Bewoners Vogelbuurt worden gescreend

Zwolle – D66 Zwolle heeft zaterdag in dagblad De Stentor een artikel over de toewijzing van woningen in de Vogelbuurt gelezen. Volgens het artikel heeft een selectie plaatsgevonden van kandidaten voor woningen, waarbij officiële instanties, zoals de wijkagent en opbouwwerkers van Travers en woningcorporaties betrokken zijn bij het selectieproces.

Hoewel het volgens D66 vanwege de geschiedenis logisch lijkt om een vorm van selectie toe te passen, vrezen de democraten een precedent werking. Als in de Vogelbuurt geselecteerd mag en kan worden, dan ook in andere buurten vraagt D66 zichg af.  Ook lijkt de selectie niet vooraf aangekondigd dit zijn. De Stentor meldt dat de ballotage is gehouden om onder meer te voorkomen dat families die in het verleden een vete met elkaar uitvochten in de nieuwe buurt naast elkaar zouden komen te wonen. "Het doorlichten van ieders doopceel is een verzoeknummer van de huidige bewoners, die al voor de sloop van de wijk benadrukten dat ze na de herstructurering een sociale buurt zonder scherpe randjes terugwilden". D66 Zwolle stelt daarom een aantal vragen aan het college.

De vragen:

 • Kent u het artikel in de Stentor over de toewijzing van woningen in de Vogelbuurt?
 • Heeft die selectie op de beschreven wijze plaatsgevonden en zo ja wat is uw mening daarover?
 • Welke criteria zijn gebruikt bij de selectie?
 • Wat was de rol van de wijkagent bij het gesprek?
 • Welke gegevens uit welke geautomatiseerde systemen zijn gebruikt tijdens de selectie en met wie zijn die gedeeld? Heeft de wijkagent een antecedentenonderzoek uitgevoerd om na te gaan of de kandidaten in het verleden in aanraking zijn geweest met de politie?
 • Is het mogelijk om deze situaties te werken met een verklaring omtrent gedrag (VOG)
Artikel delen:
Reacties 3
 1. Welke gegevens uit welke geautomatiseerde systemen zijn gebruikt tijdens de selectie en met wie zijn die gedeeld? Heeft de wijkagent een antecedentenonderzoek uitgevoerd om na te gaan of de kandidaten in het verleden in aanraking zijn geweest met de politie?

  Onzin. De wijkagent zal toch precies weten welke families dit zijn. En die moet je gewoon niet meer bij elkaar zetten. Dat is duidelijk.


  Maak melding

Reageer