het buitengebied of over landgoederen zoals Soeslo. Ligt er sneeuw, dan kunnen kinderen met hun slee van de dijk af glijden.

Als er een dik laag ijs op het water ligt, dan kan Zwolle de schaatsen uit het vet halen om baantjes te trekken op de ijsbanen van Herfte en Westenholte. En als het dan wat harder doorvriest, dan is ook het ijs op weteringen, plassen en vijvers zoals Wijde Aa, Milligerplas en het Engelse Werk sterk genoeg.

De gemeente meet op deze en andere wateroppervlakten de ijsdikte. Als het ijs betrouwbaar is, meldt de gemeente dat via deze website en de media. Op de vijvers van Park De Wezenlanden, De Dobbe en de ‘Wavin’-vijver in Holtenbroek zorgt de gemeente bovendien voor verlichting van de ijsbaan.

Als het ernaar uitziet dat de ingezette vorstperiode voor langere tijd aanhoudt, dan kan de gemeente besluiten een vaarverbod voor de Zwolse stadsgrachten in te stellen. Zo krijgt de ijslaag in de grachten de kans om aan te groeien en niet kapot te worden gevaren. Als het ijs overal dik genoeg is, kunnen de schaatsliefhebbers een rondje schaatsen om de binnenstad van Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Hopelijk gaat de Rova wel iets doen aan de afstelling van de strooimachines. Het is erg frustrerend om met de auto onder het zout terug te vinden ’s ochtends, wanneer je de avond ervoor naar de wasstraat bent geweest,


  ⚠️ Meld

 2. ik vind het jammer dat de gemeente de hoofdfietsroutes niet veegt. Zelfs de Van Karnebeektunnel is niet vrijgemaakt. ‘S morgens bijna een doodsmak gemaakt door de berg sneeuw die midden op het pad bij het infietsen voor de ingang lag. W.s. van het viaduct erboven erop geschoven? Door de drukte zie je die bulten niet aankomen. Zelfs nu liggen fietspaden nog steeds vol prut, lekker als die opvriezen!!!!>:(


  ⚠️ Meld

 3. Oudere wandelaars stellen het op prijs als u de stoep sneeuw en ijsvrij houdt.
  Nou dat hoeft hier echt niet, want hier kun je onder normale omstandigheden niet eens op de stoep lopen i.v.m. boomwortels,waar al meerdere mensen over zijn gestruikeld
  en die bovendien nu met de sneeuw helemaal niet zichtbaar zijn !
  Bovendien wordt hier (Oude Deventerstraatweg) altijd door meerdere mensen op de stoep geparkeerd en daar wordt ook niets aangedaan.
  Dus op de stoep lopen (met kleine kinderen ) kan hier zo wie zo niet.
  Heb jaren terug al meerdere keren contact gehad met de wijkbeheerder maar er is geen geld. zeggen ze  ⚠️ Meld

 4. Mijn stoep is sneeuwvrij denkend aan de medemens!
  en @RD wie gaat er nu de autowassen dan? kun je er op wachten dat ie weer zo smerig is


  ⚠️ Meld

 5. De stoep sneeuwvrij maken? Ik redeneer juist andersom: bij ons in de straat wonen veel kinderen die niet op de straat mogen spelen. Als ik de stoep sneeuwvrij maak kunnen ze niet meer met de slee op de stoep spelen.

  De oprit naar de voordeur is uiteraard wel sneeuwvrij!


  ⚠️ Meld

 6. @WFvN

  Strooien ja, maar vegen nee. Strooien werkt niet afdoende voor fietspaden. De prut van de weg hoopt zich op, vriest weer vast en wordt een levensgevaarlijke bobbelige ijsmassa. Omdat het weinig gesneeuwd heeft is het nu gelukkig bijna sneeuwvrij. Maar nog steeds stukken waar sneeuw ligt. Mijn fiets liep er zelfs door vast, sneeuw tussen de spatborden en banden, wel goed voor de conditie…..:)


  ⚠️ Meld

Reageer