824 meldingen van vuurwerkoverlast in Zwolle

Zwolle – ‘Er word nu al weer 3 dagen van s morgens vroeg tot s’avonds laat vuurwerk bij de Welle af gestoken je blijft er bijna in zitten . En het is nog niet gestopt . En politie zie je nergens dat het rustig blijft . Honden raken in paniek en je blijft er zelf in zitten . En hier worden zwarte cobra’s afgestoken ,die knal is zo hard dat je je werkelijk wezenloos schrikt ‘. Zomaar een van de 824  Zwolse meldingen op het meldpunt Vuurwerkoverlast, dat landelijk in totaal meer dan 82.000 meldingen te verwerken kreeg.

In de periode van 21 december 2012 tot 3 januari heeft GroenLinks voor Zwolle de meldingen bijgehouden van het landelijk meldpunt.  Inmiddels hebben zij deze meldingen nader geanalyseerd. Meer dan 80% van de Zwolse meldingen viel buiten oudejaarsdag, en betrof dus het ontijdig afsteken van vuurwerk, zegt raadslid Michiel van Harten. "Stadshagen, Aalanden, Holtenbroek en Zwolle Zuid springen er uit, maar meldingen zijn uit de hele stad afkomstig. Verreweg de meeste meldingen gingen, bij de onvrede over het ontijdig afsteken over overlast door vuurwerkbommen, die mensen soms nachten uit hun slaap houden. Andere meldingen gingen over vuurwerkstress bij huisdieren (11%), over vuurwerkschade en gevaarlijke situaties op straat. Zorgen over de eigen gezondheid of die van de kinderen kwam bij veel meldingen ook aan de orde. Na de start van de vuurwerkverkoop – vier dagen voor oudjaar – nam het aantal klachten fors verder toe." GroenLinks stelt over de kwestie vragen aan het college van Zwolle.

Van Harten: "Intussen kwamen er ook zorgen van medische deskundigen in de media: zoals de risico’s van de fijnstof van vuurwerk voor de volksgezondheid, en ‘noodkreten’van de Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en het Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Het landelijk meldpunt http://www.vuurwerkoverlast.nl/ was een initiatief van 15 lokale GroenLinks fracties, waaronder de Zwolse. Het is een reactie op de elk jaar toenemende vuurwerkoverlast. Vanuit het meldpunt gaan er ook aanbevelingen naar de Tweede Kamer."

Vragen

1. Zijn bovenstaande gegevens en bijgaand overzicht van de meldingen (bijlage, vertrouwelijk te behandelen) voor het college aanleiding om terugdringen van vuurwerkoverlast in Zwolle als prioriteit te zien?

2. Kunt u de Zwolse ongevallencijfers van de afgelopen jaren in beeld brengen, en daarbij in het bijzonder de aantallen en ernst van letselschades (oog- en handschades) en schade aan eigendommen? En hierbij ook de gemaakte en te maken kosten voor preventie en herstel van mensen, dier en goederen ten gevolge van het afsteken van vuurwerk in kaart brengen ?

3. Ziet u aanleiding om hardere aanpak tegen de verkoop van illegaal vuurwerk en tegen het voortijdig verkopen en afsteken van vuurwerk? En om hiervoor voorstellen aan de raad voor te leggen?

4. Bent u het met ons eens dat er meer optreden en nazorg gewenst is na meldingen van vuurwerkoverlast? Dit signaal kwam duidelijk uit een flink aantal klachten naar voren.

5. Wat vindt u van het idee om de verkoop van vuurwerk te beperken tot 30 en 31 december?

6. Ziet u mogelijkheden om het afsteken van vuurwerk te verbieden in dichtbebouwde en bewoonde gebieden met smalle straten, of historische gebouwen , dus vuurwerkvrije zones te creeeren?

7. Hoe staat u tegenover onze suggestie om particulier vuurwerk afsteken meer en meer te beperken, en te vervangen door centraal door professionals afgestoken vuurwerk, op goed gekozen gespreide locaties? Is het College bereid om aan wijkverenigingen te vragen in welke wijk bij de komende jaarwisseling een proef gedaan kan worden met alleen professioneel vuurwerk en het vrijwillig afstand doen van eigen consumentenvuurwerk?

GroenLinks Zwolle

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Nou dat valt reuze mee 824 meldingen op het aantal mensen wat in Zwolle woont. Ik vind het een traditie waar je af moet blijven, ze willen hier in Nederland al zoveel verbieden. En als het nou elke dag is. Maar die paar dagen, zijn die mensen vergeten dat ze zelf ook jong zijn geweest?


  Maak melding

 2. Ik word zo misselijk van die hele groenlinks!!
  wat is het volgende waar ze een meldpunt voor maken?

  Zorg er eerst maar voor de andere dingen die wel prio hebben!!


  Maak melding

 3. Begonnen ze maar pas een paar dagen voor Oudjaarsdag met vuurwerk af te steken. We “genieten” vaak al de hele maand december van al dat geknal. Ook aan de andere kant van de IJssel( Wapenveld, vuurwerkfabriek!) kunnen ze er wat van. En zoals iedereen weet, geluid draagt ver over water.


  Maak melding

 4. Hoeveel van die meldingen zouden dezelfde bron hebben? Als een harde knal door twee mensen gemeld wordt telt nu dus ook dubbel. Deze cijfers zeggen dus alleen wat over de mensen die overlast ervaren en dat is gezien de cijfers dus erg weinig (nog geen 0,7%). Extra beleid is dus totaal onzinnig.


  Maak melding

 5. @monchool dat kan wel zo wezen maar zijn er niet ergere dingen in de wereld waarmen zich beter druk over kan maken? En ja sommige knallen eerder, maar gebeuren genoeg dingen die men door de vingers ziet, en dat moet kunnen want we leven niet in Iran tenslotte of Noord Korea 😛


  Maak melding

 6. @ZK:
  Misschien is het ook wel zo dat elke melding een melding is in een gezin van gemiddeld 4 mensen…….. zo kan je ook de andere kant op rekenen.

  Maar goed, of het aantal nou meer of minder is dan die 824, het geeft geen concreet beeld weer over hoeveel mensen overlast hebben gehad, hoe vaak mensen overlast hebben gehad en hoeveel meldingen misschien over één en dezelfde knal ging.

  Ik heb overwogen om melding te doen maar toen ik zag dat het ging over een algeheel verbod voor consumentenvuurwerk, toen heb ik er toch maar vanaf gezien. Verbieden hoeft voor mij niet. Wel sluit ik me aan bij Anna.

  We “genieten” vaak al de hele maand december van al dat geknal.

  Bij ons begint het vaak al in de herfstvakantie……..


  Maak melding

 7. die melding in het stukje over de Welle is nog vriendelijk uitgedrukt, ik woon daar ook in de buurt en volgens mij beginnen ze na de grote vakantie al te knallen, en met name in het weekend zo tegen een uurtje of één ‘snachts, en dan niet een klein beetje, maar grote knallen of van die duizendknallers je wordt er horensdol van.>:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(>:(


  Maak melding

 8. Als het nou alleen bij oudjaarsdag bleef! Maar dat geknal begint al in oktober. En dan lekker knallen in de Devotentunnel omdat dat harder gaat.
  Dat mijn kat 2 weken loopt te kotsen van de stress na oud & nieuw omdat de buren denken dat het leuk is om carbid te schieten midden in een woonwijk, daar hebben we het maar niet over. En melden bij een meldpunt wordt het toch niet anders van.
  Ik gun eenieder zijn pleziertje maar niet als het ten koste van anderen moet gaan. Vanaf oktober is wel 3 maanden knallen ipv 1 dag/nacht.


  Maak melding

 9. Ik woon zelf in de buurt van de Amer, maar ik hoorde vorige week nog rond 01.00 geknal richting wijde AA komen. Ik wist trouwens niet dat het Welle was, ik dacht altijd dat het bij de Aldi wegkwam, bij die woonwagens. Zo zie je maar hoe snel een vooroordeel ontstaat.


  Maak melding

 10. Ook aan de andere kant van de IJssel( Wapenveld, vuurwerkfabriek!) kunnen ze er wat van

  In Wapenveld staat helemaal geen vuurwerkfabriek, sterker nog in heel Nederland is geen vuurwerkfabriek meer te vinden. Wel is daar Wagenvoort te vinden, welke gespecialiseerd is in professioneel- en evenementenvuurwerk. Zij hebben dus de papieren en bevoegdheden om hun vuurwerk het jaar rond af te steken en te testen op hun terrein.  Maak melding

Reageer