Jong en oud leren van CultuurShaker

Zwolle – Er is een nieuw feestdrankje op de markt, de CultuurShake! Het drinken van dit brouwsel vervaagt verschillen en focust de geest op overeenkomsten in cultuur, taal en goed gezel- en burgerschap. Dinsdagmiddag liet de NJR de leerlingen van de Internationale Schakelklas van ROC Landstede een middag vol vermaak organiseren in verpleeghuis De Weezenlanden.

22-01-2013_cultuur_shaker_leerlingen_landstede-verpl.huis_de_wezenl._01.jpg

Alles deden de jongeren zelf: aankleding, programmering, catering en uitvoer. De ouderen hadden ook een actieve rol tijdens CultuurShaker; ze gaven de jongeren een kijkje in hun belevingswereld en lieten zien wat hun normen en waarden zijn. De CultuurShake werd als openingsdrankje aan de deelnemers geschonken. Het geheim van het drankje zit ‘m in de wederzijdse kennismaking tussen twee belevingswerelden: die van jongeren uit Internationale Schakelklassen en Hollandse ouderen. De klas pakte de dag aan als een echt evenementenbureau. De leerlingen solliciteerden van te voren naar een van de beschikbare functies zoals presentator, penningmeester, planner, reclamemaker, journalist en gesprekspartner. Vanuit die functie zetten zij voor de bewoners een entertainend programma op waarin aandacht was voor elkaar’s achtergronden.

22-01-2013_cultuur_shaker_leerlingen_landstede-verpl.huis_de_wezenl._02.jpg

22-01-2013_cultuur_shaker_leerlingen_landstede-verpl.huis_de_wezenl._04.jpg

22-01-2013_cultuur_shaker_leerlingen_landstede-verpl.huis_de_wezenl._05.jpg

Via Lees verder nog een foto…

Met het project CultuurShaker ontwikkelen jongeren vaardigheden en competenties, die ze kunnen inzetten voor hun eigen toekomst en ter versterking van hun positie op de arbeidsmarkt. Ze leren meer over o.a. solliciteren, evenementenorganisatie, programmering en projectuitvoering.

De Internationale Schakelklassen maken deel uit van een openbare school voor de leerlingen die geen of weinig Nederlands spreken. Zij bereiden zich voor op een toekomst waarin het gebruik van de Nederlandse taal een belangrijke rol speelt.

22-01-2013_cultuur_shaker_leerlingen_landstede-verpl.huis_de_wezenl._03.jpg

CultuurShaker is een project van NJR. Bij NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. NJR geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hen in de buurt tot aan de VN. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer