IJsvloer Zwolse vijvers nog niet veilig

Zwolle – De schaatskriebels komen momenteel weer bij een ieder naar boven. Om in de gemeente Zwolle veilig de ijzers te kunnen onderbinden wordt in opdracht van de gemeente door ROVA-medewerker Johan Jutten dagelijks het ijs op een aantal plekken in de gemeente gemeten.

ijsdikte_dobbevijver.jpg
Foto: Hanny Liefers

Als het ijs de veilige dikte van 10 cm. heeft bereikt, worden de desbetreffende locaties voor het schaatsen vrijgegeven. Op dit moment is volgens de meting nog nergens de veilige 10 cm gehaald! De locaties die door Johan worden gemeten zijn: Stadshagenpark, Aa-landen: de Dobbe (zie foto), Wijde-AA, Holtenbroek, de Wavinvijver, De vijver in het Park de Wezenlanden, Zwolle-zuid: Parkvijver en Argenautplantsoen, Engelse Werk, Wijthmenerplas en de Agnietenplas. Als de schaatsplekken veilig worden gegeven wordt de verlichting op een aantal locaties ontstoken. Dit gebeurt op de Dobbe, Wavin Vijver en Park de Wezenlanden. Door de ROVA-medewerkers van BOR (beheer openbare ruimte) worden de eventuele wakken, zwemplekken van de watervogels, veilig afgezet. Er worden door de ROVA geen banen geveegd, daar waar dat gebeurt is het een particulier initiatief. Wel zijn de medewerkers betrokken bij de wintervoedering van de watervogels die zich in de wakken hebben verzameld.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Nou nou, wat een ophef om niks zeg.

  De natuur bepaalt grotendeels of er een goede ijsvloer ontstaat. In Overijssel hebben we veel bewolking gehad, waardoor de vorst beperkt is gebleven. Plus een sneeuwpakket die net wat vroeg kwam….
  Ik weet dat er bij de Dobbe een veegmachine beschikbaar is voor de baan, die op een of andere manier in gesubsidieerd, en waarvoor vrijwilligers beschikbaar zijn. (Maar dan moet het ijs natuurlijk wel dik genoeg zijn om de machine veilig te kunnen dragen….)

  Dat de gemeente niet overal banen gaat aanleggen is toch niet zo raar? Niks mis met wat particulier initiatief. Ik ben wel blij met het vegen van de fietspaden, al is dat dan weer de Rova die dit doet. Dat de gemeente een rol heeft in het voederen van vogels is ook al jaar en dag gebruikelijk, dus ook niet zo raar. Dat je daaruit al de conclusie trekt dat dieren kennelijk voorgaan….. Okee, ieder zijn mening hoor.

  Groet van Quesjer


  Maak melding

Reageer