Reizigerstunnel wordt de poort naar Zwolle

Zwolle – In de nieuwe reizigerstunnel onder het station van Zwolle zullen diverse uitingen van kunst en cultuur gaan komen om de treinreizigers en toeristen op de culturele mogelijkheden in Zwolle te wijzen. De ChristenUnie kreeg maandagavond tijdens de raadsvergadering  over het onderwerp ‘Spoorzone’ een raadsbrede steun voor haar motie ‘Zwolle’s Poort’.

zwolle_2010-03-03_004.jpg

De CU is van mening dat bij de afbouw en aankleding van de reizigerstunnel een Zwols accent zou kunnen worden toegevoegd. De motie vraagt het college in Zwolle op korte termijn een Zwolse klankbordgroep (met onder meer een vertegenwoordiging van Zwolle Citymarketing, de Zwolse musea en iemand uit de kunstroute‐groep) met Prorail in gesprek te laten gaan over de mogelijkheden om Zwolse accenten aan te brengen in de afbouw van de reizigerstunnel, én bij de uitwerking van de visie op het station aan de centrumzijde met een voorstel te komen hoe de kunstroute van het station naar de binnenstad al in de reizigerstunnel kan beginnen.

Artikel delen:
Reacties 42
 1. De ChristenUnie…dat zijn diezelfde kleuters die eisten dat station Zwolle tijdens de zomerperiode open bleef ondanks de zeer ingrijpende bouwwerkzaamheden en nu moet er kunstuitingen komen in het station. Waarom? Omdat het in de Bijbel staat? Helemaal van het padje, die lui.


  Maak melding

 2. @Zomaar een Zwollenaa, waar haal je DIE informatie vandaan? Dat is je reinste onzin. Daarnaast:

  De ChristenUnie kreeg maandagavond tijdens de raadsvergadering over het onderwerp ‘Spoorzone’ een raadsbrede steun voor haar motie ‘Zwolle’s Poort’.

  @HNK ja! Lijkt me geweldig! Mooie underground, letterlijk 🙂


  Maak melding

 3. Welk deel van de massa zit op een -kunstroute- te wachten?
  Laten we vooral veel vergaderen over cultuur terwijl de ellende alsmaar toeneemt…

  Investeren in, en het stimuleren van potentiele leerlingen voor echte technische opleidingen zou nuttig zijn.
  Dat is wat we nodig hebben!

  Begin eens bij de basisbehoeften in de samenleving ipv de kop in het zand te steken en geld weg te smijten aan onzinprojecten.  Maak melding

 4. @DT32. Helemaal met je eens. Wat moet je met die zooi. Reizigers komen echt niet in de tunnel om kunst te bekijken maar wel om bij het ov te komen. Ik zeg :”NIET DOEN “.


  Maak melding

 5. Breng eerst de kosten maar eens in kaart van dit soort ‘nice to have’ zaken voordat belastinggeld wordt uitgegeven.

  Ik zou liever zien dat de gemeente haar geld uitgeeft aan breed maatschappelijk ondersteunende zaken waar iedereen wat aan heeft in plaats van dit soort hobby projecten voor (gevoelsmatig) een kleine groep.


  Maak melding

 6. Ten opzichte van de anderen hier stel ik mij neutraal op.
  In principe ben ik ook geen voorstander van kunst, echter ik vermoed dat de personen welke nu afgeven op de kunstroute, straks ook weer als eerste af zouden geven op een saaie kale ongeinspireerde flut tunnel en Zwolle verwijten niets te doen om de stad wat aantrekkelijker te maken, als er helemaal niets gedaan zouden worden.

  Dus.. gebruik van kunst draaft soms wat door, maar als het goede komt aan de leefbaarheid van de stad ben ik grote voorstander.
  Ik hoop dat het met mate wordt toegepast..


  Maak melding

 7. Ik vraag mij af hoelang deze tunnel zo mooi blijft als dat deze foto aangeeft.Gok erop nadat deze in gebruik is genomen er binnen de kortst mogelijke tijd onder de graffiti gespoten is .Dus hopelijk staat deze tunnel continu op het beeldscherm met camera,s bij de politie.Er is in Zwolle nog geen enkele tunnel zonder graffiti geweest


  Maak melding

 8. @Pieters deze tunnel gaat ’s nachts dicht, dus dan kan het tuig er sowieso niet bij. Tijdens openingstijden van het station is het te druk en in beide gevallen loopt er spoorwegpolitie rond. Dus ik denk dat het mee gaat vallen met het vandalisme. De oude tunnel was volgens mij ook vrij van graffiti-misdaad.


  Maak melding

 9. Ik snap echt niet waarom sommigen hier echt alles afkraken en aangrijpen om anderen (gemeente/CU) in een kwaad daglicht te stellen. Laten ze die kale wanden van zo’n tunnel maar mooi verfraaien met (verwisselbare) kunst. Kunst en cultuur hebben immers een verrijkende invloed op de maatschappij? als je er tenminste oog voor hebt, en van sommige commentaargevers twijfel ik daar ernstig aan.


  Maak melding

 10. Ey Zomaar een Zwollenaa,

  iets tegen christenen en/of de overheid? Lastig he, al die mensen met normen en waarden en creatieve ideeen?! 😉

  Lees de bijbel eens en toon mij dan eens aan waar je bovenstaande suggestie terugvindt. Ik ben erg benieuwd!


  Maak melding

 11. Aan de ene kant is het een goed idee, om de tunnel wat op te vrolijken! Maar aan de andere kant, wat mag dat allemaal kosten? En zijn er geen belangrijkere dingen dan gaan discuseren over wel of geen kunst in een tunnel?

  Want er wordt sowieso wel op geklad of kauwgom op geplakt.. Dat is nou eenmaal zo. Ook al is het druk, het kan heel onopvallend gebeuren.

  Nou ik zie het allemaal wel, geef mij die KFC en ik ben gelukkig!


  Maak melding

 12. johanna1, denk dat het nog wel even duurt. Op dit moment gebeurt er niets. Wat me wel opviel, er is een stukje van het (de?) traverse afgezet. Iemand enig idee waarom? Lijkt op overmatige slijtage oid, maar zou niet best zijn als een stukje van dat traverse onveilig is…


  Maak melding

 13. Als ze nou eens een voorbeeld aan Belgie namen, daar kan je tenminste uit de blikjesautomaten ook blikjes bier halen. Ik maak mij bij deze hard om in de nieuwe tunnel van deze automaten te plaatsen.


  Maak melding

 14. heeft niets met het type automaat te maken hoor. Is beleid. Stuur een brief naar de beheerder, de kiosk. Daarnaast moet je je afvragen of daar platform voor is…


  Maak melding

 15. Als men hetzelfde effect weet te bereiken in deze tunnel als men in Moskou doet met de metrostations, dan ondersteun ik dat van ganser harte.
  Alleen al voor de prachtige metrostations is een bezoek aan Moskou zeer aan te bevelen.


  Maak melding

 16. De wijze waarop de automaat ingericht is, automaat weerspiegelt het beleid. Dus met de wens tot het plaatsen van zo’n automaat, wens je automatisch een ander beleid. Je kunt immers niet weerspiegelen wat er niet is.


  Maak melding

 17. Lijkt me een goed idee om de tunnel aan te kleden. Kunst zou leuk zijn.
  Maar hoeft niet persé, wat mij betreft. Maar om nu door een kale betonnen bak te lopen, lijkt me ook niets. Dus hou de kosten in de hand, maar maak er iets leuks van. Misschien een idee om er een eindexamenopdracht van te maken voor één van de diverse MBO scholen in Zwolle.


  Maak melding

 18. Een automaat met blikjes bier zou niet slecht zijn! Dan wordt het wachten op de trein nog een beetje aangenaam. Zeker in de winter komt dat wel erg vaak voor.:)


  Maak melding

 19. Ben niet zo’n grote fan van het overal neerpluggen van kunst, maar de van Karnebeektunnel vind ik erg mooi geworden! De nieuwe stationstunnel mag van mij ook versierd worden, het moet niet te duur worden.


  Maak melding

 20. Kijk. Dat zijn genuanceerde reacties. Inderdaad, zolang het niet te duur wordt, is aankleding toch geen punt? Over smaak valt niet te twisten.


  Maak melding

 21. Het is een enorme ruimte om iets moois mee te doen. Een beetje aankleden lijkt me inderdaad goed, Tim. Wat me wel kan voorstellen is dat de aankleding niet persé permanent hoeft te zijn. De ruimte bieden aan beginnend kunstenaars om hier om de zoveel tijd hun werk te tonen, zou ziwel de stad Zwolle als de beginnend kunstenaars vooruit helpen. Ach…mogelijkheden te over. 🙂


  Maak melding

 22. -willem, er staat geen 1 keer het woord ‘geld’ in het artikel. Als het ism musea en kunstinstellingen is, heb ik het idee dat het de gemeente helemaal niet wild veel geld gaat kosten. En al helemaal niet die miljoenen die Ecodrome jaarlijks uit de samenleving trok.


  Maak melding

Reageer