Oplichters hebben het op Zwolle gemunt

Zwolle  – Diverse inwoners en bedrijven uit Zwolle worden de laatste dagen geplaagd met bedenkelijke telefoontjes van Engelssprekende personen die namens het bedrijf Microsoft een beveiligingsupdate aanbieden. Vervolgens kan er dan sprake zijn van telefoonphishing.

https://youtu.be/xo9kIfdqHz0
Security-expert Erik Loman van Surfright werd recent uit naam van Microsoft gebeld door een telefoonphisher. Hij nam het gesprek op.

In het jaar 2012 waren er landelijk 9.000 meldingen van deze vorm van oplichting. Het kreeg ook al landelijke aandacht. De oplichters, die kennelijk moeilijk te traceren zijn, lijken nu het kengetal 038 op de korrel te hebben. Er wordt onder andere gebeld vanaf het telefoonnummer 0014259053074. Wijkagent Wim Kloek kreeg dinsdagmorgen nog zo’n telefoontje, en deed het enige wat juist is in dit geval, ophangen!

De truc die telefoonphishers gebruiken is een bekende. Al in februari 2012 bleek dat er geregeld Nederlandse pc-eigenaren telefonisch worden benaderd door iemand die vertelt dat hij of zij van het Windows Service Centre is. De oplichters bieden bijvoorbeeld beveiligingssoftware aan, of waarschuwen zogenaamd voor gevaarlijke malware die is gevonden.

De vaak nietsvermoedende pc-eigenaren worden vervolgens slachtoffer van social engineering. Er zijn verschillende methodes bekend waarmee uiteindelijk de bankrekening van het doelwit wordt geplunderd. Veelal krijgen zij instructies van de beller om achter de pc te kruipen en stapsgewijs een proces te doorlopen. De computer wordt in dat proces vaak op afstand overgenomen door de oplichters.

Bron: Webwereld

Artikel delen:
Reacties 91
 1. ook wij zijn gebeld maar wel met een ander nummer…ik had een man aan de telefoon kon de taal niet achterhalen maar het was zeker geen nederlands .. hij heeft maar de hoorn er opgegooid …:P


  Maak melding

 2. Ook hier afgelopen dagen veelvuldig gebeld maar door nummer: 001425905307, hoor dan eerst niks en later engels geklets en heb hem er toen opgegooid. Zaterdag 5x achter elkaar gebeld.


  Maak melding

 3. Had vanmorgen een dame aan de lijn vanaf het bovengenoemde telefoonnummer. Zij wist mij te vertellen dat ik problemen heb met mijn Windows computer. Ik heb haar uitgelegd dat ik alleen maar Linux gebruik en dat ze bij mij aan het verkeerde adres is. Vervolgens heeft ze maar opgehangen ;D


  Maak melding

 4. Ook ik vanochtend gebeld door vaag engels sprekend figuur.Wilde ook mijn computer overnemen om een virus te verwijderen : niet dus! Heb opgehangen. Mensen trap er niet in en verbreek de verbinding.


  Maak melding

 5. Ook ons bedrijf werd herhaaldelijk gebeld door deze ‘partij’. Microsoft belt alleen wanneer er door de klant zelf een support-request in ingeschoten. Niet op ingaan dus.


  Maak melding

 6. Ergens vind ik het wel slim van die oplichters.
  Mensen die windows gebruiken nu, zijn vaak niet zo slim, ze zijn deels laagopgeleid of ze zijn arm of weten niet beter, of werken op een bedrijf wat achter loopt en niet over computers nadenkt. Dat zijn dus gemakkelijke slachtoffers, die klikken toch makkelijk en weten niet beter dan dat een computer een apparaat is waar je op moet wachten, wat altijd in de weg zit en wat lastige vragen stelt.
  Zo’n telefoontje kan bij zo’n kwetsbare groep best welkom zijn dus dat hebben ze slim aangepakt!


  Maak melding

 7. Twee keer gebeld.

  1ste keer: “Your are calling by the windows department ”
  Direct opgehangen.
  2de keer: “Do you are the owner of this phone number”
  Antwoord: No
  🙂 en opgehangen.


  Maak melding

 8. Mij hebben ze ook gebeld met de volgende vraag “Do you are the owner of this phone number” uiteraard heb ik meteen opgehangen, ik ben dus zeker niet de enige in Zwolle haha


  Maak melding

 9. Mensen die windows gebruiken nu, zijn vaak niet zo slim, ze zijn deels laagopgeleid of ze zijn arm of weten niet beter, of werken op een bedrijf wat achter loopt en niet over computers nadenkt.

  Sorry, wat zeg je nu?

  >:(>:(>:(


  Maak melding

 10. Mensen die windows gebruiken nu, zijn vaak niet zo slim, ze zijn deels laagopgeleid of ze zijn arm of weten niet beter

  Mensen die zulke teksten posten, zijn vaak niet zo slim, ze zijn deels laagopgeleid of ze zijn arm of weten niet beter >:(


  Maak melding

 11. Mensen die windows gebruiken nu, zijn vaak niet zo slim, ze zijn deels laagopgeleid of ze zijn arm of weten niet beter, of werken op een bedrijf wat achter loopt en niet over computers nadenkt.

  Beetje domme opmerking Marije>:(


  Maak melding

 12. kennelijk is Marije een apple fan 😉 ben zelf een hoog opgeleide it-er en al jaren werkzaam met windows of ben ik nou al die jaren dom geweest…..

  on-topic: Microsoft zal zelf nooit bellen. trap er niet in!!


  Maak melding

 13. Marije, hoewel ik het volledig met je onderbouwing eens ben, had je het natuurlijk wel wat anders kunnen verwoorden.
  Heus niet alle Windowsgebruikers zijn zo, ik ken ook mensen die nog steeds Windows gebruiken die niet beter weten dat er ook alternatieven zijn. Die kun je dat niet kwalijk nemen vind ik.

  Hier een interessante infographic, over de verschillen in gebruikers 🙂
  http://static02.mediaite.com/geekosystem/uploads/2011/04/mac-pc-infographic.png

  En nog ff wat olie op het vuur… 😉  Maak melding

 14. wat een land….. meerendeel domme mensen en achterlopende bedrijven, hoe komen we de crisis door. Ben wel benieuwd wie er achter de persoon Marije zit. >:(


  Maak melding

 15. Naja ik denk dat het natuurlijk ook van de branche af hangt Wallie. Ik ben zelf werkzaam in de grafische branche. Thuis gebruik ik Linux en werk ik ook op de Mac. Windows is (gelukkig) in 2008 het huis uit gegaan.
  Op de werkvloer merk ik een duidelijke verschuiving: de afgelopen 2 jaar werden bij alle bedrijven waar ik kwam Macs gebruikt.
  Maar ik heb via via gehoord dat bij de overheid soms nog Windows wordt gebruikt? Iemand die me daar meer over kan vertellen? Dat lijkt me dan een gemakkelijkere doelgroep voor oplichting?


  Maak melding

 16. Sorry iedereen, ik bedoelde het niet zo.
  Ik ben gewoon blij dat ik het licht heb gezien een poos geleden en ik dacht dat inmiddels toch wel iedereen van Windows af zou zijn?


  Maak melding

 17. @Hans van Eijsden

  ik kan wel bevestigen dat het overgrote deel van de overheid met windows werkt. maar niet alleen de overheid. ook het overgrote deel van het bedrijfsleven… alleen specifieke bedrijven/functies maken gebruik van een bv een mac.


  Maak melding

 18. *proest* alleen de grafische sector zeg maar qua bedrijven, werkt met mac’s. Goed, de media ook. Maar dan houdt het wel op ja. Voor de rest is het allemaal Windows. Tenminste, op de bureau’s. In de serverruimte staat van alles 🙂

  Overigens, de enige reden waarom Mac nog steeds zo veilig is, is omdat er te weinig gebruikers zijn om het interessant te maken voor criminelen. Heeft verder niks te maken met het besturingssysteem, dat is net zo lek als Windows.


  Maak melding

 19. Maar Japser, hoe bedoel je dat dan? Net zo lek als Windows? Windows heeft nog steeds een register, en nog steeds .exe-bestanden.. en gaat heel anders om met gebruikersrechten.
  Wat ik weet, is dat de Mac gebaseerd is op UNIX, waar de rechten standaard veel lager liggen. Zonder UNIX zou er ook geen Weblog Zwolle zijn.
  Op http://www.veiligheidbegintbijvoorkomen.nl/nieuws/virussen-op-een-mac-mogelijk-of-vrijwel-onmogelijk/ een duidelijke uitleg.


  Maak melding

 20. Hans, elk systeem is lek. Apple heeft in de basis misschien minder lekken, maar heeft daarnaast ook nog eens veel minder ervaring in lekken dichtmaken, omdat ze niet aangevallen worden. Zodra Apple interessant wordt voor blackhats, zullen die in notime ladingen vurnibilaties vinden.


  Maak melding

 21. Ok Japser, dankjewel! 🙂
  Dan ben ik blij met de Windowsgebruikers. Blijven wij lekker buiten schot! 😀 😛

  Inmiddels is ook hier de (vaste) telefoon overgegaan. Ze belden zonder nummer, Engels was trouwens erg gebrekkig. Opgehangen. 😉


  Maak melding

 22. Geen zorgen suze. Je kan met allebei even veel! Alleen bij Windows duurt het langer en omslachtiger, maar we zijn met ons allen toch al een gehaast volkje aan het worden dus wat maakt het uit?
  Ieder systeem heeft voor- en nadelen, ik heb voor Mac gekozen omdat ik dan 5 uur extra vrije tijd over heb per dag.
  Maar voor alleen een beetje internetten voldoet Windows (mits je geen Internet Explorer gebruikt maar bijvoorbeeld Chrome of Firefox) ook.


  Maak melding

 23. Blijven wij lekker buiten schot!

  Hou je hart dan maar vast, als het aan figuren als marije ligt moet iedereen gebruik maken van de apple producten en de rest links laten liggen.

  Alleen bij Windows duurt het langer en omslachtiger

  Haha ik kan me mijn eerste ervaring met een mac nog wel goed herinneren. Eventjes een bestandje van de mail openen. Na lang zoeken en puzzelen eindelijk op de mail, om vervolgens de melding te krijgen dat het excel bestand niet geopend kan worden……

  Overigens vind ik dat plaatje van jou wel geniaal, bijzonder dat apple gebruikers hun producten als kinderspeelgoed zien. Want zijn het toevallig niet voornamelijk de apple gebruikers die de live tiles en icoontjes van windows 8 en windows phone zo kinderachtig vinden? 8)


  Maak melding

 24. Hou je hart dan maar vast, als het aan figuren als marije ligt moet iedereen gebruik maken van de apple producten en de rest links laten liggen.

  Gelukkig hoeft dat van mij niet hoor. :-*

  om vervolgens de melding te krijgen dat het excel bestand niet geopend kan worden

  Wow dat is dan wel heel wat jaren geleden. Nostalgie! 😉 Wordt hier juist meteen ondersteund, zelfs na 1 keer drukken op de spatiebalk vol in beeld.

  bijzonder dat apple gebruikers hun producten als kinderspeelgoed zien

  Zo zie ik het eigenlijk ook. Wat vroeger een apparaat was wat je aanzette, geduld moest hebben en wat heel technisch was met allemaal meldingen en installeren van dingen enzo, is de Mac gewoon een apparaat geworden wat je aanzet en meteen werkt. Programma installeren is kwestie van icoontje slepen naar de programmamap. Verwijderen is icoontje verwijderen. 😉

  Want zijn het toevallig niet voornamelijk de apple gebruikers die de live tiles en icoontjes van windows 8 en windows phone zo kinderachtig vinden?

  Weet ik niet? Ik had begrepen dat Windows 8 geflopt[/url] was?


  Maak melding

 25. Op mijn werk ben ik ook gebeld voor dit nummer maar toen in een periode dat het bijna nog niet bekend was. Nu wil het wel zo dat wij een IT afdeling in India hebben en deze man met een India’s dialect praatte. De alarmbellen begonnen wel te rinkelen omdat het een telefoontje om 4u ’s nachts was, dus opgehangen.

  Thuis ook al gebeld, gelijk weggedrukt ik zag het al aan het nummer.


  Maak melding

 26. gaan we hier nu echt een windows- appel vergelijk doen? het enige verschil is in mijn ogen het feit dat appel gebruikers altijd lopen te zeuren over de ander besturings systemen, het lijken wel geloofs fanatiekelingen… Laat iedereen lekker gebruiken wat ie wil!


  Maak melding

 27. Waarom zou iedereen van Windows af moeten zijn Marije, ik heb privé een I-pad en als ik zie waar Apple mij allemaal voor afsluit en welke programma’s Apple allemaal niet ondersteunt, dan vind ik Windows toch echt veel gebruikersvriendelijker.


  Maak melding

 28. Hans, inderdaad het zal er aan liggen waar je je compu voor nodig hebt, werk enz. Ik gebruik windows/ firefox, daar kan ik goed mee uit de voeten.


  Maak melding

 29. Wat betreft Windows en Mac: Ik ben windowsgebruiker en dat om heel duidelijke redenen. Hoewel de Mac natuurlijk heerlijk stabiel is en Windows wat dat betreft toch nogal eens te wensen over laat (zeker bepaalde exemplaren zoals Windows ME destijds en Windows Vista…..), ga ik dus toch voor windows. De manier waarop Apple in de markt staat, staat mij niet aan. Het wordt beter in vergelijking met wat jaren geleden maar ik moet dat ‘kinderfietsje’ niet. ik wil dus juist het makkelijkere tweaken en neem de risico’s voor lief.
  (ik heb dus ook géén iPhone maar had eerst een Windows Mobile 6.5 toestel die ik later heb omgeflasht naar Android; nu heb ik een Androidtoestel die ik ook alweer onder handen genomen heb; handelingen die je met een iPhone wel kan vergeten).

  Wat betreft die virussen en lekken. Het is al gezegd: elk systeem heeft lekken. Maar waarom heeft Windows dan meer last van aanvallen? Heel simpel: véél meer gebruikers dus véél interessanter om daar aan de slag te gaan voor virusschrijvers e.d.
  Als de markt van Windows en Mac omgekeerd zou liggen, dan zullen er héél wat meer Mac-virussen komen dan Windows-virussen.


  Maak melding

 30. Ik gebruik nog gewoon windows met explorer voor de online games en chrome voor het gewone internet. Ik zag dat steam tegenwoordig wel linux ondersteunt, dus in de toekomst….  Maak melding

 31. @suze @hans
  Geen zorgen suze. Je kan met allebei even veel!

  Klopt niet. Surfen, mailen, facebook, simpele spelletjes, tekstverwerking, audio/video bewerking kan op allebei evengoed. Ook op Linux. En wat Hans zei geldt wel, absoluut. Maar er is ding dat alleen op Windows goed kan: Gamen. En dan niet Farmville, maar echte games. Windows heeft 10.000x zoveel games als Apple en 25.000x zoveel als Linux. Zo niet meer 🙂


  Maak melding

 32. @Hans,

  waarschijnlijk zit er inderdaad een callcenter achter die random nummers genereert en opbelt. Nu is 038 aan de beurt maar volgende week kan dat 040 zijn. Misschien dat die mensen die daar werken waarschijnlijk niet eens beter weten dan dat ze voor Windows werken


  Maak melding

 33. Windowsgebruikers zijn juist veel slimmer dan Applegebruikers. Je moet erg veel van computers af weten en ook een gedegen opleiding achter de rug hebben wil je het allemaal lekker aan de praat krijgen en belangrijker; aan de praat houden. Virussen buiten houden of tijdig herkennen. Het zit allemaal in het palet van de Windowsgebruiker. Ik ben maar een simpele ziel en moet het dus doen met een iMac. 😉


  Maak melding

 34. wat een nutteloze discussie over gebruik van Windows of apple oid..
  Daar gaat het in dit nieuwsbericht toch helemaal niet op.
  Laten we vooral blijven discussieren over dit onderwerp en dat is dat er oplichters bellen… en dat dat gewoon super irritant is…


  Maak melding

 35. Ah, ok wfvn 🙂 Kan ik op dit moment niet kijken, ik zal vanavond even bekijken 🙂

  @1stejohn je kent mij niet, je kent mij echt niet, pretendeer niet dat je dat wel doet.


  Maak melding

 36. @marco_z 😀 Ik heb een android tablet gekocht. Uit een test van een Applefan bleek die op alle punten beter, behalve aantal apps, maar die zijn in ras tempo ontwikkeld. Een ander argument tegen Apple is hun bedrijfsvoering in China.


  Maak melding

 37. Marije bedankt! Het is best grappigde commotie hierboven te lezen….
  Als je apple hebt ontdekt beledig je mensen blijkbaar persoonlijk!
  Ook ik ben gebeld ddor iemand die mij vroeg of ik “the owner of the house” was.. Ik heb direct de telefoon er op gegooid. Achteraf jammer!
  Had best een leuk gesprek op kunnen opleveren!


  Maak melding

 38. @WFvN dan kan ik niet helemaal mijn Sony Xperia P met Android 4.1 rijmen met mijn IQ van ruim 130…

  Ah, daar zit ‘m de knoop. Voor het rijmen met een Sony Xperia P met Android 4.1, heb je een iq nodig van tenmiste ruim 131…..:)
  Vele dichters voor jou zijn al afgehaakt, dus het is geen schande hoor….


  Maak melding

 39. Ook bij telefoontjes van zogenaamde bankmedewerkers
  Heb ik ook een grote tip wat je maar nooit hoort… ook niet
  Van bv politie of van de bank zelf is….NEEM GEHEIM NUMMER! Of
  Laat je je gegevens niet plaatsn in bv detelefoongids.nl

  Probleem opgelost. Ik wordt nooit gebeld door dit soort oplichters


  Maak melding

 40. ik wou dat ik een keer door die gasten gebeld werd, kan me dan wel een avondje vermaken met ze in de maling nemen.
  b.v. regelmatig vragen om teksten te herhalen en domme vragen stellen, lache man.
  maar toch triest dat dit soort mensen bestaan!
  en eh wat betreft andere mensen dom noemen, als je niet veel van pc’s afweet, of daar je interesse niet ligt ben je absoluut niet dom, om dit even te nuanceren als je jong bent mag je eigenlijk wel verwachten dat je hier niet intrapt, maar mensen die niet met een pc zijn opgegroeid en net het wereldwijde web willen verkennen, en nog vertrouwen in de mens hebben kan ik het me goed voorstellen dat ze dit in goed vertrouwen allemaal geloven.


  Maak melding

 41. ik moet hier nog wel ff aan toe voegen dat de laatst genoemde groep meestal ook geen engels spreekt, dus dan komen de oplichters ook niet ver.


  Maak melding

 42. Even wat tips: (en ga daar ma mee door ipv dat onzingedoe over dat een Linux of apple beter is)

  -geef de telefoon meteen aan je kind, die kan het veel beter
  -geef aan dat je geen computer hebt
  -ze willen dat je naar een website gaat, daar kun je natuurlijk oneindig lang over doen…
  – vertel dat je internet via de telefoonlijn en dat je moet ophangen om te kunnen internetten

  Heb al 2x gevraagd of ze er veel lol in hadden om mensen te bestelen.


  Maak melding

 43. Het is fijn dat mensen door de oplichterstruc heen kijken maar er zijn helaas genoeg mensen die er wel in trappen.
  Ze zijn erg brutaal deze oplichters dus vertel ze dat je de politie gaat bellen en dan gewoon ophangen.


  Maak melding

 44. Vooral niet ophangen (als je tijd hebt), maar die gasten uren lang aan de lijn houden.
  Dan hebben ze in die tijd geen tijd om andere onwetende slachtoffers te benadelen.

  Gaat heel goed als je zegt hun opdracht te hebben uitgevoerd en je nu een zwart scherm hebt (je moet vooral niks op je PC doen).

  Dan krijg je ook een aantal keren een ander aan de lijn die er iets meer van weet.
  Ook die hou je aan het lijntje..

  Als je een man aan de lijn hebt en jij bent een vrouw dan krijg je zelfs huwelijksaanzoeken en even later zijn prive telefoonnummer.

  Dat noteer je allemaal en zet je op internet.

  Ophangen is een manier, aan de lijn houden eigenlijk ook…


  Maak melding

 45. Bericht door Marije, op 22 januari 2013 om 12:05

  Mensen die windows gebruiken nu, zijn vaak niet zo slim, …

  Dus toch! Ik heb het altijd al vermoed… Ik gebruik Windows 😀

  Ben overigens ook tig keer gebeld door dat nummer. Heel irritant zo’n wake-up call. En nee, ik heb nummerherkenning. Ik neem niet eens op.


  Maak melding

 46. Hmm, had beter eerst de rest van de reacties kunnen lezen. Sorry Marije.

  Toch nog ook nog even over de mac-windows discussie. De mensen met een MAC die ik ken, gebruiken regelmatig de Windows-shell om bepaalde windowsprogramma’s te kunnen draaien. Tja, dan heeft de Apple ze dus toch niet helemaal kunnen overtuigen.


  Maak melding

 47. Vorig jaar kregen we vaak telefoon vanuit het buitenland, was ook zoiets, je hoorde niets als je op nam maar men verbond je dan door met een duur nr, en nietsvermoedend moest je dan betalen.
  Heb een ander nr genomen.


  Maak melding

 48. Bernard, die Windows-shell zullen ze gebruiken voor een Windowsprogramma of -spelletje dat niet voor de Mac beschikbaar is. Kun je het alsnog wel fijn op je Applecomputer spelen.:)  Maak melding

 49. Wow! Gisteren dit hele verhaal eens doorgelezen….pffff!

  Wat me opvalt is, dat mensen vooral hun oordeel over de andere OS’en dan die zij zelf gebruiken klaar hebben liggen! Ik gebruik zelf al jaren naar grote tevredenheid Windows. Ik vind Windows niet slecht, maar dat houdt niet in dat ik het beter vind dan andere besturingssystemen! Of dat ik andere besturingssystemen slecht vind.

  Het probleem dat mensen met Vista hebben heb ik sowieso nooit begrepen. Dat klinkt als enorme “napraterij”. Volgens mij zijn er maar weinig mensen die echt problemen met Vista hebben gehad.

  Nu met Windows RT en Windows 8 ben ik er al helemaal over te spreken! Internet Explorer 10 is ook een prima web browser. Ook daarbij valt me op, dat mensen het vaak nodig vinden om neer te kijken op mensen die IE gebruiken.

  Wat me in de bovenstaande reacties ook vaak opvalt is dat mensen zeggen blij te zijn al jaaaaaaren geen Windows meer gebruikt te hebben (en dus wellicht niet weten welke ontwikkeling Windows heeft doorgemaakt), maar wel zeggen dat het zo slecht is en een oordeel klaar hebben over mensen die het gebruiken.

  Gebruik gewoon wat je prettig vindt en ga niet proberen de hele wereld over te halen ook dat te gebruiken! Alles heeft zijn voor- en nadelen!

  On topic: een vriendin van me is een tijd geleden ook door deze clowns benaderd. Zij heeft helaas haar computer open gezet en ik heb uiteindelijk dat hele ding voor de zekerheid maar opnieuw geïnstalleerd. Gelukkig is haar geen geld afhandig gemaakt! Ze pakken het inderdaad erg smerig aan!
  Wat ik nu jammer vind: Vorig jaar heeft politie Kennemerland een persbericht hierover de deur uit gedaan met het verzoek ieder geval bij hen te melden. Ik wilde dat doen, maar ze konden niets voor me betekenen…. Ik vraag me dus af hoe ze aan die 9.000 meldingen komen.


  Maak melding

 50. Bericht door Plantje, op 23 januari 2013 om 11:28

  Gebruik gewoon wat je prettig vindt en ga niet proberen de hele wereld over te halen ook dat te gebruiken! Alles heeft zijn voor- en nadelen!

  Eens.


  Maak melding

 51. Bericht door br, op 23 januari 2013 om 12:05
  Neem een curssus bv…pols of bulgars mischn help het dan wel en schelden ze maar lekker uit !!
  Wordt niet meer gebeld…

  Een cursus Nederlands kan ook geen kwaad…


  Maak melding

 52. @Plantje
  Offtopic maar nog even over Vista:
  Op het werk heb ik 3 verschillende versies van Windows gebruikt. Windows XP (vind ik nog altijd één van de betere versies), Windows Vista (traag als dikke stront) en Windows 7 (eigenlijk de mooie dingen van XP en Vista bij elkaar gepropt)

  Wat ik tegen heb op Vista? De met Vista ingevoerde beveiligingen waarbij je wel héél vaak dingen moest bevestigen of je ECHT [dit/dat] wilde uitvoeren was tamelijk irritant. Maar niet onoverkomelijk (Windows 7 heeft dat ook duidelijk meer dan XP).
  Maar als je elke keer meerdere minuten moet wachten voordat je pc is ingelogd op het netwerk met Vista? Niet grappig. Windows 7 en Windows XP gaan met dezelfde laptop retesnel inloggen maar Vista? Nee, daar kon ik letterlijk een kop koffie gaan halen en nog was hij niet ingelogd. Een complete coldboot met W7 of XP ging inclusief inloggen sneller dan alleen het inloggen zelf met Vista.


  Maak melding

 53. Ja lachen man @ja_tja. Ik heb in ieder geval hardop gelachen om een persoon die mensen aanraadt een taalcursus te volgen, die daarbij zelf een enorme lading taalfouten maakt 😀


  Maak melding

 54. @WFvN:
  Inderdaad, de beveiliging op Vista is gewoon gemakkelijk uit te zetten. Maar dan hebben mensen niets te klagen h?? 😉

  Hier op het werk wordt op de host waarop overige machines draaien nog steeds Vista gebruikt. Toevallig had ik vorige week een gesprek met een collega. Hij zet zijn pc iedere dag uit en ik was aan het zeuren dat het me te lang duurt voordat deze weer opgestart is. Ik ben het toch eens gaan proberen. En wat schetst mijn verbazing? Binnen enkele seconden up and running! Keer op keer!

  Ik zag ook hier en daar het “voordeel” van andere besturingssystemen genoemd dat standaard veel meer dicht staat. Een vriend van me die fervent Linux gebruiker is schermt daar ook altijd mee: “Je hebt geen executables.” En:”Als standaard user heb je geen rechten wijzigingen aan te brengen die het systeem kunnen schaden!”
  Eerste puntje: je hebt geen .exe bestanden, maar je moet ook iets vergelijkbaars hebben om programmatuur op te kunnen starten. Kwestie van tijd dat daar ook malware voor gemaakt wordt.
  Tweede puntje (nog veel belangrijker!): een Windows computer is ook gemakkelijk zo te installeren dat je als standaard gebruiker niets kunt installeren dat de computer schade kan toebrengen. Maar als je een systeem zo aan een bekende oplevert doen ze niets als zeuren dat ze “niets kunnen met de computer”. Sterker nog: als je het systeem oplevert dat ze een melding krijgen waarin ze moeten bevestigen dat ze het ok vinden iets te wijzigen aan het systeem (zie Vista) is het hek al van de dam! Waarom wordt iets dat bij een Linux systeem als voordeel gezien wordt bij Windows systemen niet eens geaccepteerd? Gewenning! We zijn het gewend alles maar te kunnen!


  Maak melding

 55. Helemaal waar.

  Maar net wat je zei: neem waar jij het beste mee uit de voeten kunt.

  En ik kan (wil) niet met Vista. Bij mij was een complete coldboot tot aan het moment dat ik eindelijk eens m’n inloggegevens kon invoeren (want hij wilde héél traag WIFI-verbinding maken, daar zat het probleem weet ik nu weer) gewoon echt meerdere minuten. Belachelijk natuurlijk maar wel een feit. Windows 7 upgrade en problemen waren als sneeuw voor de zon weg. Later besloten ze dat iedereen XP moest gaan draaien. Ook die had geen problemen met verbinding maken.

  Ik heb wel een tijd zitten bedenken of drivers misschien een probleem waren. Maar dat lijkt me niet; de machine was vanuit de fabriek geleverd met Vista. Juist met Windows 7 of XP zou je dan driverproblemen verwachten. Ik blijf het vreemd vinden in ieder geval maar voor mij heeft Vista daardoor wel afgedaan.


  Maak melding

 56. Laten we weer on-topic gaan….😀 8)

  Hierbij allereerst de uitleg hoe zo’n telefoontje in zijn werk gaat http://www.phphulp.nl/php/nieuws/neptelefoontjes-van-zogezegd-microsoft/257/

  Ook ik ben meerdere keren gebeld door Ammyy.com (tel: 0014259053074).

  De eerste keer was 14-12-2012:
  Er was een tijd geleden ook al door dit nummer gebeld maar toen was ik niet thuis.
  Ik heb toen op internet het nummer opgezocht en kwam er al gauw achter, dat het om oplichting ging.
  Ik heb toen het nummer opgeslagen in mijn telefoon (onder “oplichting”) en er een speciaal deuntje aangegeven.
  Zo wist ik dus, dat het de nep-Microsoft office was.

  Ik heb de desbetreffende dame (in het engels) zo’n 25 minuten aan de telefoon gehad.
  Eerst moest ik mijn pc aan zetten (ff wachten…), toen ammyy.com zoeken via Google.
  Haar het tig-keer laten spellen……toen aangegeven, dat de site niet geladen kon worden (flauwekul uiteraard).
  Ik moest maar een andere site proberen (support.me, showmypc.com en logmein123.com).
  Ook dat lukte uiteraard niet…….
  Uiteindelijk was ze het zat……en gaf aan, dat ze t.z.t. nog wel terug zou bellen.
  Ik hoop, doordat ik haar toen 25 minuten aan de telefoon heb kunnen houden, dat ze hierdoor anderen niet hebben kunnen oplichten.

  29-12-2012 ben ik weer gebeld door Ammyy.com (tel: 0014259053074) en heb het “spelletje” maar weer meegespeeld…

  Deze keer een jonge man van 20, genaamd Assis.
  Hij zei, dat hij via Canada belde maar woont in India.

  Ik heb hem ca 45 minuten aan de telefoon gehad.
  Uiteraard is het hem niet gelukt om mij te overtuigen van een “geïnfecteerde” pc (mijn pc draait trouwens op Linux).
  Toen dit allemaal niet lukte, begon hij persoonlijker te worden en deed hij mij zelfs een huwelijksaanzoek, ondanks dat ik 11 kinderen had (geintje) 😉
  Hij gaf mij zelfs zijn privé mobiele nummer (nog iemand interesse om hem te bellen?).

  Hoe gaan ze te werk?
  De meeste “werknemers” bellen vanuit India (via de pc met een soort gratis Skype-verbinding) via Canada naar Nederland (dus dat kost hun niets).
  Wanneer ze ca 5 mensen per jaar een Nep Anti virussysteem (á E150-E350) kunnen verkopen (dus kunnen oplichten want diegene, die er in trapt, is wel zijn geld kwijt maar krijgt daar geen anti virusprogramma voor terug), dan heeft die oplichter in India een riant inkomen waar diegene, zeker voor 5 jaar, als een prins/koning van kan leven.

  Ik hoop, dat het één en ander zo een stuk duidelijker is geworden.


  Maak melding

Reageer